用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 delete
go

delete

delete

回覆樓主

同事在韓國調過來,孩子讀開國際,感覺一般,在香港報幾間國際都唔pass assessment, 最後入了三缐(不排除個別例子。)

宮二 發表於 18-5-15 21:04
聴說韓國濟州島有好幾間不錯的國際學校,想聴聴前輩的意見

是父母工作上要去?
如果只為讀書,不如去返英美加澳。

Cara2006 發表於 18-5-21 12:24
是父母工作上要去?
如果只為讀書,不如去返英美加澳。

同意,而且韓國國際學校也不平香港很多

Fish777 發表於 18-5-22 11:10
同意,而且韓國國際學校也不平香港很多

濟州國際學校仲貴過香港,不過校舍好大及可在非常的的大自然環境讀書也不錯!Brsnksome Hall Asia 是我的1st priority...from Canada, 女校!希望在我囡中學階段可去這校讀 boarding school ! 韓國朋友的姑姐兩仔女也在濟州 korean international school 讀……收到  HKU 及 singapore U 入學invitation letter,  但佢地最終選了英國 UCL....其實高中時去濟州讀 boarding school 已預備升大學真係唔差……可學定獨立又唔駛去到英美咁遠!同埋應該比香港嘅 IS 容易入!

teddy210ay 發表於 18-6-9 00:26
濟州國際學校仲貴過香港,不過校舍好大及可在非常的的大自然環境讀書也不錯!Brsnksome Hall Asia 是我的1 ...

research 過濟洲的boarding school係多數中國大陸的移民子女讀。

林嬌嬌 發表於 18-6-10 22:26
research 過濟洲的boarding school係多數中國大陸的移民子女讀。

都有大陸,但是韓國人多,在韓國可在本土讀國際學校的大部份也是好有錢的家庭!D韓國人要在外國住了3年或持有另一國藉 passport 才可讀IS ! 我朋友姑姐家庭真係幾有$...在南韓不同城市開醫院及其他業務 ……即是我地香港的連鎖型式診所!在濟州 IS 校舍設施真係好正,又大又靚……不過,學费真係比香港貴好多!另外,在仁川機場嗰區也有一間又大又正既 IS...不過 Jeju天氣自然環境好好多!