用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有關註冊證
go

有關註冊證 [複製鏈接]

請問註冊左自行,之後註冊直資冇左個自行位,如叩門成功係咪按照直資方法,取消直資學位,再去教育局申請註冊證?
   1    0    0    0

回覆樓主

打去edb問,話自行註冊左就唔會再派位,註冊證有效期到九月,咁我問係咪即係冇得叩門?對方攞左我個人資料查完話初報覆我到時叩門成功,先去放左叩門位,再去申請註冊證,唔會即日出倒,但會俾張收據我交去學校先,註冊證申請需時,即係同只hold直資一樣處理方法。

回覆樓主

打去另一條熱線就話叩門成功之後打上edb取消直資學位,edb會再出張註冊證俾我去官津註冊
直接響edb取消直資學位唔駛去直資學校處理
註冊證申請需時約3星期
留直資就唔駛理自行,冇影響

penguinding 發表於 18-5-16 16:49
打去另一條熱線就話叩門成功之後打上edb取消直資學位,edb會再出張註冊證俾我去官津註冊
直接響edb取消直資 ...

EDB係唔會同你取消直資學位,要自己寫信去直資退位,一係寄信去,一係親身去並叫學校係副本上蓋印俾你交返去EDB,佢先會幫你再搞補抽獎,抽完之後先會俾返註冊證你去註冊,所以最好親身去,否則你唔會知EDB幾時或者會唔會收到直資退位嘅通知。

monodad 發表於 18-5-16 17:49
EDB係唔會同你取消直資學位,要自己寫信去直資退位,一係寄信去,一係親身去並叫學校係副本上蓋印俾你交返 ...

但自行註冊過理應唔可以抽獎,咁直資取消學校,edb仲會唔會俾個位你去註冊?

penguinding 發表於 18-5-16 18:04
但自行註冊過理應唔可以抽獎,咁直資取消學校,edb仲會唔會俾個位你去註冊?
...

注冊直資等唔等如要放棄自行?放棄自行攞返註冊證係咪可以直接用嚟註冊叩門嘅學校?

monodad 發表於 18-5-16 18:05
注冊直資等唔等如要放棄自行?

等如
‹ 上一主題|下一主題