用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一叩門面試通常問乜嘢?
go

小一叩門面試通常問乜嘢?

請教各位,小一叩門面試通常問乜嘢?我搵過幾間心儀學校都冇人放料,只好大包圍問大家意見

只係一般官津小,唔係名校,一般會唔會問埋時事?會唔會考埋英文?

烏龍mon 發表於 18-5-15 18:10
請教各位,小一叩門面試通常問乜嘢?我搵過幾間心儀學校都冇人放料,只好大包圍問大家意見

只係一般官津小 ...
你既然大包圍,考啲乜咪照大包圍去溫囉.一定冇錯..

HK-MAN 發表於 18-5-15 18:38
你既然大包圍,考啲乜咪照大包圍去溫囉.一定冇錯..
但我個小朋友唔係最top個批,好難大包圍,所以睇吓大家有冇建議

我而家只係日日同佢做吓生活上對答咋

烏龍mon 發表於 18-5-16 15:58
但我個小朋友唔係最top個批,好難大包圍,所以睇吓大家有冇建議

我而家只係日日同佢做吓生活上對答咋
考小朋友唔係要佢答得啱,而係睇佢既態度, 放鬆啲啦,唔需要操,最緊要識寫自己個名.

中英數日常生活常識
最重要是求知和態度

只係一般官津小 ...

一般問你叫咩名,派左邊間。

ar_mak 發表於 18-5-16 23:48
老師:王小明,你叫咩名呀?識唔識寫自己個名呢?
.
小明:我叫王小明,我最叻就係寫自己個名。
小明 : 佢叫明媽.........我觀察到啲人係咁樣叫我媽咪,所以佢個名應該叫明媽.
老師 : 咁.....你日常生活仲觀察到啲乜呀?

小明 :.....我仲知隔離屋姨姨個名叫肥婆呀....不過媽媽話唔可以咁樣無禮貌稱呼人地,叫姨姨就足夠.

老師 : 哦,......待續.....

ar_mak 發表於 18-5-17 11:41
老師:你知唔知點解人地叫佢做肥婆?

小明:因為。。。肥婆晚晚要食牛腩運動又唔做,食少一塊豬皮又黎投訴 ...
小明: 老師你真係好叻呀! 又會知我鐘意聽歌! 我好鐘意唱歌架...可唔可以而家表演一次,唱比你聽呀!
老師: 而家冇時間聽你唱歌,因為仲有其他小朋友要接見....不如9月1日返學你先唱比我聽啦!

小明: 好呀! 同我勾手指尾先.....

ar_mak 發表於 18-5-16 23:48
老師:王小明,你叫咩名呀?識唔識寫自己個名呢?

小明:我叫王小明,我最叻就係寫自己個名。
好在佢識講父母嘅名同職業

ar_mak 發表於 18-5-17 15:04
一唱呢首歌死罪啦,仲邊有得9月見=。=

PS:除非個老師係假冒啦。
請教各位,如果面試個位老師或校長最後講類似遲啲見嘅說話,會唔會係隨口up,定係可以當係收硬佢嘅意思?

醒目開學勳章 王國長老

烏龍mon 發表於 18-5-25 13:54
請教各位,如果面試個位老師或校長最後講類似遲啲見嘅說話,會唔會係隨口up,定係可以當係收硬佢嘅意思?
...

聽完就算啦!全港咁多學校咁多老師,點會夾口供啊
聽過有case見父母(申請直私第N輪)校長話小朋友咁出色一定好多offer,遲d記得放返d唔需要嘅出黎喇
唸住收硬,(小朋友本身好多間都收)結果waitlist

醒目開學勳章 王國長老

烏龍mon 發表於 18-5-25 13:51
好在佢識講父母嘅名同職業

識個小朋友媽媽自己開貿易公司,小朋友同老師講我媽媽負責搬貨

The exam is not easy at all. Must prepare it before hand.

叩門面試程度 屬小一課程

https://topick.hket.com/article/1134364/協和3教師涉洩叩門試題開審%E3%80%80揭家長衣着也評分

只係一般官津小 ...

我估態度好重要。