用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62區小一叩門
go

62區小一叩門

我想知係唔係間間小學,如果有機會去面試,都要準備小朋友嘅profolio?

去心儀叩門的小學校網睇下, 學校要求 !

我知, 大約是
浸聯/官小/思源, 都全IN
伍小/荃基/海官, 選人IN
石山, 111 優先
馬基, 111 101 先有IN

subb 發表於 18-5-15 16:16

我知, 大約是

謝謝資料! 但我想睇下洗唔洗幫小朋友準備份profolio,到時有得面試時交俾學校

panda0721 發表於 18-5-16 10:16
謝謝資料! 但我想睇下洗唔洗幫小朋友準備份profolio,到時有得面試時交俾學校
...
我都好想知道

醒目開學勳章 王國長老

上心儀學校網頁睇, 會有寫收唔收, 就算收都會有頁數限制.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

panda0721 發表於 18-5-16 10:16
...
整定好過兩手fing fing la, 以我所知浸聯同石鐘山都收。自己上心儀會叩既小學校網睇吓, 我自己想叩嗰三間都已經有資料

eeyorepigpig 發表於 18-5-16 12:50
整定好過兩手fing fing la, 以我所知浸聯同石鐘山都收。自己上心儀會叩既小學校網睇吓, 我自己想叩嗰三間都 ...
沒聯唔係一向唔收

profolio? 收幼稚園學習表 ???

subb 發表於 18-5-16 15:42
沒聯唔係一向唔收profolio? 收幼稚園學習表 ???

浸聯收的,連成績表4頁紙(可雙面)

panda0721 發表於 18-5-15 13:22
我想知係唔係間間小學,如果有機會去面試,都要準備小朋友嘅profolio?

當然要準備定,除非學校堅決唔收,否則冇列明的你都照交

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 18-5-16 15:42
沒聯唔係一向唔收profolio? 收幼稚園學習表 ???
係唔收啵

http://www.hkbcps.edu.hk/new/notice/notice18/20180430_02.pdf

7. 申請兒童就讀的幼稚園或幼兒院發出的學習表現報告副本【只需提交中班或以上級別,以不超過4張A4紙(雙面)為限,不需要提交學校的推薦信】

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我印象中當年都無收, 不過最後無去IN !

miriam 發表於 18-5-16 17:00
係唔收啵

http://www.hkbcps.edu.hk/new/notice/notice18/20180430_02.pdf

浸聯四頁紙雙面內容不限的,要有成績表,唯一係一定不收校長推薦信,當然可以只交成績表,但我自己當年係用盡四頁紙有交portfolio的。

我知, 大約是
恕我見識少, 甚麼是111, 101?  謝謝!

c_manki 發表於 18-5-22 02:21

111即係自行、甲一、乙一都係揀佢; 101即係只有甲一冇揀佢

我知, 大約是

浸聯雖然係全IN,但黃校長之前接受訪問時講過,佢期望最少要有1個1

浸聯黃校長Live重溫(8分鐘後先開始) https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=969319699875940&id=646602735480973

c_manki 發表於 18-5-22 02:21

Sorry 110 才對 !
因乙部只可填本區

1  自行分配學位 申請
1  甲部 (不受學校網限制的學校選擇 )
1  乙部分 本區

回覆 subb 的帖子

想問吓叩馬基.........收唔收portfolio ga?見佢網頁就冇寫, 係咪可以照交?

回覆樓主:

想問一問。係咪都要去抽中咗個間學校註冊咗先,然後先去叩門架?

我見有啲學校註冊就已經叫人哋買校服。 如果轉校咪好嘥錢

xapex 發表於 18-5-24 14:46
想問一問。係咪都要去抽中咗個間學校註冊咗先,然後先去叩門架?

我見有啲學校註冊就已經叫人哋買校服。 如 ...

一定要先註冊,除非你有私校喺手,完全唔會考慮派位嗰間

校服、書可以唔買住,其實一般學校都會明,再唔係你話有二手就ok

Joanlpk 發表於 18-5-24 15:57

一定要先註冊,除非你有私校喺手,完全唔會考慮派位嗰間

多謝你嘅意見。