用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 牙醫的前景好嗎 ?
樓主: Ivymom
go

牙醫的前景好嗎 ? [複製鏈接]

畢學武 發表於 18-5-16 14:07
香港社會你係富二代一定有著數, 一畢業可能已經有世叔伯請你去佢診所掛單, 做埋啲 所謂高級嘢,晚晚魚翅 ...

佢做老人家多,仲要喺私院,可能這就是問題?佢係有固定客,但老人家,有啲過身,有啲轉去NGO 睇,醫院統一處理新客,唔派俾佢派俾內地嚟的牙醫。佢啲同學好早已叫佢出嚟開,但佢儲唔到資金(父母靠佢俾生活費,層夾屋早幾年先供甩)。

If forget about interesting, really need to earn money to support living. And if still want to work in HK not overseas. Then we must consider the competition with PRC. Please note that many yound people in PRC love Hong Kong (especially those not having network or money or power in PRC). Of course they love overseas (like USA, Europe) as well. They love HK because of fairness, free atm.
So, current generation or coming generation please try the best to go for those less competition with PRC comer.
For which career that less competition? please think about what are the deficient area in PRC nowaday or in near coming future (let say 5-10 years).  

回覆樓主:

路過,事業如醫生及獣醫也要有家底,出來私人開業要$

YolandaTam 發表於 18-5-15 20:15
有家底,可以打本俾佢出嚟同人夾份開診所就好。
我有朋友無家底,喺私院做咗十幾年,近年俾人迫走,孤注一 ...

做政府ok ar, 一出離就有5-6 萬staring

回覆樓主:

jumphigh 發表於 18-5-16 18:49
其實你哋想要嘅前景係乜嘢呢? 要賺大錢一定係做生意, 牙醫又好,醫生又好,邊一門專業都好, 要賺大錢一定 ...

如果入到政府當然唔駛愁,問題係如果好似我朋友咁,原本諗住喺私院做,終於要被迫出嚟開,佢話如果唔出嚟開,收入會越來越少。

YolandaTam 發表於 18-5-16 22:53
如果入到政府當然唔駛愁,問題係如果好似我朋友咁,原本諗住喺私院做,終於要被迫出嚟開,佢話如果唔出嚟 ...

老實講, 呢幾年咁好景, 政府工對 competent dentist 唔算一份好好嘅工。

香港牙醫基本上全部都係港大師兄弟
行頭仲窄過醫生
不過如果人際關係無咩離譜野
好多時都會互相關照
起碼我未見過牙醫劈價生存

收入不錯但不是每個人可有此能耐吧

bristol 發表於 18-5-16 12:17
朋友個仔十多年前港大牙科畢業 , 完全冇家底 , 因為交際手腕了得 , 以及天生靚仔 , 出道十年 , 已經開了六/ ...

靚仔有用, 其實反影女性主導左消費市場姐!

而家無論咩野, 只要美容化就發達!

牙醫係, 就算十幾廿年前, 皮膚科其實係性病科! 而皮膚科醫暗瘡, 敏感(其實唔會醫好), 仲有黃綠D 既去幫人彩光, 寄賣護膚品, 都一樣有錢途!

jumphigh 發表於 18-5-16 00:49

同意。家底唔重要,冇家底可以自己儲,做牙醫/醫生打工已 ...

以前話做醫生, 可以較易向銀行借錢開診所, 唔知係咪真?

如果版友話開牙醫診所百幾萬, 又真係唔多. 醫科畢業後住屋企打份工, 儲3, 50萬一年不是夢.

就算父母幫忙, 將層樓昇值後差價再按, 醫生仔女供, 都唔算要咩家底.

反而客路要儲返來, 做聯網診所打份工先都得啦!

jumphigh 發表於 18-5-31 11:54
係,我身邊都有朋友自己開診所, 都係公屋家庭背景出身, 唔明點解有人會覺得要有家底先做到
...

亞洲金融風暴前借錢可能易啲,自從二千年後銀行已謹慎好多,金融海嘯後收得更緊。我老公喺銀行界近廿年,略知一二。
問銀行借錢開診所,等於公司問銀行借錢做生意,要提交公司賬目以保證還款持續性。初初開診所,未有業績,連開公司戶口都唔係間間得(我十幾年前自己開公司已經係咁),借錢更難。如果真係無家底,除非自己好夠儲蓄,否則只能借私人貨款,有限數。
醫療行業競爭大,老一輩醫生通常喺政府做幾年就出嚟開診所,而家係咪真係咁易揾錢 -- 因人而異。可能我份人無本事啦,我識的醫生牙醫中開得成診所的,除咗我之前提嗰位同學,一個係屋企人借錢俾佢,一個係配偶有錢。

jumphigh 發表於 18-5-31 13:42

朋友都是醫生,不是牙醫,成本最大是舖位,租的成本唔算好 ...

勁,理財有道! 已婚嗎? 要供樓嗎? 有投資嗎?

jumphigh 發表於 18-5-31 15:48

有已婚,有未婚,全都同時擁有自住及放租物業,有冇其他投 ...

難怪,香港地磚頭值錢,你啲朋友理財有道,有超過一個物業,做乜都易好多。
我上面講嗰位朋友好似就係按咗層樓先借到錢開診所呀。

牙醫點都叫專業, 點會前景唔好?

autumnshoulder 發表於 18-6-19 02:42
牙醫點都叫專業, 點會前景唔好?
樂觀啲睇,一個人有32粒牙,但係得一對眼、一對耳、一個鼻,所以做牙醫點都好過其他。

Ivymom 發表於 18-5-15 11:38
牙醫的前景好嗎 ?

点会唔好,係人都有牙,又係一份專業工作
‹ 上一主題|下一主題