用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有考試範了, 開始倒數~~~ 有放鬆的方法嗎? ...
go

有考試範了, 開始倒數~~~ 有放鬆的方法嗎?

一到亞囡考試自己就會過份緊張, 你地會否?有冇放鬆放法?   
\
\

太早叫佢讀, 又怕佢唔記得, 唔叫佢讀又唔安心, 怕唔夠時間, 你地收到範圍後通常會點做?

IloveJJ 發表於 18-5-15 09:47
太早讀會唔記得咩?

x2

樓主, 吾係讀一次就算了。

回覆 happpy 的帖子

我女六年級前, 收到範圍會幫佢設時間表, 較難的常識, 我會分開每星期溫一半 (即如果考6課, 我會分2個星期去溫), 其他 (英文/數學) 只會靠平時做習作當溫習, 中文就考之前2日默下課文詞語....

升上六年級, 因為有5年既經驗, 基本上都唔駛我再操心, 佢收到範圍, 就自己設時間表....依家考晒呈分, 成績都非常好, 等緊放榜

回覆 IloveJJ 的帖子

我額外有練習比佢做 , 平時做完功課 , 星期六/日有時間就會做

妹妹頭 發表於 18-5-15 10:35

我女六年級前, 收到範圍會幫佢設時間表, 較難的常識, 我會分開每星期溫一半 (即如果考 ...
哇, 女女好叻, 兩日可以KO科常識, 阿大常識考5課, 要5日時間KO。聖經就可以一日KO。

星期一至五會趕晒功課及默書, 咁星期六會補中作/英作, 星期日就可以做自己習作加溫書

回覆 little_yolky 的帖子

佢有心溫書, 會好快溫完, 冇心就會HEA讀

妹妹頭 發表於 18-5-15 12:35

星期一至五會趕晒功課及默書, 咁星期六會補中作/英作, 星期日就可以做自己習作加溫書 ...

一星期七日都要温習?

醒目開學勳章 貢獻勳章

你講緊自己定係孩子要放鬆先?
其實好簡單,落樓遊樂場玩30-45分鐘,仲有買d零食放响屋企
細路專注力有限,溫一輪會休息一陣,小休係食野,大break係落樓

davywm    發表於 18-5-18 12:42
恐龍家

有, 一星期一堂英作 (有包COMPREHENSION)

妹妹頭 發表於 18-5-15 10:35

我女六年級前, 收到範圍會幫佢設時間表, 較難的常識, 我會分開每星期溫一半 (即如果考 ...
叻女, 謝分享~~

回覆 小曳人 的帖子

good idea~~~~
咁大人呢?   

happpy 發表於 18-5-15 13:40
回覆 小曳人 的帖子

食朱古力~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

happpy 發表於 18-5-15 13:40
回覆 小曳人 的帖子

我自己頂唔住會行開一下,俾大家小休,亦會放香薰,運動我唔啱,只愛食、買、瞓!

仲有一樣野,叫學習放手!
又或者好似我咁,無眼睇,d仔考試時我考試,無試考就趕功課!

(OK~ 我有個唔抵得住,會幫仔溫書嘅老公!)

davywm    發表於 18-5-18 12:42
恐龍家

happpy 發表於 18-5-15 09:38
一到亞囡考試自己就會過份緊張, 你地會否?有冇放鬆放法?   
\
\
我打算叫佢自己設定溫時間表,比佢自己溫...臨考前一星期睇佢進度去到邊至算....

我都好緊張。通常我會叫區執曬考試範圍的練習出來,然後睇下邊度未過關就重點幫區溫。中英聽默是必然的。數學是區弱項,買啲練習區做。