用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 副學士 vs 自資 vs Top Up vs 海外大學但在香港讀的大學 ...
樓主: 小時了了
go

副學士 vs 自資 vs Top Up vs 海外大學但在香港讀的大學課程  

洋蔥頭媽咪 發表於 18-7-16 08:51
唔一定,唔少僱主都喜歡請  HD 學生多於 AD.  所以若冇信心會入番大學,讀 HD 會比 AD 實用得多。 ...
HD升學也不比AD差.

洋蔥頭媽咪    發表於 18-7-16 09:51

Charlotte_mom 發表於 18-7-16 09:29
你呢個係指定專業
佢仲有一個「萬用」d
https://www.cspe.edu.hk/tc/nmt-annual-subsidy.html

如樓上所講, 依家香港嘅高等教育真係眼花繚亂.

8 大聯招各學科 weighting subject 加權都計到頭暈了. 有啲大學用 best 5, 有啲又 4C + 1, 有啲又 4C + 2...真心想問, 一個 DSE 考生考完公開試嘅年輕人, 真係可以一方面應付公開試, 另一方面有能力及心力去研究各種香港嘅高等教育途徑, 方法?

我認我係怪獸家長及虎媽喇, 我只要求阿女集中全力去應付DSE, 呢啲讀大學 weighting subject 計分, 考大學途徑及方法, 我負責做晒 marketing search 搵晒資料後俾佢最後決定自己感覺鍾意及應付到嘅前路

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 18-7-16 09:40

8 大聯招各學科 weighting subject 加權都計到頭 ...

當然明白

真心想問, 一個 DSE 考生考完公開試嘅年輕人, 真 ...
考生主力。家長輔助, 比錢比意見.

lm251099 發表於 18-7-16 08:55
啊仔私人信函,私隱

是私隱的,但佢在旅行中,所以開左佢的信,怕有緊急事情

8 大聯招各學科 weighting subject 加權都計到頭 ...

我都認我係怪獸家長/虎媽架!
仲要係緊張大師。由升小ㄧ就上呢度取經。
放榜日我媽見到好多家長及仔女接的士去撲学位,我就係怕会發生係我身上,所以
幫仔女做定二手準備。讲真17岁人仔边到会想像當時会有幾緊張呀!

hw1115 發表於 18-7-16 10:50
放榜日我媽見到好多家長及仔女接的 ...
如申請非八大, 家長陪同好啲。但好多野要放手, 佢地自己做主動較易找到自己方向.

Charlotte_mom 發表於 18-7-16 00:48
自資學位都有好多唔錯的
我問嘅其中一個「顧問」,教過某校外進修學院(名就唔開啦)佢話佢地嘅cert(起碼 ...

咁見工填大學定大學進修學院?

小時了了    發表於 18-7-16 12:08

BB0628 發表於 18-7-16 00:55
我都係咁諗架, 所以放榜後見阿仔7科全4, 掹車邊分, 第一時間飛左去樹仁大學申請 (個日真係人山人海), 足足 ...

當年亞大8月中去樹仁,冇人,三小時内OK,即時有offers,但最後冇讀

搞到咁複雜都係多得政府改新高中學制,按4C+1X嘅33222收生機制,大學收生錯配而演變出嚟。

學校高中都會有講座提供資料嘅,但經歷過升中,應該學識咗要主動D。

Charlotte_mom 發表於 18-7-16 08:50
而家好d,有林鄭subsidy,自資一年減30800,減左5萬頭一年。唔貴過政府學位好多
...

好奇!自資每年减30800?一個課程共要多少?

小時了了 發表於 18-7-16 09:07
係呀, 多謝林鄭呀.

所以我日後阿女成績如果有得揀, 我會建議阿女:

自資-年诚30800,冇AL份?

cow 發表於 18-7-16 09:32
HD升學也不比AD差.

但好多人只要求degree

小時了了    發表於 18-7-16 12:09

醒目開學勳章 王國長老

brother4 發表於 18-7-16 11:14
好奇!自資每年减30800?一個課程共要多少?

例如恆管,減左5萬鬆一年,4年20萬,比全部政府資助17萬貴少少
而家好多資助,明愛project goal夠13分,1 萬讀一年,抵到爛

Charlotte_mom 發表於 18-7-16 09:29
你呢個係指定專業, 佢仲有一個「萬用」d  https://www.cspe.edu.hk/tc/nmt-annual-subsidy.html

入去妳分享嘅「萬用」d 政府資助自資學位課程睇, 係樹仁度搵到阿女心水嘅心理學學位http://www.hksyu.edu/counpsy/

啱啱打去樹仁問心理學系: 1) 有無實習及 2)讀完學士學位畢業後可唔可以申請註冊香港心理學會會員?

回答1): 課程 Counselling and Psychology 成年 Year 4係強制性實習; 而課程 Psychology 係自願性做實習係學校做 research.

回答2): 畢業後可以申請註冊香港心理學會會員, 過去嘅畢業生都成功成為會員, 學校課程全部 fufill 晒要求.

之前我都會考類唯一一個 AD課程浸大心理學 (2+2), 依家搵到樹仁政府資助自資心理學學位 (好似公大都有), 咁 AD 真係未必諗了.

Remarks (自資):
1) 浸大心理學 2 + 2: 我印象中睇過副學士暑假時實習2星期, 學士實習未搵到資料

2) 樹仁Counselling and Psychology: 1年實習: 讀完後可以申請做會員: HKPS

hw1115 發表於 18-7-16 10:50
放榜日我媽見到好多家長及仔女接的 ...

x2長憂九+九,亞大當年考得差,都8月中出成績(AL),家長發功,才有資助大學收佢

小時了了    發表於 18-7-16 12:13

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 18-7-16 11:23
入去妳分享嘅「萬用」d 政府資助自資學位課程睇, 係樹仁度搵到阿女心水嘅心理學學位http://www.hksyu.edu/ ...

所以要做個精明家長。都係果句,了解完唔揀,唔緊要,但唔好做漏功課錯失機會

好多自資都係唔經jupas收生,又好多有獎學金(萬萬聲唔係錢呀!?)點取捨要認真計一計

Charlotte_mom 發表於 18-7-16 11:26
所以要做個精明家長。都係果句,了解完唔揀,唔緊要,但唔好做漏功課錯失機會
...

所以我認我係怪獸家長及虎媽囉, 不斷去搵料, 不斷去了解. 之前真係無咩留意及研究樹仁, 原來都有阿女心儀學科及畢業後有少少專業資格. 去海外大學讀學位課程可能都用唔著呢 (但讀 Master 難料)!

多謝妳好介紹
妳咁好心地, 祝願妳女女亦能入心儀學科及大學

brother4 發表於 18-7-16 11:20
但好多人只要求degree
有AD/HD攞degree好易.

Charlotte_mom 發表於 18-7-16 11:20

例如恆管,減左5萬鬆一年,4年20萬,比全部政府資助1 ...

thx,