用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 副學士 vs 自資 vs Top Up vs 海外大學但在香港讀的大學 ...
樓主: 小時了了
go

副學士 vs 自資 vs Top Up vs 海外大學但在香港讀的大學課程   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

LingChiBaBa 發表於 18-7-15 22:07
謝謝版主分享。

還記得初嚟EK,留意到版主分享亞女放棄某私小而選港同。後來,我大女也放棄那私小 ...

祝順利

Charlotte_mom 發表於 18-7-15 15:35
我就係好驚上唔到,決定拿拿聲執個degree

多謝你無私分享.

其實唔讀醫護, 依家自資大學仲係唔係樹仁認受性比較高呢?

October. 發表於 18-7-16 00:22
多謝你無私分享.

其實唔讀醫護, 依家自資大學仲係唔係樹仁認受性比較高呢?

純個人喜好(真係喜好),我鍾意公開大學多啲!
利申: 當年自己 IVE HD 後去公大半工讀執個 degree, 再然後去理工搵錢買個 XX 洗底

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 18-7-16 00:34
利申: 廿幾前自己公大半工讀執個 degree 後去理工用錢買個 ...

自資學位都有好多唔錯的
我問嘅其中一個「顧問」,教過某校外進修學院(名就唔開啦)佢話佢地嘅cert(起碼某d)係寫x大而非x大校外
佢話寫住校外,搵鬼讀咩

Charlotte_mom 發表於 18-7-16 00:48
自資學位都有好多唔錯的
我問嘅其中一個「顧問」,教過某校外進修學院(名就唔開啦)佢話佢地嘅cert(起碼 ...

我都係咁諗架, 所以放榜後見阿仔7科全4, 掹車邊分, 第一時間飛左去樹仁大學申請 (個日真係人山人海), 足足搞左6粒鐘先面試完走得, 幸好最後攞左Offer, 個心先定D咋

醒目開學勳章 王國長老

BB0628 發表於 18-7-16 00:55
我都係咁諗架, 所以放榜後見阿仔7科全4, 掹車邊分, 第一時間飛左去樹仁大學申請 (個日真係人山人海), 足足 ...

我地第一日去左恆管香港仔收生中心(地區某中學),冷清到痺
可能太冷清,我女感覺麻麻,考到都唔肯要
第二日去城大浸大、感覺好d

Charlotte_mom 發表於 18-7-15 13:58
其實就算meet LQ,下面仲有25%人,都夠穩陣,meet median真係唔駛太擔心呀!

meet LQ,唔穩陣 可放A1A2, 不應放A3。起碼要meet median先好放A3

Charlotte_mom 發表於 18-7-15 12:52
在HR立場,永遠都係有排序,degree比AD好,AD比HD好,三大比8大[非三大]好,8大比不知名大學好,係不變的...
普遍係,除“AD比HD好"。HD唔會差過AD,特別係做野來講。。

Charlotte_mom 發表於 18-7-16 07:07
可能太冷清,我女感覺麻麻,考到都唔肯要 ...
如指城大scope,浸大國際書院,恆管好啲。

Charlotte_mom 發表於 18-7-16 07:07
可能太冷清,我女感覺麻麻,考到都唔肯要
第二日去城大浸大、感覺好d

又係純個人感覺, 自己唔係幾 like 恆管.

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 18-7-16 08:44

P.S. 小女表哥前年恆管自資供應鏈學士畢業 (我家姐洗咗~廿幾-三 ...

好有趣,唔同人對恆管視法可以好大分別
鐘意嘅好鐘意,唔鐘意嘅好唔鐘意
既然大小姐係好唔鐘意,又有其他options,算了

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 18-7-16 08:44

P.S. 小女表哥前年恆管自資供應鏈學士畢業 (我家姐洗咗~廿幾-三 ...

而家好d,有林鄭subsidy,自資一年減30800,減左5萬頭一年。唔貴過政府學位好多

Charlotte_mom 發表於 18-7-15 12:52
-就算space高調話自己70%上8大,8 大咩科先!計自資?兜咁大個圈,真係上到心儀科目嗎?
-在HR立場,永遠 ...
唔一定,唔少僱主都喜歡請  HD 學生多於 AD.  所以若冇信心會入番大學,讀 HD 會比 AD 實用得多。

brother4 發表於 18-7-15 13:32
漏咗昨晚開信箱,一封大學的信,自己英文超超差,內容昰I'm please to inform you that,with effect from  ...

啊仔私人信函,私隱

Charlotte_mom 發表於 18-7-16 08:50
而家好d,有林鄭subsidy,自資一年減30800,減左5萬頭一年。唔貴過政府學位好多 ...

係呀, 多謝林鄭呀.

所以我日後阿女成績如果有得揀, 我會建議阿女:

資助學位 3大 > 資助學位其餘 4 大 (自己唔係好想阿女入教大) > 指定專業/界別課程資助計劃嘅學士 (我鍾意職業治療 , 阿女講到明驚血做護士無緣) > 自資學位 / 去海外讀大學 / 去海外讀 Foundation再銜接海外大學. 暫時依刻係咁諗

因為都唔諗住咁快阿女出來做野, HD 職業導向強應該都唔諗了. 而 AD 原本考慮因為諗住可以博入返資助/海外大學,但係呢個帖大家反覆討論, 有機會但亦有唔少風險, 所以應該都未必考慮了.

指定專業/界別課程資助計劃: https://www.cspe.edu.hk/tc/sssdp/index.html

Charlotte_mom 發表於 18-7-15 12:56
-揀入行要求低嘅科目,無錯容易excel,但同時亦要小心交友,在學校要同d程度高嘅同學一齊,唔好掛住同d嬉戲 ...

合辦學位張証書由海外大學出,但面試一傾下就知,我自己覺得這類在職想進修就ok

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 18-7-16 08:51
唔一定,唔少僱主都喜歡請  HD 學生多於 AD.  所以若冇信心會入番大學,讀 HD 會比 AD 實用得多。 ...

多謝資料

醒目開學勳章 王國長老

poonseelai 發表於 18-7-16 09:23
合辦學位張証書由海外大學出,但面試一傾下就知,我自己覺得這類在職想進修就ok
...

係,預左要洗底

小時了了 發表於 18-7-16 00:34
利申: 當年自己 IVE HD 後去公大半工讀執個 degree, 再然 ...
係啦,以前冇咁多選擇, 就係樹仁,公大等(仲有其它), 我記得當年樹仁新聞系都幾出名,電視台小花都有出自樹仁,  公大醫護都好受歡迎. 不過, 後尾大專院校如雨后春筍, 太多太多,搞到都唔知邊間認受性高.

當年我女學校老師就推HK SPACE, 話多人駁到大學, 我女中學隔離位同學就真係駁入港大文學院,佢本身中文底好, 文學都摘*,  但係咁, 唔同學校的學生底子唔同,呢點都需要考慮. 換做我, 都好亂唔識揀.

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 18-7-16 09:07
係呀, 多謝林鄭呀.

所以我日後阿女成績如果有得揀, 我會建議阿女:

你呢個係指定專業
佢仲有一個「萬用」d
https://www.cspe.edu.hk/tc/nmt-annual-subsidy.html
‹ 上一主題|下一主題