用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 副學士 vs 自資 vs Top Up vs 海外大學但在香港讀的大學 ...
樓主: 小時了了
go

副學士 vs 自資 vs Top Up vs 海外大學但在香港讀的大學課程   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Kittymummy 發表於 18-7-15 13:06
我明白,當考得吾如理想時,特別係吾上吾落既位,真係令人好心煩。至於考得麻麻又冇得同jupas 結緣時,bac ...

我算好,起碼有3322,選擇多好多
無3322果d仲難攪
尋日我同個社工朋友傾,佢本身就係做DSE counsellor ,佢話我地已經好好,有學識為自己仔女籌謀,就算唔係大富大貴都可負擔到貴少少嘅學費
佢唔少case,基層家庭,藍領工作,邊識自己去上網搵資料果d。識搵都唔知有無錢交學費。咩NMTSS $30800,咩明愛Project Goal一萬蚊讀一年,佢地邊識丫!好無助架。機會錯過左就係錯過左

Yanamami 發表於 18-7-15 13:35
你簽左賣身契?

佢簽咗瓜,是否轉科?日日打機冇心向學可能要轉求其/水泡中水泡科

醒目開學勳章 王國長老

brother4 發表於 18-7-15 13:32
漏咗昨晚開信箱,一封大學的信,自己英文超超差,內容昰I'm please to inform you that,with effect from  ...

Im please to inform you that,with effect from 1August 2018,you are registered as a major student of xxxxxxx according to your declaration from submitted
根據你之前簽署的聲明,8月1 日起你將為主修xx之學生
during the specified period,Themajor registration/declaration is irrevocable
在此指定期間,主修註冊/聲明不可改變

Charlotte_mom 發表於 18-7-15 13:39
無3322果d仲難攪
尋日我同個社工朋友傾,佢本身就係做DSE counsellor , ...

睇得出你有strategy, 我真係要比個贊你
我女堅持吾報定任何backup, 我都淆淆地講真。係咪jupas報band A, 只要meet / 高過median 就穩陣?我真係吾知,吾識答。個心好亂依家。昨日揸開車,掛住諗野,差d隊左落前面架九巴度。睇黎一日未到jupas 派位日,我都係好不安,精神狀態較差。

醒目開學勳章 王國長老

Kittymummy 發表於 18-7-15 13:45
我女堅持吾報定任何backup, 我都淆淆地講真。係咪jupas報ba ...

哎喲媽咪
太緊張喇,睇睇呢條片
https://www.facebook.com/hkusa.dseteam/videos/1587251068069344/
其實就算meet LQ,下面仲有25%人,都夠穩陣,meet median真係唔駛太擔心呀!

Charlotte_mom 發表於 18-7-15 13:39
無3322果d仲難攪
尋日我同個社工朋友傾,佢本身就係做DSE counsellor , ...
生性既就自己-手-腳搞掂哂,唔洗父母操心~上-代唔少都係禁,老豆阿媽真係識鬼……

Charlotte_mom 發表於 18-7-15 13:58
哎喲媽咪
太緊張喇,睇睇呢條片
https://www.facebook.com/hkusa.dseteam/videos/1587251068069344/

我睇左了⋯⋯早兩日我見你有post 出黎。真係好多謝你既資訊只能夠講目前現階段只有等待。希望奇蹟出現派到A1 (低過LQ2分,另加interview bonus point )

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-7-15 13:58
生性既就自己-手-腳搞掂哂,唔洗父母操心~上-代唔少都係禁,老豆阿媽真係識鬼…… ...

我咪係囉,無踩c真係偷笑,學校淨係派jupas form話幾時deadline咋!
我連prerequisites 都唔識睇,好彩無懶勁揀醫科咋
我妹第一年AL炒左,無得揀架!一係repeat一係自修囉!屋企唔係有錢佢咪自修囉!嚇死我阿媽呀,我媽邊識呢d野,淨係知有無書讀架咋
如果今日同學唔係特別識唸,父母又唔識攪,就好似我妹咁只能食自己了。今日出路多好多,唔識去搵係嘥機會囉

醒目開學勳章 王國長老

Kittymummy 發表於 18-7-15 14:01
我睇左了⋯⋯早兩日我見你有post 出黎。真係好多謝你既資訊只能夠講目前現階段只有等待。希望奇蹟 ...

祝成功

Charlotte_mom 發表於 18-7-15 13:41
Im please to inform you that,with effect from 1August 2018,you are registered as a major student of ...

thx

Charlotte_mom 發表於 18-7-15 14:05
祝成功

多謝你既祝福Charlotte 媽

星西部 發表於 18-7-15 14:59
多謝晒你的資料。

我都想知,有無熟大行請人既家長,讀倫大校外課程 LLB+PCLL,同港大法律系出身既 LLB+ ...

成績差不多,一定係HKU好啲. 校外課程讀少好多野。

醒目開學勳章 王國長老

星西部 發表於 18-7-15 15:29
三大既神科幾年都無乜收過AD,其他科每年都係收幾個,唉

我就係好驚上唔到,決定拿拿聲執個degree

星西部 發表於 18-7-15 15:36
唔該。
好似要讀返 conversion courses 先考 PCLL。
要好有恆心好叻先得,除佐好多non-LLB大學畢業生, 而家唔少LLB畢業生因唔夠分入PCLL再讀uol external LLB.

Kittymummy 發表於 18-7-15 13:45
我女堅持吾報定任何backup, 我都淆淆地講真。係咪jupas報ba ...

小心呀!
其實係一家四口子

醒目開學勳章 王國長老

cow 發表於 18-7-15 16:32
要好有恆心好叻先得,除佐好多non-LLB大學畢業生, 而家唔少LLB畢業生因唔夠分入PCLL再讀uol external LLB. ...

小分享
我roommate係學霸級,獎學金從來自己送上門,first hon畢業仲要on deans list,學校出到聲話想去邊度讀master,學校(三大)推薦佢
正常地入big 4做 tax (tax要求比audit高)做trainee,兩年內自修考晒所有ACCA paper,全部一take過
之後儲夠錢終於向律師夢想進發
讀LLB易,好多人想進修無啦啦都part time讀,但PCLL但完全兩回事,我roommate咁變態都要辭職full time讀,因為好多大firm除左睇學歷,俾嘅conditional offer 亦難:要PCLL 所有科目全部考試一次過pass,只要一次唔pass,你之前幾叻都無用,真係唔請
佢同學們都係學霸級,但都有第一次唔pass,讀左咁多年書用左咁多錢,入唔到大firm的
要有心理準備條路唔易行

星西部    發表於 18-7-15 18:46

Charlotte_mom 發表於 18-7-15 12:56
-揀入行要求低嘅科目,無錯容易excel,但同時亦要小心交友,在學校要同d程度高嘅同學一齊,唔好掛住同d嬉戲 ...

謝謝版主分享。

還記得初嚟EK,留意到版主分享亞女放棄某私小而選港同。後來,我大女也放棄那私小,細女也報了港同,不過因其他問題而沒有揀了。這麼快你女兒完成中學了。

期望你女兒順利升大。未來2年到我2個女,在緊張中。
‹ 上一主題|下一主題