用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 副學士 vs 自資 vs Top Up vs 海外大學但在香港讀的大學 ...
樓主: 小時了了
go

副學士 vs 自資 vs Top Up vs 海外大學但在香港讀的大學課程   [複製鏈接]

結結巴巴 發表於 18-7-9 09:33
"2年係香港讀副學士 + 2 年飛去澳洲讀無 HON 學士學位"
不如直接過去讀一年的Diploma課程,成績達標直上Y2,無謂兜兜轉轉浪費一年時間
其實,上星期DSE 放榜前我打過電話去問 HKU SPACE & 浸會國際學院,有關佢哋係網站聲稱自己所辦嘅AD/HD,畢業成績達標直接銜接佢哋同特定海外大學簽訂了銜接協議海外大學直入Y2 嘅事宜,我只係問一題:
係咪係佢間AD/HD畢業時達指定分數及課程,簽定嘅銜接協議海外大學一定取錄直接入讀Y2?

HKU SPACE 答:決定權係海外大學最終決定,HKU SPACE 唔可以肯定一定收.

浸會國際學院答:網上係過去畢業生曾經成功嘅例子及畢業時嘅分數,依家係咪呢個分數,接電話女士話要問負責嘅同事後再覆我,寫低咗我電話。但我等咗1個星期仍未收到電話。而因為呢排DSE放榜,佢哋應該忙於收生,我無再打去再問了。:

尋日下晏去咗呢度 Study UK July Exhibition 2018: https://hk.edukexhibition.org/en/exhibition/19,
直接問英國大學收生代表有關香港AD/HD可唔可以申請直接入讀佢哋大學嘅 Y2 / Y3。只有一間 Heriot-Watt University 話應該可以直入Y3 (呢間學制係讀4年學士學位)(我英文麻麻地驚聽錯英文解釋,我 ge 到嘅係香港成績要經蘇格蘭學術評審等於當地Y2程度就可以直入Y3讀了),呢間係香港理工大學(理大)的香港專上學院(HKCC)  http://www.hkcc-polyu.edu.hk/abouthkcc/升學銜接-170.html 嘅海外大學有銜接學士學位。我問過University of Bristol /University of Leeds /University of Aberdeen ...佢哋唔肯定,有機會要由 Y1 重新再讀過的。

經過思考及尋日去咗英國海外大學展,係展覽會同啲香港係英國讀大學嘅大學生傾偈,幾個都係英國讀一年Foundation course 後直入Y2。同C6再傾及深思後,我同C6認同你講法了。

網友 HKU SPACE HD 銜接直入英國大學 Y3帖>>> 請教有關去英國讀大學疑問: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3658473&fromuid=1539350

BK999 發表於 18-7-9 09:22
總結來説,係咪讀完HK的 HD/Asso後, 到時再出外國讀兩年,就可以取倒degree?
HK 的HD/Asso 外地也可銜接?
#41 已回覆

小時了了 發表於 18-7-15 08:28
幾個都係英國讀一年Foundation course 後直入Y2 ...

foundation ➡ yr1
diploma ➡ yr2

小時了了 發表於 18-7-15 08:28
其實,上星期DSE 放榜前我打過電話去問 HKU SPACE & 浸會國際學院,有關佢哋係網站聲稱自己所辦嘅AD/HD ...
我想講的重點是:1、在香港讀Diploma需要兩年,而在澳洲讀只需一年。2、香港畢竟有學額限制,想經Diploma上資助大學學位誇張一點講可謂百裏挑一;但在澳洲,上本大學的Y2基本上是Diploma成績達標就可。

小時了了    發表於 18-7-16 00:44

結結巴巴 發表於 18-7-15 11:02
我想講的重點是:1、在香港讀Diploma需要兩年,而在澳洲讀只需一年。2、香港畢竟有學額限制,想經Diploma上 ...
香港讀2年Higher Diploma, 升year 3澳洲讀1年Diploma, 升year 2

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

呢幾日,為左小女出路,我同好多唔同嘅人傾過計
包括教過space/某大學校外課程/中學講師
包括現職HR
包括PR高層(我女人生終極目標)
包括公司高層(半唐番香港同海外都讀過)
包括現職社工(我女人生二嘅目標)

好有趣嘅,每個人有唔同背景,經歷同concern,所以每個人俾嘅意見都不盡相同

綜合一下俾各位參考,不妨又從呢d方面思考一下
-HD/AD上本地D,你預GPA起碼3.5,最好3.8,至夠人爭。你仔女是否學術型?有人話好易上有人話好難上。近日我有一個finding,其實,千萬唔好忘記,AD中為數不少學生其實係勁人!只係一時失手衰中文。佢地真係無得揀,揀AD,咁你仔女夠唔夠人勁先?

待續

小時了了    發表於 18-7-16 00:41
October.    發表於 18-7-16 00:17
hksarhksar    發表於 18-7-15 12:43

Charlotte_mom 發表於 18-7-15 12:40
呢幾日,為左小女出路,我同好多唔同嘅人傾過計
包括教過space/某大學校外課程/中學講師
包括現職HR
我-个已可以答到你了……

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

-就算space高調話自己70%上8大,8 大咩科先!計自資?兜咁大個圈,真係上到心儀科目嗎?
-在HR立場,永遠都係有排序,degree比AD好,AD比HD好,三大比8大好,8大比不知名大學好,係不變的
-first degree係緊要,但internship experience, part time經驗都一樣緊要。除非讀嘅係專科,否則讀大路科+狂做心儀行業intern pt,份cv一樣得
-所以,與其讀兩年爭餐飽上degree,倒不如(非專業、唔需靠學校安排實習的話)拿拿聲讀完degree,靠master洗底 ,迫入master易多了,香港海外大把一年攪掂,到時,睇送食飯啦(我自己唸,萬一到時GPA唔見得人,我會更慶幸當初揀左個爛鬼degree,起碼係degree,好過AD上唔到)

小時了了    發表於 18-7-16 00:40

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

-揀入行要求低嘅科目,無錯容易excel,但同時亦要小心交友,在學校要同d程度高嘅同學一齊,唔好掛住同d嬉戲渡日嘅同學柴娃娃,虛耗光陰
-讀非正統學校,代價無大公司recruitment talk,無internship experience,無交流等等。而且讀校外課程,亦會令學生失去一個proper校園生活(可能大部分時間都在商業大廈渡過)
-讀合辦課程時,要小心問清楚,張cert由邊個機構頒發,有無寫distance learning等字眼

暫時唸到咁多

小時了了    發表於 18-7-16 00:41

Charlotte_mom 發表於 18-7-15 12:52
-就算space可以高調話自己70%上8大,8 大咩科先!計唔計自資先?如果計晒,兜咁大個圈,真係上到嗎?
-在HR ...

Charlotte 媽意見好中肯 同埋好願意分享多方面資訊,deeply appreciate

醒目開學勳章 王國長老

Kittymummy 發表於 18-7-15 12:56
Charlotte 媽意見好中肯 同埋好願意分享多方面資訊,deeply appreciate
...

多謝收看
其實好感恩身邊好多好關心我嘅朋友,在我心亂如麻之時,二話不說俾左好多實用意見我
我都同我d朋友講,出年DSE 搵義工做counsellor ,我舉手!

小時了了    發表於 18-7-16 00:46

學友社義工要比錢去做,如冇工下年去

Charlotte_mom 發表於 18-7-15 13:01
多謝收看
其實好感恩身邊好多好關心我嘅朋友,在我心亂如麻之時,二話不說俾左好多實用意見我
我都 ...

我明白,當考得吾如理想時,特別係吾上吾落既位,真係令人好心煩。至於考得麻麻又冇得同jupas 結緣時,backup課程資訊係好重要。你真係幫到好多人,我在旁睇bk & ek 雖然我地冇報任何backup ,只等jupas派位,但都好令人滾動。

hksarhksar 發表於 18-7-15 13:04

義工要俾錢去做? 冇飯錢?冇車馬費?做來為吔?

brother4 發表於 18-7-15 13:09
義工要俾錢去做?  冇飯錢?冇車馬費?做來為吔?
做義工為乜?為乜都唔会係為錢囉四哥……

Yanamami 發表於 18-7-15 13:12

自己做義工不為錢,孩子也-樣,孩子全年做義工

brother4 發表於 18-7-15 13:14
自己做義工不為錢,孩子也-樣,孩子全年做義工
禁你仲问做義工為乜?你做為乜?

醒目開學勳章 王國長老

hksarhksar 發表於 18-7-15 13:04

我朋友淨係話要先上training咋,等我遲d問下先

Yanamami 發表於 18-7-15 13:12

漏咗昨晚開信箱,一封大學的信,自己英文超超差,內容昰I'm please to inform you that,with effect from 1August 2018,you are registered as a major student of xxxxxxx according to your declaration from submitted
during the specified period,The  major registration/declaration is irrevocable.意思是什麼?

brother4 發表於 18-7-15 13:32
漏咗昨晚開信箱,一封大學的信,自己英文超超差,內容昰I'm please to inform you that,with effect from  ...
你簽左賣身契?
‹ 上一主題|下一主題