用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正幼稚園 vs 根德園 2018 K1
go

培正幼稚園 vs 根德園 2018 K1

小兒將會2018年9月入讀培正

咁你會唔會考慮讀 IB(順帶一提,真道 11 年制)?相對於 DSE,真道 IB 搞得好 d。真道係畀小朋友「慢慢黎」,自己探索。相對的話,自然真道係輕鬆 d。真道我知係正常課程,津校深極有個譜,同其他一線津比較的話,也只會教快半年。循道重視數學,如果數學方面弱的話,讀循道可能會追得辛苦,需要更多操練去保持水平。

Lingfung813    發表於 18-5-15 15:02

Lingfung813 發表於 18-5-15 07:08
親友是男仔獨子,個性活潑多創意和喜歡閱讀,家住兩者中間和有校車。九龍循道是否如外界說死板又谷又多功課 ...

我女在真道讀,我幾年前做全職補習時補過不同年級循道學生

真道活動多,透過不同方法讓學生學習。英文係較深的,教學上文法上可能都只是一般程度,但內裡用字遣詞明顯多及深。功課少,但學習內容不少。

循道傳統教學,中英都一般正常進度,而數學會教得幾深入,做題也多。一般小朋友專心做,一至兩小時能完成。

我覺得真道課程教的是關鍵東西,其變化,但重複性不多。若小朋友吸收快,則會讀得開心。
相反,有些小朋友靠重複練習去「悟」一些知識,讀津小能令他打好基礎。

比如,英文教pronoun,津小敎法可能是一份功課練I/we/you/they;一份he/she/it;一份抄寫課文;一份加入人名選錯;兩三份是混合題目;同一內容可能重複5-7次;而真道則將上述內容重點教授,兩至三份工作紙便包含了上述的內容,而省回的抄寫時間讓小孩能多閱讀或做自己喜歡的事

那一種方法是好呢?便要針對小朋友學習方式了。

Lingfung813    發表於 18-5-15 11:59

多謝各位意見。另外堂妹想知多些九循資料,未知有無用家分享下

Lingfung813 發表於 18-5-15 12:03
多謝各位意見。另外堂妹想知多些九循資料,未知有無用家分享下

如果是我,我會選循小,一向學術強!

Lingfung813    發表於 18-5-15 18:11

1998Ruby1998 發表於 18-5-15 07:36
咁你會唔會考慮讀 IB(順帶一提,真道 11 年制)?相對於 DSE,真道 IB 搞得好 d。真道係畀小朋友「慢慢黎 ...

真道聽說只1/3人可上IB。

九龍循道的網上討論比較少甚至無,反而真道資料來源較多,大家會傾向喜歡和選擇真道嗎?

Lingfung813 發表於 18-5-15 18:10
九龍循道的網上討論比較少甚至無,反而真道資料來源較多,大家會傾向喜歡和選擇真道嗎? ...

循小老師很關顧學生,學生讀書壓力不算大,功課量適中,然而數學較深,但見啲細路讀得好開心丶活潑。

九龍循道會有勸退或留級的情況嗎?跟不到功課是否要去補習社或有補底功輔班?

不好意思,因堂妹一家剛外國回流返香港加上第一胎,想了解更多

Lingfung813 發表於 18-5-15 20:38
九龍循道會有勸退或留級的情況嗎?跟不到功課是否要去補習社或有補底功輔班?

不好意思,因堂妹一家剛外國 ...

循道已脫龍,就算學校谷唔谷都好,學生都要力爭好成績來入讀心儀中學。直道就唔洗煩升中。

當然,油尖旺區有足夠的band 1學額比男仔。

Lingfung813 發表於 18-5-15 07:08
親友是男仔獨子,個性活潑多創意和喜歡閱讀,家住兩者中間和有校車。九龍循道是否如外界說死板又谷又多功課 ...

循道。

如果6年後係band 1生, 男仔油尖旺區已經有九華及聖芳濟2間男校揀, 仲有伊中!!

真道想跳船唔容易, 即係話一讀要讀12年。

回覆樓主

我見人人講真道都成日IB前IB後

一定入到嗎?

大部分人最終都係DSE

入真道必須真心鐘意佢教法

一心諗住IB, 最後可能只係一廂情願

我也認為入真道不一定考IB, 反而認同其教學法(非傳統填鴨式)
另外,請問校風和學習氣氛會否"真道"好些?因"循道"是津校學生靠抽獎入學習程度差異大?

回覆樓主

真道。
如果你放真道,感謝你。

PCMW 發表於 18-5-16 18:34
真道。
如果你放真道,感謝你。
對極,如果放真道,好多一條心想仔女入讀真道的家長一定感激不盡﹗

il5544    發表於 18-5-30 17:11
cyrus_takeshi    發表於 18-5-30 14:00

Lingfung813 發表於 18-5-16 09:12
我也認為入真道不一定考IB, 反而認同其教學法(非傳統填鴨式)
另外,請問校風和學習氣氛會否"真道"好些?因" ...

你咁樣講得,都有取向啦,所以地區名校好多都係50幾%band one 。直私而無中學的名校可去到70%以上band one. 可是,就算有些少學習差異,好多地區名津小都有良好校風,包括循道。

回到樓主的問題,如果想入九華、聖方濟、伊利沙伯、循道等傳統名中,就循道,但要自己係band one生先得。如果唔一定要入這些中學,又喜歡真道的教法,答案不是名顯嗎?

siden 發表於 18-5-15 21:24
我見人人講真道都成日IB前IB後

一定入到嗎?

認同。

個人覺得IB 吹大左。係咪咁好,係咪岩自己多年後先知。最實際係而家果套岩唔岩。

回覆樓主:

如打算選本地大學, DSE 穩陣啲
補習費用都平過IB (了解答題技巧), 學費亦平過IB 好多。
而且好DSE 成績, 考番英語試, 一樣可以申請外地升學。

assado 發表於 18-5-17 07:46
如打算選本地大學, DSE 穩陣啲
補習費用都平過IB (了解答題技巧), 學費亦平過IB 好多。
而且好DSE 成績, 考 ...

考小是曾經研究過不少學校,記得分享話畢業生或回流國外生,在當地如魚得水,在港教育非常配合國外進修。

LOGOS 及 TSL, 我很推薦得準備回老家的朋友。

LITTLE FAITH, 未知可否補充,貴校多否準備回流國外人士?

代她多謝各位家長保貴意見