用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 應該繼續讀Flyers嗎?
go

應該繼續讀Flyers嗎?

小兒將於9月升小一,上個月剛考完Movers, 現在考慮應否繼續讀flyers, 或是應該讀一些英文寫作的課程呢?

lovelybaby2012 發表於 18-5-14 23:18
小兒將於9月升小一,上個月剛考完Movers, 現在考慮應否繼續讀flyers, 或是應該讀一些英文寫作的課程呢?
...

考 movers 前是特登去上準備課程的嗎?

huba 發表於 18-5-14 23:26
考 movers 前是特登去上準備課程的嗎?

沒有, 只係一星期上一堂, 考試前做下練習

lovelybaby2012 發表於 18-5-14 23:18
...

我仔上年都係升小一前暑假考完movers,之後已經再冇乜針對性準備,不過都打算黎緊暑假膽粗粗又考下flyers,志在測試下佢一年後既英語水平去到邊度  

archie1728 發表於 18-5-15 00:14
我仔上年都係升小一前暑假考完movers,之後已經再冇乜針對性準備,不過都打算黎緊暑假膽粗粗又考下flyers ...

咁你哋有冇上flyers堂?只係自己教?

lovelybaby2012 發表於 18-5-14 23:56
沒有, 只係一星期上一堂, 考試前做下練習

想準備可以從公共圖書館借 past paper 或相關guide book 來參考使用。

如已培養了英文閱讀習慣及家中有提供一定語境的話,只要讓孩子繼續去浸便可,不一定需要出去上堂。

lovelybaby2012 發表於 18-5-15 00:22
咁你哋有冇上flyers堂?只係自己教?

大家目的未必一至!我仔已經小一,考黎純粹測試能力,成績好壞都係咁升小二,所以唔會花時間刻意催谷; 而你既程況應該同我上年諗法一樣,考多張cert以便叩門不時之需,所以有必要操多幾份paper,甚或上下相關課程惡補,務求用最短時間考到最高分數  

archie1728 發表於 18-5-19 10:01
大家目的未必一至!我仔已經小一,考黎純粹測試能力,成績好壞都係咁升小二,所以唔會花時間刻意催谷; 而 ...

其實我都冇諗住要考flyers叩門, 只係考慮緊讀reading and writing 定係讀flyers嚟銜接小一會好啲

lovelybaby2012 發表於 18-5-19 17:28
其實我都冇諗住要考flyers叩門, 只係考慮緊讀reading and writing 定係讀flyers嚟銜接小一會好啲 :questio ...

睇番British Council個website,Flyers應該係畀小三至小六學生考,所以如果你話銜接小一課程,我諗你小朋友應付倒Movers,一般地區一線津校既英文肯定冇問題!只不過如果你唔想佢小一原地踏步,咁就可能要自己定個高少少既目標畀佢,唔好純跟小學進度  

https://www.britishcouncil.hk/exam/cambridge/which/young-learners