用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問考完A Level入大學既程序
go

請問考完A Level入大學既程序 [複製鏈接]

阿大就考AL,已有5間大學offer,想問有成績後應該點做?拜托各位,謝謝!
   12    0    0    0

亮燈 發表於 18-5-14 21:56
阿大就考AL,已有5間大學offer,想問有成績後應該點做?拜托各位,謝謝!

亮兄, 先要在限期前從5個offer 中選定firm and insurance choice

poonseelai 發表於 18-5-14 22:23
亮兄, 先要在限期前從5個offer 中選定firm and insurance choice

係喎,過咗firm 同insurance 嘅deadline 啦喎。

亮兄,呀大應該在老師指導下已選firm 及 insurance choice。如果該兩校暑假有來港做招生或open day 之類,最好去一趟同負責人打定個招呼。

當年學校來港,告之是firm choice,他們已在名單找到呀仔資料。他們即比定hall 的資料我先book 房,話一放榜firm choice 學生優先安排。

回覆樓主:

同上,選定二間大學有AL成績交大學,由cO變UO,攪証件可

poonseelai 發表於 18-5-14 22:23

謝謝資料!

Ruby1219 發表於 18-5-14 23:27
係喎,過咗firm 同insurance 嘅deadline 啦喎。

謝謝提醒,已問阿大,等答覆中。

noel2010 發表於 18-5-14 23:43
亮兄,呀大應該在老師指導下已選firm 及 insurance choice。如果該兩校暑假有來港做招生或open day 之類, ...

希望佢攪左啦!謝謝!

brother4 發表於 18-5-15 03:50
同上,選定二間大學有AL成績交大學,由cO變UO,攪証件可

謝謝四阿哥

亮燈 發表於 18-5-15 07:13
希望佢攪左啦!謝謝!
搞咗就看看學校網站,留意開學日期,首年海外生多數早些,下年假期日子,學費及宿舍費用等資料。只作心理準備。

如大學直接收到AL成績,放榜當日要留意UCAS, 成續達標就如四亞哥所講CO 变UO, touch wood 差一分(near miss), 立刻email大學admission office話好想入,可能即時confirm收,孩子學校应該有教

poonseelai 發表於 18-5-15 08:16
如大學直接收到AL成績,放榜當日要留意UCAS, 成續達標就如四亞哥所講CO 变UO, touch wood 差一分(near miss ...

明白,謝謝!咁之後是否等學校既CAS?收到就可上網填表辦簽證?

noel2010 發表於 18-5-15 08:07
搞咗就看看學校網站,留意開學日期,首年海外生多數早些,下年假期日子,學費及宿舍費用等資料。只作心理準 ...

謝謝!要提醒阿大先。

亮燈 發表於 18-5-15 08:24
明白,謝謝!咁之後是否等學校既CAS?收到就可上網填表辦簽證?
VISA唔識,其他家長分享

poonseelai 發表於 18-5-15 08:31
VISA唔識,其他家長分享

謝謝!

UCAS 放榜,學校已知道你meet 到requirement 就send email 比你。我當年係咁,confirm 咗後很快就出CAS比你搞visa,所以之後唔好出門旅行。訂機票,book hall,又再填過一大堆資料,比錢等。呀大可以自己處理都得,你只是等比錢。

noel2010 發表於 18-5-15 08:53
UCAS 放榜,學校已知道你meet 到requirement 就send email 比你。我當年係咁,confirm 咗後很快就出CAS比你 ...

謝謝資料,我地七月中去旅行,是否八月先有成績?應該冇影響啊!

亮燈 發表於 18-5-15 09:00
謝謝資料,我地七月中去旅行,是否八月先有成績?應該冇影響啊!
...
係呀,ib, dse 7月, a level 最遲-八月

poonseelai 發表於 18-5-15 09:04
係呀,ib, dse 7月, a level 最遲-八月

唔該晒!

noel2010 發表於 18-5-15 08:53
UCAS 放榜,學校已知道你meet 到requirement 就send email 比你。我當年係咁,confirm 咗後很快就出CAS比你 ...

我哋都係預咗今個暑假唔去旅行,等到九月中去北歐旅行再去英國開學!叫咗阿仔今次自己搞visa 同入學嘢。
佢尋日先話原來有個ATAS cert 要apply 咗先可以再申請visa, 因為佢讀嗰科會接觸到敏感科技,驚佢哋學完返嚟做核武!

‹ 上一主題|下一主題