用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣聖約瑟英文小學 VS 深水埗崇真, 請問各位會點簡? ...
go

九龍灣聖約瑟英文小學 VS 深水埗崇真, 請問各位會點簡? [複製鏈接]

如提, 九龍灣聖約瑟英文小學 VS 深水埗崇真, 請問各位會點簡? 選擇困難, 各位可否比啲意見?
   1    0    0    0

樓主, 請問貴公子是崇真國際班定本地班 ??

IYY 發表於 18-5-14 19:21
樓主, 請問貴公子是崇真國際班定本地班 ??
本地班

wing991 發表於 18-5-14 20:13
本地班

我會選崇真,升中有基崇做backup.

ryanbox 發表於 18-5-14 20:19
聽講聖約瑟都有中學back up, 佢中學有兩班英文班比返小學上, 唔知真定假!

我會選九龍灣聖若瑟。1)課程好D。2)英小 3)對男生而言,觀塘中學網(band 1有兩間男校:聖言、及觀塘瑪利諾),好過深水埗網。4)升中band 1率好過崇中。(在St Joe 叻果D可自行考到灣仔St Joe的!)

回覆 ryanbox 的帖子

崇真同基崇係冇關係,算不上 back up,只係大家個名都有「崇真」。反而 St Jo 真係有「直屬」關係,就算收得少自己人。

St Jo。一來學費平 d+英小(佢英文真係教得唔錯),觀塘同深水埗一樣都係男仔吃虧(數據顯示呢兩年深水埗網男仔會好過觀塘?),不過 St Jo 叻果批可以去插灣仔 St Jo,升中自行都可以。

當然如果你係住崇真附近,又唔介意畀貴學費的話,崇真會好 d,聽聞崇真叻果批係有點優勢入沙祟。

St Jo。一來學費平 d+英小(佢英文真係教得唔錯),觀塘同深水埗一樣都係男仔吃虧(數據顯示呢兩年深水埗網男仔會好過觀塘?),不過 St Jo 叻果批可以去插灣仔 St Jo,升中自行都可以。

當然如果你係住崇真附近,又唔介意畀貴學費的話,崇真會好 d,聽聞崇真叻果批係有點優勢入沙祟。

樓主寫九龍灣聖約瑟英文小學 VS 深水埗崇真, 我假設你已放棄禮賢。

在禮賢 / 九龍灣聖約瑟英文小學 / 深水埗崇真 3 間學校當中, 禮賢升中成績最好, 亦算愉快學習。請問樓主是否希望以語境作為選校首要標準, 所以選九龍灣聖約瑟英文小學 VS 深水埗崇真 ??

如果選語境, 祟真的英文 + 國語稍勝; 而 NET 亦較多。

若只論英文程度, 聖若瑟絕不輸蝕, 但國語則略為遜色。課外活動十分適合活潑男孩。

利申: 兩子均在祟真幼稚園國際班畢業, 細仔現就讀九龍灣聖若瑟英文小學。

ryanbox 發表於 18-5-14 20:19

基崇難入嗎?

IYY 發表於 18-5-15 00:39
樓主寫九龍灣聖約瑟英文小學 VS 深水埗崇真, 我假設你已放棄禮賢。

在禮賢 / 九龍灣聖約瑟英文小學 / 深水 ...

有依3間我會揀禮賢。

禮賢已放棄咗, 因為有親戚小朋友讀緊, 佢啲老師係好有愛心, 但佢話個仔啲英文一般, 叻個班都係自己出去搵人補習先得

請問九龍灣聖約瑟是不是很多功課, 啲課程是不是很深?小朋友及家長是不是讀得好辛苦?

回覆 wing991 的帖子

個人覺得:1) 功課比出名的津校少。
2) 英文深, 但中文淺。數學是英文教, 孩子有時會理解錯題目或因不懂轉彎而計錯數, careless mistake 也會較多 (我講我個仔仔)。
3) 我沒有谷自己仔仔上 top 10, 只順其步速學習, 所以又不覺得很谷。

4) 仔仔喜愛運動, 他選擇一星期 4 天玩運動項目, 雖然沒有一樣精, 但好開心ga。

1998Ruby1998 發表於 18-5-14 23:44
回覆 ryanbox 的帖子

崇真同基崇係冇關係,算不上 back up,只係大家個名都有「崇真」。反而 St Jo 真係有 ...

崇真同基崇係有關係

我個人喜歡外籍老師教英文。

揀st joe

回覆樓主

如果齋睇語境,相信崇真好D

jessie005 發表於 18-5-15 20:29
如果齋睇語境,相信崇真好D

主流班有NET做班主任嗎?!
‹ 上一主題|下一主題