用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣聖約瑟英文小學 VS 深水埗崇真, 請問各位會點簡? ...
樓主: wing991
go

九龍灣聖約瑟英文小學 VS 深水埗崇真, 請問各位會點簡?

alsonl 發表於 18-5-15 20:39
主流班有NET做班主任嗎?!
是, 雙班主任制, 1個net , 1個普通話老師

alsonl 發表於 18-5-15 11:49
崇真同基崇係有關係
學校仲係用緊呢份誤導人既資料做簡介?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-5-16 08:46
學校仲係用緊呢份誤導人既資料做簡介?

上次聽talk都係咁講
唔通唔係?

回覆樓主

我同樓主情況一樣,不過禮賢只是waiting. 而最近wait 到聖類斯,如果計埋聖類斯,咁又應該點㨂呢?

先謝謝大家意見

想請問聖類斯幾時call waiting?

回覆 alsonl 的帖子

無論幼稚園, 小學, Net Teacher我一向覺得是一種gimmick. 當然是需要有, 但不是好似外界咁放到咁大.

此外, 如果Kln Bay St Jo和崇真, 我相信學術層面上, St Jo會高一班.....總括而言, 天主教香港教區主辦的三間私立小學( RC, SFA, KLN Bay St Jo), 學術水平都好高的.

alsonl 發表於 18-5-16 09:24
上次聽talk都係咁講  
唔通唔係?

直資學校收生自主, 根本不存在任何"直屬/聯繫位"

而且, 升中時"自行分配"既學校選擇, 只適用於官津中學, 或派位直資.

不過基崇唔係派位直資, 又邊有可能係"自行分配"時選佢呢?

要入基崇, 一係自己遞表去考, 一係經小學部去申請

其實呢頁既資料比以前有所改善, 起碼唔會再有最誤導個D資料, 話: 沙田崇真中學同崇真小學係聯繫學校

IYY    發表於 18-5-16 16:32
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yyshiu 發表於 18-5-16 14:54
想請問聖類斯幾時call waiting?

我們上星期上最後一堂導向課程前收到通知

回覆 pipimama 的帖子

要選聖類斯同九龍灣聖若瑟主要睇自己住係邊,因為聖若瑟是沒有校車或保母車過港島區。如果住九龍返聖類斯,雖然有保母車,但要很早上車,小朋友會非常辛苦

hkpapa852 發表於 18-5-16 16:17
直資學校收生自主, 根本不存在任何"直屬/聯繫位"

而且, 升中時"自行分配"既學校選擇, 只適用於官津中學,  ...

因為應該會搬,所以如果地點不用考慮,獨生子,崇真,Kln St Jo, 聖類斯,三間,睇學術、升中網,又應該點㨂呢?可否比些意見,謝謝。

wing991 發表於 18-5-15 01:04
禮賢已放棄咗, 因為有親戚小朋友讀緊, 佢啲老師係好有愛心, 但佢話個仔啲英文一般, 叻個班都係自己出去搵人 ...

我並不覺得在禮賢英文成績好的一定有在外補習英文,他們反而要補中文。
當個好爸爸

pipimama 發表於 18-5-23 17:10
因為應該會搬,所以如果地點不用考慮,獨生子,崇真,Kln St Jo, 聖類斯,三間,睇學術、升中網,又應該點 ...

你抽邊區小學?

三間升中網都唔利男。考慮為升中網而搬的話,咁都係搬去油尖旺、九龍城,港島的話都係灣仔,其次東區(男仔千萬不要中西區 )。

IYY    發表於 18-5-25 13:22
hkpapa852    發表於 18-5-24 09:16

hkpapa852 發表於 18-5-24 07:49
你抽邊區小學?

大埔

1998Ruby1998 發表於 18-5-24 08:15

三間升中網都唔利男。考慮為升中網而搬的話,咁都係搬去油尖旺、九龍城,港島的話都 ...

謝謝意見(emoji)(emoji)

pipimama 發表於 18-5-24 08:35
大埔
1998Ruby1998 已經講咗, 如果要搬, 搬去邊區好D.

仲有深水埗區都千祈唔好諗

如果以升中保障, 九聖同聖類斯係較好 (因為津校必須有一定直屬位)

以相關中學水平, 即基崇 > 聖類斯 >九聖

hkpapa852 發表於 18-5-24 09:22
1998Ruby1998 已經講咗, 如果要搬, 搬去邊區好D.

仲有深水埗區都千祈唔好諗

明白,謝謝(emoji)(emoji)

1998Ruby1998 發表於 18-5-24 08:15

三間升中網都唔利男。考慮為升中網而搬的話,咁都係搬去油尖旺、九龍城,港島的話都 ...

中西區其實有咩問題?吾係好多名校嗎?

回覆 hamufamily 的帖子

係有名校,不過學校唔多,唔計跨區只得 9 間官津。最大問題係唔夠 Band 2 中學。女仔還好,Band 2 女仔呢幾年應該仲有機會入 Band 1,但係男仔撇除有小學部嘅學校,Band 1 只得間英皇,點夠分?Band 2 得間 St Louis,繼續唔夠分。Band 2 女仔直情冇 Band 2 學校,要入南區鴨真等校。所以除非仔仔考入到小學部/小學成績名列前茅,否則男仔留係中西區,升中必定一步一驚心。

1998Ruby1998 發表於 18-5-24 14:50
回覆 hamufamily 的帖子

係有名校,不過學校唔多,唔計跨區只得 9 間官津。最大問題係唔夠 Band 2 中學。 ...

icic thx