用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我有理由相信幼稚園面試其實係IN父母多過個小朋友! ...
go

我有理由相信幼稚園面試其實係IN父母多過個小朋友!

聽過好多人都話IN嗰陣啲小朋友有畀反應,識答哂所有野,但最後都入唔到。
諗諗下,假如我係個老師,大部分小朋友呢個年紀識嘅嘢都差唔多 (最高最低嗰5%唔講丫),我都會睇下嚟IN啲父母咩底勢,好似見工睇下potential老細,易話為、唔好太怪獸就係好老細!無理由揀個麻煩嘅畀個氹自己踩卦?

pleec 發表於 18-5-14 17:14
聽過好多人都話IN嗰陣啲小朋友有畀反應,識答哂所有野,但最後都入唔到。
諗諗下,假如我係個老師,大部分 ...

短短幾分鐘點睇得出,成年人喔,實扮到喇!

老師一定有他自己的專業去選,我相信會有些好苗子因未能判斷到而落選,但選中的應該都有返咁上下水準。

朋友的親戚係校長,話俾我地聽,資深老師一眼就睇得出邊個得邊個唔得喇

回覆 Bighamster 的帖子

甘厲害,我個小朋友咪好"咋",龍校都無收

"資深老師一眼就睇得出邊個得邊個唔得喇"

即係老師都係選D比較成熟表現超齡的小朋友囉, 正常2-3歲+10分鐘+陌生環境, 睇到的也是好表面

hkgra 發表於 18-5-15 09:28

甘厲害,我個小朋友咪好"咋",龍校都無收

龍校梗係難入,招生300,扣左siblings,舊生,關係人士bla bla可能實際位子只有100。老師咪排下,阿A小朋友9成9是他們想要的,阿B有8成機會,阿C就7成機會,咁排落去咯。當然,老師都係人,睇錯睇漏都會,依啲咪係運氣咯!

小朋友生的靚啲,幸運值+50%

cecnl 發表於 18-5-15 09:32
"資深老師一眼就睇得出邊個得邊個唔得喇"

即係老師都係選D比較成熟表現超齡的小朋友囉, 正常2-3歲+10分鐘+ ...

咁我都唔識啦,可能睇下眼神專注程度,反應,這些應該都有的睇,唔係簡單是否開口講嘢

舉個例子,我仔和朋友女一起出街都係唔應人,但我仔眼神明顯睇到是驚驚地,朋友女就是唔想答,有分別架

揀幼稚園真係好難,我個仔讀左差唔多一年N
依然未習慣係校內午睡,又成日病
黎緊K都係全日班,唔知會唔會揀錯(新學校)
阿仔已經講明唔鍾意係學校訓覺
但佢鍾意返學既

hkgra 發表於 18-5-15 10:08

揀幼稚園真係好難,我個仔讀左差唔多一年N

same here 我初初都係全日,後來轉左半日喇。因為見到小朋友真係唔鍾意/驚向學校訓覺,而轉左好明顯他開心好多

K1間幼稚園有半日班,如果真係全日唔到,可能都轉半日,不過俾小朋友試下先

依家都聽左現時幼稚園建議,一星期有兩日返半日,小朋友好開心同埋返學既日子多左,但都係成日病