用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 反對去 ICL
go

反對去 ICL   [複製鏈接]

4    0    0    1

KK20010609 發表於 18-5-14 11:03
各位, 唔好意思, 我有一些唔識, 可否比比意見, 我反對細仔去 ICL ( imperial college london) 因為世界排名 ...
https://www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2018/engineering-civil-structural

各位, 唔好意思, 我有一些唔識, 可否比比意見, 我反對細仔去 ICL ( imperial college london) 因為世界排名 ...

ICL ( imperial college london) 的世界排名同香港大學相差不遠?  何以見得?  唔知你個細仔讀邊科,不過你可以上網 google 吓 Imperial College London v Cambridge,睇吓d comment,例如以下嗰d,就知 ICL 一d都唔弱。有時排名不是一切,尢其是 world ranking。

https://www.quora.com/Should-I-go-to-Cambridge-or-Imperial-for-Engineering
https://www.quora.com/Is-Imperial-College-London-better-than-Oxford-now-that-Imperial-has-risen-ahead-of-Oxford-in-university-rankings

回覆樓主:

我就一定俾佢去ICL,香港既大學?算把啦!   

nintendo    發表於 18-5-14 23:29
cissie    發表於 18-5-14 22:06

讀邊科?
考咗未?
Cambridge 同ICL 都有offer?

我覺得唔可以咁樣只睇排名vs 錢。
要睇小朋友想要啲乜,去外國讀書仲有exposure 同好多嘢學,係留響香港無嘅。

我當初都有勸阿仔報埋香港嘅大學,in case 佢理想中嘅英國三甲 (Oxford, ICL, Manchester) 都唔入就返香港讀。

回覆樓主:

如果只睇排名及學費嚟衡量,最好就去中国讀喇!北大、清華,應該前途無限啊!   

KK20010609 發表於 18-5-14 12:20
回覆 elbar 的帖子

正是 civil,  MIT 第一; cambridge 第二; 上次清華pre收我都反對, 始終大陸 ...

淨係講 civil 英國本土大學ranking
https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings?s=Civil+Engineering

舊年 IC 仲高過 Cambridge

如果你覺得只有劍橋值得你花百幾萬,或者只有劍橋值得阿仔飄洋過海,直接同佢講好了。 這是個人選擇, 冇人可以評論啱定錯。

但係如果你覺得ICL同香港既大學同級,你咪引我笑啦。

ICL 同 HKU同級?!

https://www.timeshighereducation ... rder/asc/cols/stats

呢度頭 10 名有 ICL,HKU 都係排 40,你咁著緊排名,有咩可能同級?你開玩笑咋?

如果穩入 Cambridge 的話咁我恭喜你。但係 ICL 同 HKU 差咁遠,我當然入 ICL 啦。

BTW,排名呢家野,正常人都知道不可盡信,又唔係 DSE 成績榜,排 3 同 8 真係咁大分別咩?3 同 8 分別可能只係因為 8 果間學校少 d international students/男女生比例差 d。

回覆樓主:

icl 同hku 完全無得比。我估樓主同有D家長,其實對點睇大學,只懂睇 所謂的世界排名。 在我讀大學嘅時候,呢啲所謂嘅世界排名應該都未出現, 都已經知道 呢間大學 engineering 好勁 ,根本都唔需要睇世界排名。

如只係識得跟世界排名揀大學, 香港大學真係非常之好。 不過我估樓主根本都唔知排名 係點樣做, 如果咁著重排名表,係咪應該做下功夫,了解人哋排名係根據乜嘢條件。

JustAParent 發表於 18-5-14 13:31
如果你覺得只有劍橋值得你花百幾萬,或者只有劍橋值得阿仔飄洋過海,直接同佢講好了。 這是個人選擇, 冇 ...

得罪講,眼中只有Oxbridge的人, 見識真係... 嚇死人。

我早排先睇完icl做嘅research, 間大學真係好頂尖。不過有啲人仲將佢同hong Kong u比 ,真係o曬嘴。

有 Imperial College London 都唔讀 , 讀HKU, 儍的嗎?

回覆樓主:

題外話:香港既大學,將來排名只會越來越低,除非……。

原因唔好講喇!因為呢度EK唔講得
唔信?唔緊要,將來可引證。14/5/2018

回覆 梁太2010 的帖子

咁樓主咁緊張排名,ICL 低 2 名都唔要人,咁對樓主而言,ICL 排 10 內,HKU 排 40,自然係天淵之別。

亮燈 發表於 18-5-14 15:30
題外話:香港既大學,將來排名只會越來越低,除非……。

原因唔好講喇!因為呢度EK唔講得  

我信 , 原因都係好簡單!

katrinafu 發表於 18-5-14 16:09
我信 , 原因都係好簡單!

自己知就算喇!明白就得!

回覆樓主:

如果會比較學費和排名,的確留係香港讀會保險D, 因為讀完會引伸另一問題,就係搵工。好多家長會諗,點解我仔係外國top大學畢業,返黎都只係搵咁多?

smellycat 發表於 18-5-14 16:30
如果會比較學費和排名,的確留係香港讀會保險D, 因為讀完會引伸另一問題,就係搵工。好多家長會諗,點解我 ...

其實係唔係應該純粹以金錢回報去衡量細路嘅敎育,依樣野真係見人見智。如果金錢嘅回報係唯一嘅考慮,可能應該只須揀最平學費或者最多資助嗰間,咁樣就最隱陣。又或者索性唔讀,就更加無得輸,因為最終搵幾多錢係無人知。

至於樓主嘅選擇,撇開學費嘅考慮,我真係想極都唔明。淨睇英國本土大學嘅排名,ICL 同 Cambridge 在 civil 嘅排名一向都係第一及第二位。就算睇樓主所指嘅 civil 世界大學排名,Cambridge排第二,而 ICL 亦排第三。如果樓主覺得 ICL 同香港大學排名相差不遠,照理 Cambridge 同香港大學嘅排名亦應相差不遠。為何要去就去 Cambridge 而 ICL 就反對?

‹ 上一主題|下一主題