用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 反對去 ICL
樓主: KK20010609
go

反對去 ICL   [複製鏈接]

回覆樓主:

daisy17772 發表於 18-5-14 14:24
得罪講,眼中只有Oxbridge的人, 見識真係... 嚇死人。

我早排先睇完icl做嘅research, 間大學真係好頂尖 ...

我唔敢話樓主眼中只有Oxbridge, 可能佢一句 "要去就去cambridge" 令人覺得好囂張罷了。

正如我上面講, 每個家長背景唔同 ,絕對會有唔同考慮, 就算有人認為只有劍橋值百幾萬學費,OK喎,這是個人價值取向。但真係唔好向小朋友灌輸一種思想,英國只有牛劍比香港學校好 --- 以前唔係,依家唔係, 睇個勢同香港境況, 我估以後都唔會係。

講返英國,牛劍係世界頂級學府,呢樣應該冇人會懷疑。 但係真係同其他英國頂級學府差咁樣,又未必喎。牛劍social science好過LSE幾多呢 ?  Science真係可以拋離ICL ?  Architecture 更加唔駛講, UCL Bartlett世界聞名。

當然人好現實,牛劍個名響噹噹, 畀我我都會排佢做首選, 但係入唔到亦冇乜嘢大不了, 始終入牛劍, 除了實力亦要靠多少運氣。 牛劍唔得,LSE, ICL, UCL等等都係好選擇。至於香港既學校,除非你讀醫,否則同UK G5比,差一截吓?

JustAParent 發表於 18-5-14 18:21
我唔敢話樓主眼中只有Oxbridge, 可能佢一句 "要去就去cambridge" 令人覺得好囂張罷了。

正如我上面講,  ...

exactly! 阿仔舊年報大學時我都係叫佢抱住一試無妨嘅心態報Oxford ,唔好有太大期望。佢好好彩Oxford 同ICL 都有offers, 佢都有struggle 過揀邊間,因為其實佢嗰科ICL 響部分league table 係高過Oxford. ICL 響工科係世界top tier, 有時甚至高過Oxbridge, 鍾意STEM 科嘅應該都知。
不過阿仔唔鍾意London 同ICL 個campus, 又鍾意Oxford 嘅環境同tutorial system, 咁我又可以慳返啲錢,少啲擔心(about London), 咁就順理成章firm Oxford. 但真心唔係easy choice 囉。

回覆樓主:

利申:我個仔有(ICL, Bath, Leeds, Sheffield & Manchester) civil engineering 嘅offer,佢㨂Bath,原因個人理由,同時,都有科大&港大engine 嘅offer,但好早就declined, 原因係我個仔見到兩間嘅staff lists, 就見到好多係大陸教授(好多first degree 係大陸,然後去外讀個master & PhD),佢話不如返大陸讀!

JustAParent 發表於 18-5-14 18:21

正如我上面講,  ...

當然,留學根本有多方面考慮,不應只名氣、排名。其實Oxbridge 近代都收多左overseas, why? 錢多D麻。 其實近年都多咗大學offer雙學位,兩家國家大學互相認證,因為 嗰啲學員入到都唔容易,嗰個program裏有好多international exposure, 其實仲多過啲劍橋牛津 。好的graduate,國際上很受歡迎, 未畢業已有firm 請, salary 已有ibanker level.

但樓主已講明,只cambridge,排名, then otherwise.

Ruby1219 發表於 18-5-14 18:37

exactly! 阿仔舊年報大學時我都係叫佢抱住一試無妨嘅心態 ...

論環境oxford真係好好多,多啲讀書情懷。

論 research ,在英國中,ICL 行得好前。

andrewwcng 發表於 18-5-14 19:06
利申:我個仔有(ICL, Bath, Leeds, Sheffield & Manchester) civil engineering 嘅offer,佢㨂Bath,原因個人 ...

你好好,好尊重你嘅仔。 其實你個仔好有智慧 ,識得去睇staff list.

1998Ruby1998 發表於 18-5-14 14:09
ICL 同 HKU同級?!

https://www.timeshighereducation.com/world-university-ra ...

你講到國際生比影響大學排名, 我唸起之前睇過一段報導, 香港的大學把來港讀書的大陸學生都當做國際生.  剛才google找不回原來的, 但找了另一段可作參考.

http://www.master-insight.com/%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E6%8E%92%E5%90%8D%E6%A6%9C%E7%9A%84%E7%8E%84%E6%A9%9F/

"...............根據香港大學網站,2016所有課程學生共有28,396名;而國際生(不包括交換生)有9,614名,佔全校學生人數約30%,比例相當高。但若把國際生的國籍也計算在內,當中有6,204名,即64.5% 是來自中國!..........

bobbycheung 發表於 18-5-14 16:44
其實係唔係應該純粹以金錢回報去衡量細路嘅敎育,依樣野真係見人見智。如果金錢嘅回報係唯一嘅考慮,可能 ...

如果以金錢計算回報,唔生係最好既選擇,因為生仔係蝕梗架!   

亮燈 發表於 18-5-14 21:44
如果以金錢計算回報,唔生係最好既選擇,因為生仔係蝕梗架!   
...

絕對是壞帳,不過如果我仔考到,就算冇$,借都會借俾佢讀

Vivis 發表於 18-5-14 22:01

Vivis 發表於 18-5-14 22:01

係架!所以開口埋口都講話養仔女要回報果啲,真係自相矛盾。唔生就起碼保本先啦!     

梁太2010 發表於 18-5-15 05:41
嘜唔係潮州人話生「女」嗎?

生女仲蝕呀!蝕到阿媽都唔認得。
好彩我唔係潮州人,我反而鍾意女。

https://www.hk01.com/%E8%81%B7%E ... D%E7%BE%9E%E6%84%A7

俾佢睇

問佢幾年後發生 在佢身上點算

如果佢俾到答案你

你就俾佢去

答到似是疑非就不要去

香港搵工, 始終香港大學較好

除非佢想英國搵工

但英國bbc 都回流香港找工

佢點樣在英國找工?

http://www.imperial.ac.uk/civil- ... -taught-admissions/

你俾個方案佢, 碩士才去imperial

hehehaha2017 發表於 18-5-15 07:56
https://www.hk01.com/%E8%81%B7%E5%A0%B4/159487/bbc%E6%B1%82%E8%81%B7%E8%BE%9B%E9%85%B8-first-hon%E7% ...

如果你睇睇每間英國大學通常都係有4年課程,讀埋個master,有啲再加ㄧ年placement. 我個朋友嘅仔,就係Bath讀,placement 返香港ㄧ間大firm 到完成。

唔見得喺香港大學讀書就一定搵到工,亦有人搵唔到工做。搵工同讀書一樣,好睇個人能力,要求,際遇及運氣。就算比你搵到,亦唔代表一定做得長。如果搵到份工做係唯一考慮,而又深信喺香港大學又一定比去外國大學容易搵工,咁喺香港大學讀完,亦不需要浪廢時間去Imperial讀碩士,乾脆全程投入工作咪仲好。

hehehaha2017 發表於 18-5-15 07:56
https://www.hk01.com/%E8%81%B7%E5%A0%B4/159487/bbc%E6%B1%82%E8%81%B7%E8%BE%9B%E9%85%B8-first-hon%E7% ...

呢個女仔情況同樓主唔同 。 佢係喺英國出世 ,中文點都冇咁好。 佢搵工有困難,其中有可能的因素 ,係佢中文寫作能力 會直接影響 佢搵嘅公司。

不過如果佢係英國出世,讀書點都應該 嘗試英國甚至歐洲搵工, 但係偏偏要嚟香港 。香港仍然是一個 需求中文嘅社會。

bobbycheung 發表於 18-5-15 08:52
唔見得喺香港大學讀書就一定搵到工,亦有人搵唔到工做。搵工同讀書一樣,好睇個人能力,要求,際遇及運氣 ...

同意,報紙報導既!梗係唔係普通個案啦!正如大學未畢業,用貸款炒股票、炒輪、炒牛熊證發達既所謂年青「股神」,唔通個個大學生都係?算把啦!每個報紙肯寫既個案,都有佢既長處、短處、命運…等,每個人既性格、際遇、命運、學歷、對人處事…等都唔同,不能一概而論。

bobbycheung 發表於 18-5-14 16:44
其實係唔係應該純粹以金錢回報去衡量細路嘅敎育,依樣野真係見人見智。如果金錢嘅回報係唯一嘅考慮,可能 ...

Well said. 如果我的二孩子他日能入讀Imperial College 讀engineering, 我焼炮仗也来不及。
‹ 上一主題|下一主題