用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大埔德萃小學
樓主: aloha_hollie
go

大埔德萃小學   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-5-15 21:50
我由細仔一歲開始,就係自己湊,大仔大三年,由一個返K一個BB,到一個返N一個返K,再一個返K一個小學,最後 ...

我而家就係咁 , 完全同你講嘅一模一樣!真係要捱多兩年先會輕鬆,之前細嗰個食人奶嗰兩年仲恐怖,乜都做唔到!

IloveJJ 發表於 18-5-15 22:34
咁其實一個讀K已有不少時間,可能你要睇下點煮飯唔駛咁耐囉!

我都係自己湊。
我會喺阿仔返學時整定晒啲餸,平時好簡單㗎咋,炒或蒸,爸爸放早,我先會整煎雞翼、番茄豬扒呢啲。 如果阿仔有AOLE放晏, 盡量就臨接佢放學煮定,接佢放學 (校車)後,仔就即刻澡涼,我就set 晒嘢,出嚟就食晚餐㗎喇。 食完晚餐佢會break 15分鐘, 我咪洗碗囉。 總之,樣樣要最簡單。 洗衫、掃地……等家務,就佢返咗學做。

aloha_hollie 發表於 18-5-15 22:16
我而家就係咁 , 完全同你講嘅一模一樣!真係要捱多兩年先會輕鬆,之前細嗰個食人奶嗰兩年仲恐怖, ...
做阿媽係咁辛苦架喇。阿細食人奶時, 我整整一年半係無瞓好覺得, 我仲要返工, 咁都唔死得, 你一定捱得過既。

IloveJJ 發表於 18-5-15 21:50
我由細仔一歲開始,就係自己湊,大仔大三年,由一個返K一個BB,到一個返N一個返K,再一個返K一個小學,最後 ...

我想借位問聲,你把碗碟放入洗碗機前,有冇將食物渣抹乾淨先改放入去?

S-Kwok 發表於 18-5-15 23:03
我都係自己湊。
我會喺阿仔返學時整定晒啲餸,平時好簡單㗎咋,炒或蒸,爸爸放早,我先會整煎雞翼、番茄豬 ...

如果煮定咁你點保温?

kwokbobo 發表於 18-5-18 01:47
如果煮定咁你點保温?

我通常整好晒餸,趁仔澡涼就煮,因為好簡單(如菜炒肉),所以會夠時間煮,或夾好時間煮煲仔餸 或 湯飯, 基本上仔澡完涼,啲煲仔餸 或 湯 都唔會凍晒。 再唔係就返煲。 或者你可以放保温壺。

IloveJJ 發表於 18-5-18 07:28
唔會沖!但就會用匙羹或紙巾掃走大部分殘渣,同手洗一樣,我手洗都會收枱時先掃走食物。
...

樓主不好意思,借位問少少題外話。iloveJJ, 想請問你係咪朝早買晒兩餐食餸?早上洗切準備好晒,分開兩餐煮?我都有洗碗機,但花時間,所以少用,同埋每次洗50分鐘,所以想請教下d時間點可以慳時d

S-Kwok 發表於 18-5-15 23:03
我都係自己湊。
我會喺阿仔返學時整定晒啲餸,平時好簡單㗎咋,炒或蒸,爸爸放早,我先會整煎雞翼、番茄豬 ...

請問你係煮午餐定晚餐?只是煮阿仔的份量?我如果煮埋大人的份量會好花時間,洗碗的時間都會多左

IloveJJ 發表於 18-5-18 09:52

我細路其實由幼稚園已自己做功課,所以我懶,摺衫煮飯既野 ...

我無咁勁煮到咁多款,通常都是肉炒菜,事旦炒埋一碟和承蒸個全餸

IloveJJ 發表於 18-5-18 09:49
你係煮午餐同晚餐?我只整早餐和晚餐(有時整下午茶),放假先整午餐
不過無論幾多餐,都係一次買晒全日啦! ...

係大部的,有乾烘功能,但我無你咁快話5分鐘放入機洗,因會用紙抹走食剩的食物,又要放啱位,我諗都要10-15分鐘

kwokbobo 發表於 18-5-18 08:32
請問你係煮午餐定晚餐?只是煮阿仔的份量?我如果煮埋大人的份量會好花時間,洗碗的時間都會多左
...

如果老公唔返嚟食晚餐,就淨係煮我同仔,通常一個煲/餸就搞掂,洗嘅餐具自然唔多。如果老公返嚟食,老公會洗碗。
我通常一日買定2、3日餸。如果仔嗰日準時放學,可以食耐少少,就會買魚 / 蝦。
仔返學我會醃定餸 / 煲湯 /掃地, 所有嘢喺仔時返學做。 至於洗衫,覺得影響唔太大,因為摺衫可以喺廳摺,仔啲衫就佢自己開機洗 + 摺, 我只幫佢收衫。

IloveJJ 發表於 18-5-18 11:45
其實炆餸好易,又唔花時間。我哋對食都有要求,唔會求其架!始終咁辛苦返工返學,先响屋企食一餐,嗰餐就梗 ...

我仔唔鍾意食炆餸,如果自己煮,我自己都鍾意,(出街就唔鍾意,因為好油膩)最鍾意節瓜/冬菇/花膠炆雞翼。
我仔鍾意食啲較簡單嘅餸,如鹽燒雞翼、灼蝦、炒鮮魷、燉湯、豆腐肉碎……。
以前都會花啲時間睇吓食譜,但好多時如果整到啲味道太複雜(如檸檬蜜糖雞翼),我仔係唔鍾意食,所以依家都少咗花時間研究。

S-Kwok 發表於 18-5-18 11:41
如果老公唔返嚟食晚餐,就淨係煮我同仔,通常一個煲/餸就搞掂,洗嘅餐具自然唔多。如果老公返嚟食,老公會 ...

謝謝分享
‹ 上一主題|下一主題