用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基PM(碧濤,英粵) vs 靈糧AM(MOS)
go

樂基PM(碧濤,英粵) vs 靈糧AM(MOS) [複製鏈接]

打算小一讀津校,打好英語基礎&學術,歹刻意要入浸呂,沙為&培基
小朋友喜歡聽故事,玩,好奇心大,小聰明,家裡好少用英語溝通!
樂基資訊好少!透明度低!數學潯,英文課有否教phonics?每天約一小時英文?須要外補嗎?靈糧著重令小孩有自信,自發性,偏向活動,但學術較低,請問英文課有冇phonics? 中文&數學課會否太淺,有冇默寫?紀律會否過鬆?
請問點揀?

0    0    0    0

ohinoko 發表於 18-5-14 07:48
打算小一讀津校,打好英語基礎&學術,歹刻意要入浸呂,沙為&培基
小朋友喜歡聽故事,玩,好奇心大,小聰明 ...

讀津校,靠大抽獎,讀咩幼稚園無關係。

樂基有教phonics, 學術都唔淺架

ohinoko 發表於 18-5-14 07:48
小朋友喜歡聽故事,玩,好奇心大,小聰明 ...

碧濤campus 去到2020年,之後停辦
睇下對你有無影響先啦

回覆樓主:

樂基又執一間

馬高文 發表於 18-5-14 17:15
樂基又執一間

所以有N offer 都放棄。原本我另一小朋友駿景園K1 offer,但過兩年駿景分校都亂糟糟,我都諗住改讀另一間。

謝謝各位比意見!
請問靈糧有phonics學嗎?

chrisg 發表於 18-5-14 17:22
所以有N offer 都放棄。原本我另一小朋友駿景園K1 offer,但過兩年駿景分校都亂糟糟,我都諗住改讀另一間 ...

不用擔心 ,學校已通知所有入讀碧濤學生,在租約期滿後,可轉去駿景分校。
老實說,之前有好多JM將碧濤和駿景比較,好多人都鍾意駿景多d架,現在有機會入讀駿景,不是壞事。雖然校舍不同,教學方式和課程完全一模一様,問題不大。像學生每年升班都換班主任啦!

利申:大仔碧濤分校今年將畢業,細仔9月k1,不會轉校。

hfnyd    發表於 18-5-16 16:41

ohinoko 發表於 18-5-14 17:49
謝謝各位比意見!
請問靈糧有phonics學嗎?

有 靈糧免費 樂基$5000一個月 個$5000可以學phonics有餘啦

pinkkwan 發表於 18-5-14 18:44
不用擔心 ,學校已通知所有入讀碧濤學生,在租約期滿後,可轉去駿景分校。
老實說,之前有好多JM將碧濤和 ...

我是担心碧濤老師可能在這兩年人手變動較大,始終知道只有兩年約,影響教学質素。

樂基這麽好的學校又摺多間真可惜
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

識人在碧濤樂基畢業
詳情唔講啦,總之屋苑好唔歡迎有幼稚園,覺得多左人用阻住晒本身住客,呢樣唔得果樣唔俾,有人話「早知咁麻煩就唔租呢度」
所以唔續租一早預見,可惜囉,幾年就要摺

Charlotte_mom 發表於 18-5-15 20:17
識人在碧濤樂基畢業
詳情唔講啦,總之屋苑好唔歡迎有幼稚園,覺得多左人用阻住晒本身住客,呢樣唔得果樣唔 ...
其實好多地產商都好歡迎名校進註既
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

brrbaby2007 發表於 18-5-15 22:00

可能想搵d 更有名有錢途的幼稚園

回覆 Eunice0203 的帖子

但在學校每天約一小時英文,而外補一星期一/二次

醒目開學勳章 王國長老

brrbaby2007 發表於 18-5-15 22:00

我舊公司有做幼稚園生意
幼稚園「樓盤」唔易搵,對消防、出入通道等都有特別要求
地產商唔傻,留空咁大塊地,一定吊高黎賣
我舊公司好幾間幼稚園都衰在租務手上,就算有,成本太貴一樣無得唸

地產商為了賺錢,可否為下一代&香港著想?

靈糧會否太開心?
如小朋友已喜歡週圍走,小一讀傳統學校會否坐不定?
‹ 上一主題|下一主題