用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 剛搬到將軍澳,想為小一的兒子選學校重讀 ...
樓主: hallo1234
go

剛搬到將軍澳,想為小一的兒子選學校重讀 [複製鏈接]

waiwaileung1 發表於 18-5-23 14:04
明白, 謝謝,我又知多D了! 這兩三年出世率較高,我想比以前難入了些。不過,就算是這兩三年我都聽過reject ...
唔駛諗咁多,先試吓,得唔得就隨缘啦!
我自己暫時最滿意係老師們多數都好有心教學非常負責任,有幾次聽小朋友分享老師處理小朋友衝突或頑皮,都覺得老師恩威並施,亦令小朋友反省。校長有心教學就一定啦,亦好有心分享育兒心得。你會覺得唔係淨係掛住谷成績。中文就比較深,英文反而教得唔深。唯一係得DSE 可以選,冇咁flexible.

Doray 發表於 18-5-25 09:59
唔駛諗咁多,先試吓,得唔得就隨缘啦!
我自己暫時最滿意係老師們多數都好有心教學非常負責任,有幾次聽小 ...
我過去式的了,暫時唔駛試了! 謝謝你! 我只不過想說出播道唔係想像中咁易入,寫下信就收(因為有人真係咁想,以免充滿希望, 到時會失望),但我認同想入點都要先試吓。

黃藻森四評四考, 應該不是happy school, 聽聞高小仲要補課.

想搵Happy school, 熱門既就唔講, 可先了解一下既基德 同 志蓮.

coola 發表於 18-5-28 14:38
黃藻森四評四考, 應該不是happy school, 聽聞高小仲要補課.

想搵Happy school, 熱門既就唔講, 可先了解一 ...

其實佛教志蓮都幾關愛,老師教學好好。之所以唔太多人選,主要因為學校要食素,如果唔介意,其實可以考慮下。

回覆 hallo1234 的帖子

HAPPY SCHOOL有兩種︰一種是自生自滅類,讓你的小朋友虛耗光陰,另一種是學校「快樂地」教授你的上乘的、最貼市的基礎知識,你在講邊款HAPPY SCHOOL?如你指後者,那通常是國際學校,TKO有什麼國際學校,好似在天晉附近有。

coola 發表於 18-5-28 14:38

想搵Happy school, 熱門既就唔講, 可先了解一 ...

今日同朋友去左學校開放日,咁啱朋友個女派左呢間,下年轉三考喎,睇黎學校都想考少啲。

hallo1234 發表於 18-6-2 18:59
今日同朋友去左學校開放日,咁啱朋友個女派左呢間,下年轉三考喎,睇黎學校都想考少啲。
...
呢間我當年都排第三, 因為我都好怕係咁谷既學校
‹ 上一主題|下一主題