用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 剛搬到將軍澳,想為小一的兒子選學校重讀 ...
go

剛搬到將軍澳,想為小一的兒子選學校重讀

剛剛搬到將軍澳,讀了一年小一的兒子成績不太理想,學校功課壓力也大,想找一所將軍澳的HAPPY SCHOOL,讓兒子重讀小一,有好介紹嗎?

回覆樓主:

成績吾好, 間間都難happy(emoji)

hallo1234 發表於 18-5-13 21:41
剛剛搬到將軍澳,讀了一年小一的兒子成績不太理想,學校功課壓力也大,想找一所將軍澳的HAPPY SCHOOL,讓兒 ...
重讀小1? 熱門學校壓力大,亦唔會有小1位比你讀!  冷門學校應該壓力細啲,亦會有位..至於是否HAPPY呢??? 見仁見智啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

小一競爭較大,可以入小二較容易

建議兩手準備,5月份內盡快報本區小二插班,6月再試試跟叩門嗰班申請小一學位
恐龍家

回覆樓主:

重讀小一就冇必要, 不如對症下藥, 成績吾好原因是乜?

剛剛搬到將軍澳,讀了一年小一的兒子成績不太理想,學校功課壓力也大,想找一所將軍澳的HAPPY SCHOOL,讓兒 ...

播道

播道唔易入。

同意樓上家長所講,需對症下藥,知道成績吾好原因是乜,否則把問題拖到高小先處理,升中就好大鑊。

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 18-5-14 12:35
播道

如果想重讀,應一年前重報小一,跟大圍面試。而家收晒人等開學,想插入好高難度,恕我直言得返少少位有都收個叻啦

Charlotte_mom 發表於 18-5-14 14:44
如果想重讀,應一年前重報小一,跟大圍面試。而家收晒人等開學,想插入好高難度,恕我直言得返少少位有都 ...
聽聞部份直私唔收在讀小1學生報考小1的.....

是現讀學校課程較深所以孩子成績不理想及壓力大?定係小朋友跟不上一般小一水平?如果是前者,毋須重讀小一,直接搵小二插班吧。若是後者就較麻煩,只有小一叩門後仲有位剩的學校才有機會收,即可能是大家所說的寶校了

assado 發表於 18-5-14 11:46
重讀小一就冇必要, 不如對症下藥, 成績吾好原因是乜?
本身間學校都比較叻,小朋友讀得好辛苦,好多功課、默書,想搵間輕鬆少少既學校。加上學校既老師麻麻,唔太關心學生,問咩都唔知咁。
有朋友介紹區內有間佛教學校,好似幾好。

hallo1234 發表於 18-5-14 18:52
本身間學校都比較叻,小朋友讀得好辛苦,好多功課、默書,想搵間輕鬆少少既學校。加上學校既老師麻麻,唔太 ...

佛教小學好似吾多得。
除了鄧顯中學。

hallo1234 發表於 18-5-14 18:52
本身間學校都比較叻,小朋友讀得好辛苦,好多功課、默書,想搵間輕鬆少少既學校。加上學校既老師麻麻,唔太 ...

你指的應是黃藻森,之前爬文普遍評語是對SEN支援很好。間學校多SEN,即功課整體不會太多,且老師也應有愛心,如你不抗拒佛教學校,可試下的

回覆 assado 的帖子

鄧顯應是道教。

醒目開學勳章 王國長老

HK-MAN 發表於 18-5-14 15:09
聽聞部份直私唔收在讀小1學生報考小1的.....

咁有學校收架嘛,報唔到名至算

打去EDB問學校資料,好多人唔識用尼個資源。再看學校年報,逐簡比較。

manmonster 發表於 18-5-14 20:01
回覆 assado 的帖子

鄧顯應是道教。

明白, 謝謝更正。

WinnieCatCat 發表於 18-5-14 19:50
你指的應是黃藻森,之前爬文普遍評語是對SEN支援很好。間學校多SEN,即功課整體不會太多,且老師也應有愛 ...

呢間學校好唔好架?因為我又係在職家長,如果學校可以照顧多啲個小朋友就更好。我而家主力都係試留班位,或者都打去呢間學校了解下先。(emoji)(emoji)

retriever 發表於 18-5-14 12:35
播道

播道係Happy School,但近年係大熱之選,唔係咁易考入

hallo1234 發表於 18-5-15 11:58
呢間學校好唔好架?因為我又係在職家長,如果學校可以照顧多啲個小朋友就更好。我而家主力都係試留班位, ...
呢間係對sen有充足支援但以我所知幾年前功課都多,中英默範圍都唔小唔好諗住入去係hea讀
有科佛學要考