用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田呂明才和九宣小,選擇困難症?
樓主: waymon
go

沙田呂明才和九宣小,選擇困難症?  

ar_mak 發表於 18-5-17 19:43
而家攪到媽好亂,因為點介定B1中學又係另一門學問。會唔會咁樣,如果沙呂同宣小,大家都收相同學費,答案 ...

我估係指是否全開芵文班,dse成積考成之類,但點解你覺得是因為學費問題?
眼界經驗exposure networking other fancy words ... 難量化嘛

ar_mak 發表於 18-5-17 20:23
我自己係睇錢先既,所以唔係覺得,係直頭係(我咋,唔係你唔係其他人)。蘋果同橙我都放得落口既話,邊樣平 ...

所以你講嘅「錢」,其實係「價值」。眀嘅,係人都想要「平、靚、正」,實質其實是當中嘅綜合價值。宣小每月要駛多一萬元,但可得到xyz,家長覺得值過讀免費學校,咪ok law

ar_mak 發表於 18-5-17 19:43
而家攪到媽好亂,因為點介定B1中學又係另一門學問。會唔會咁樣,如果沙呂同宣小,大家都收相同學費,答案 ...

如果只講「價值」,每個人心裏面把尺都唔同,你覺得值咪去宣小,覺得唔值咪沙呂囉,所以呢個vs基本上係無乜野需要拗!

Wmacy89 發表於 18-5-17 21:15
如果只講「價值」,每個人心裏面把尺都唔同,你覺得值咪去宣小,覺得唔值咪沙呂囉,所以呢個vs基本上係無 ...

如果客觀d問,有冇人知道津校vs私校,就以沙呂和宣小做例子,學校每年用在每個學生身上的費用是怎樣比較?其實是否有這類數據?

回覆樓主:

不如現實D, 如果每月只能/只想投資$5-6千落仔女學習/興趣班上, 會選私校/津校(emoji)?

回覆樓主:

如果金錢無上限, 呢兩間都吾係個人首選(emoji)

adriantai 發表於 18-5-17 22:35
如果金錢無上限, 呢兩間都吾係個人首選(emoji)

但最慘而又最現實嘅係而家嘅學校,唔一定係你有$就可以比你讀呢!(國際校可能另計)

Arabellahk    發表於 18-5-18 12:55

ar_mak 發表於 18-5-14 14:29
其實應該同級比較既。假設問題如下:

我在沙呂和宣小都係年年考第一,咁應該讀邊間比較好?

如果係兩間同ㄧ類型既學校都有能力考第ㄧ做乜要去俾錢果間?  其實睇band 1%咁重吾多吾少都係驚最终自己果個係中游份子(emoji)

猴子爸 發表於 18-5-17 20:54
所以你講嘅「錢」,其實係「價值」。眀嘅,係人都想要「平、靚、正」,實質其實是當中嘅綜合價值。宣小每 ...

如果俾左錢"一定"就可得到xyz, 相信吾會有乜選擇困難症啦

ar_mak 發表於 18-5-18 00:12
唔係。要平靚正,係貪婪與無知,貪婪我接受,但無知係最可怕。如果覺得入XYZ係一個目標,用呢個定為一個 ...

唔係。「平靚正」係所有rational買家都想兼得的,是正常行為,並非貪婪。只是一切都是相對,並非絕對,所以才會出現XX vs YY, 大家都在尋找自己的「平靚正」。

醒目開學勳章 貢獻勳章

猴子爸 發表於 18-5-17 21:45
如果客觀d問,有冇人知道津校vs私校,就以沙呂和宣小做例子,學校每年用在每個學生身上的費用是怎樣比較? ...
好難比較
因為EDB俾官津嘅人頭錢,學校用嚟俾日常開銷,剩落嚟幾多?係咪平均分配 (of coz not)?點分?
簡單d講,你係隱形人的話,乜都無,但跟唔上嘅,好多學校有補底班;叻d嗰班,會有人訓練你去比賽
所以,每個人得到嘅資源都唔一樣!

其實私小都一樣,但就無收EDB人頭錢,家長俾嘅學費,要減咗經常開支,先到學生度,而"相對"收錢項目可能會較多,咁樣先"公平"
恐龍家

回覆樓主:

第二方面睇, 諗住操水去沙呂, 操音樂去宣小. (emoji)

ar_mak 發表於 18-5-18 00:16
如果講左咁耐你都未能夠將一個大問題用拆細方式去處理,其實係浪費緊自己既時間。大問題係由無數個小問題組 ...
點解要搞到咁複雜呢?就我個人而言,經濟上如果冇問題而又可以入到呢兩間學校,我會揀宣小!因為我prefer小朋友可以同能力相約的同學一齊去學習去競爭,同時也想小朋友可以自小受到正規的樂團訓練,因為呢種訓練並非每間學校能提供,就係咁簡單,相反如果我經濟上係吃力旳,咁有乜好諗?有沙呂已經lur飯應啦係咪先?

Wmacy89 發表於 18-5-18 08:15
點解要搞到咁複雜呢?就我個人而言,經濟上如果冇問題而又可以入到呢兩間學校,我會揀宣小!因為我prefer小 ...

其實身邊全部都係同ㄧ類人未必好

adriantai 發表於 18-5-18 08:40
其實身邊全部都係同ㄧ類人未必好
請講下你嘅見解