用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田呂明才和九宣小,選擇困難症?
樓主: waymon
go

沙田呂明才和九宣小,選擇困難症?   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 18-5-15 10:25
我以前睇過一本書,有個篇幅就係講李家誠同霍建寧之間既關係。李做生意固然叻,但霍亦唔是野少,絕對會係李 ...

有錢唔代表唔使做, 有手有卻,專心呃公援果啲就唔使做...

punlik 發表於 18-5-15 12:09
唔考慮學費, 我會選宣小

根據HKPAPA852資料

原來沙呂嘅band1%咁普通㗎?

猴子爸 發表於 18-5-15 12:37
原來沙呂嘅band1%咁普通㗎?

以津校嚟講,五成學生升B1中學算唔錯。
不過如果唔介意未來十二年交學費(因為一半宣小學生會升直資中學),宣小係十分值得入讀。

kennyklt 發表於 18-5-15 12:49
以津校嚟講,五成學生升B1中學算唔錯。
不過如果唔介意未來十二年交學費(因為一半宣小學生會升直資中學) ...

因為一直講到沙呂咁勁,我以為起碼大約6至7成band1%.
咁講法,有乜值得vs? 宣小高班咁多
如果話學費問題,我覺得只有俾唔俾得起,同埋值唔值。
睇落,值唔值?宣小值。
俾唔俾得起?樓主唔駛問人掛?

回覆樓主:

宣小要交費, 係人都知, 但整体費用要多少?  
這樣樓主才可全面考慮。

assado 發表於 18-5-15 13:29
宣小要交費, 係人都知, 但整体費用要多少?  
這樣樓主才可全面考慮。

讀宣小使費豐儉由人,除咗學費,其他開支都係自由選擇。補習可以唔補,樂器可以跟小組,可以單人班,甚至唔學,學校唔會勉強。樂團外地交流可以唔跟,所以使費多少好難一概而論。

醒目開學勳章 貢獻勳章

純個人睇法:
私小,揀過人
津小,無得揀,仲要玩融合教育
所以,要睇嘅係"升值率",學校教育理念
而選地區學校,仲有樣野叫近,慳返d交通時間!

要比升英中率,一呂從來都比沙呂高,但校舍呢?!沙呂大勝一呂喎!
仲有,去睇睇升外區名校嘅比例...

我唔會單單睇一個%,在我,一間學校能夠讓有潛能嘅孩子發揮出嚟,先至吸引!
當然,每個人都有自己考慮嘅地方
APS,我就收到SFA offer後,連interview都無去 (只可以話我prefer SFA over APS)

恐龍家

kennyklt 發表於 18-5-15 15:28
讀宣小使費豐儉由人,除咗學費,其他開支都係自由選擇。補習可以唔補,樂器可以跟小組,可以單人班,甚至 ...
另一方面睇,財政剛剛緊,唔學樂器唔去海外交流,個小朋友會唔會有比較而有hard feeling?

cloudcloudrobot 發表於 18-5-15 16:07
另一方面睇,財政剛剛緊,唔學樂器唔去海外交流,個小朋友會唔會有比較而有hard feeling? ...

入宣小唔學樂器係好可惜,唔好考慮升中用途,同學能夠在音樂陪伴下成長其實係好幸福,如果俾心機去學,整個人嘅氣質都唔同。
交流係跟樂團去,要audition pass先得,不過當大部分同學都參加而自己冇得去,一定會唔開心。

回覆樓主

prefer沙呂, 起碼有操場!
宣小小五好多人留班,其中一個原囡可以keep band1 率高!

supermom1 發表於 18-5-15 16:29
宣小小五好多人留班,其中一個原囡可以keep band1 率高!
...

可以講冇咁嘅事,宣小唔會為升中成績而勸退或留班,升中成績理想除咗係同學努力之外,學校同校長對升中有極之好嘅支援。
當然,有部份家長喺升四年級時轉校去二缐直資龍校,為嘅都係減少升中壓力。

小曳人 發表於 18-5-15 16:02
純個人睇法:
私小,揀過人
当然不止是单一个band1%, 宣小乐团运动等等不用多说了,知道你是pro SFA/LS/沙吕, 明白的。

supermom1 發表於 18-5-15 16:29
...

請問從何得知宣小P.5 好多人留班 ?? 有幾多人??

回覆 supermom1 的帖子

宣小小五真係咁多人留班?有興趣知道有幾多人留班?

純個人睇法:
私小,揀過人

我剛好相反, 仔仔有SFA / APS offer, 我讓他自己選擇, hahaha, 很不負責任。

純個人睇法:
私小,揀過人

直私和津校分別除了在入學時揀過人,亦要留意每年被勸退和留班不能順利畢業的人數差別,對2個制度下產生出來的所謂band 1升中率會更瞭解

IYY 發表於 18-5-15 16:55
我剛好相反, 仔仔有SFA / APS offer, 我讓他自己選擇, hahaha, 很不負責任。
我見我阿嫂當年一收到APS offer, 即刻放SFA, 完全冇猶豫過!
‹ 上一主題|下一主題