用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃小學講座
go

德萃小學講座

團隊好有heart同火, 活動教學, 鼓勵小朋友思考同創意

回覆樓主

但是有點不設實際

回覆樓主

It is a dream

PCMW 發表於 18-5-12 19:30
但是有點不設實際

怎不切實際?

回覆樓主

想去但有事去唔到, 可否share 多的

lulu0307 發表於 18-5-12 21:46
It is a dream

正面看是好, 但如果其他好校offer, 就吾敢試住。

曾經聽過新校長既教學理念,感覺脱離實際,我會覺得如果學校係屬band中下,係吾錯既學習模式,成果係令小朋友無壓力喜愛上學。

PCMW 發表於 18-5-12 19:30
但是有點不設實際

佢都講左如果你要多功課你中意谷既就自己簡, 我覺得idea係好既, 但當然都擔心眼高手低, 但如果可以改變教育界其實真係好好, 你擔心係驚中學難考出面? 我都有甘既諗法既, 萬一小朋友唔受呢套係啱傳統死讀甘點呢?考唔考到好中學呢?香港人係現實, 數據有幾多, 升學派位好唔好, 整體我聽完係樂觀既, 或者中肯尐睇下佢地大埔小學派位數據就應該最實際

mel_yao 發表於 18-5-13 21:54
佢都講左如果你要多功課你中意谷既就自己簡, 我覺得idea係好既, 但當然都擔心眼高手低, 但如果可以改變 ...

佢係走到好前,但係憑佢一間小學,可以改變到香港嘅教育制度咩?教育局考評局跟唔到佢,咁你個小朋友點樣可以在制度裏面玩到這個遊戲,入到大學呢?
我昨日聽第二場簡介會的時候,個小學校長話佢哋嘅課程係local嘅課程,但係中學部校長話根本唔會打算考DSE,佢地的學生亦都唔適合考DSE,反而傾向考IB,似乎佢哋好多野係未傾掂囉。
講理想講到好偉大係好容易嘅,但係現實就係現實,睇下家長唔夠膽俾個小朋友去做白老鼠囉。

Arabellahk    發表於 18-5-14 14:21

作為新私校,言論出位些,講理想講到好偉大係必須的, 否則只平平冇奇等收檔。傾向考IB就一定, 近排興, 考DSE如果不幸变band 2/3, 被定形。中學如不幸瓜咗, 小學幼園都冇運行。sell緊一條龍

Arabellahk    發表於 18-5-14 14:20

回覆 QQfishs 的帖子

我都覺得會令小朋友愛返學, 學習興趣大增, 但要大部份人都係得既學校先會被外界肯定

回覆 Befong123 的帖子

行IB會唔會難銜接/ 易考 LOCAL 大學? 謝謝

回覆 PCMW 的帖子

多謝意見, 想請問小學玩法係味e.g, 小學係旺角區就中學一定都要係旺角? 定係都係可以周圍去考?

mel_yao 發表於 18-5-14 14:16
回覆 PCMW 的帖子

多謝意見, 想請問小學玩法係味e.g, 小學係旺角區就中學一定都要係旺角? 定係都係可以周 ...

自行收生時可自己考兩間中學,然按小學區別派位。

回覆樓主

mel_yao 發表於 18-5-14 14:13

新私校行DSE好難, 好老實,如小學成績好, 我不會去新私中了,所以佢中學行DSE好難做得起。行IB入去就預咗離港, 又冇乜人理中學成績。目標係揾錢,除非唔係

回覆樓主:

學生成日對住電子產品 會否近視好易加深?

5點28分 發表於 18-5-14 17:18
朱校長有佢自己嘅魅力,可吸到各個層面嘅家長,呢個係學校搵佢嘅原因!
但係,我始終都係唔明(或者係我唔 ...

津校直資係有好多野縛手縛腳嘅。

做私校總校長人工必定比津校小學校長高幾倍啦

mel_yao 發表於 18-5-14 14:13

IB 考本地大學,又係返番去鬥高分的情況,熱門科仲係要同內地生鬥。IB係行non-Jupas條隊。

入得去都預左出國架啦....其實最擔心應該係朱校長跳槽....冇人會識得點樣行落去。第一場講到佢好似只簽了兩年約....