用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中準備
go

升中準備

請問:
1. 應該善用暑假幫佢參加多啲暑假班,無論學術定興趣或者體能活動。因為唔想佢暑假又係沉迷電子世界。
2. 如果小學成績一般,一直徘徊喺1c -2a 之間,如果想突破有咩方法?還是聽天由命!
放手放開所有⋯

其實我好明白,小朋友長大有佢既世界,但作為父母總想盡能力幫佢順利渡過,見佢行得穩再放手先安心!好迷茫,唔知係咪因爲覺得佢就黎要升中我已無能力幫佢所以好擔心

回覆樓主:

好睇你小朋友品性。咁大個,係中童,活動唔會任阿媽安排/擺佈。未得佢同意去報只會吵架,逼佢去都人在心不在,徙錢。買左習作也可以唔肯做。

如放手,由佢主導找活動,你從旁協助。中一已开始反叛期,受朋輩影响。

Jasmine-4711 發表於 18-5-12 16:57
好睇你小朋友品性。咁大個,係中童,活動唔會任阿媽安排/擺佈。未得佢同意去報只會吵架,逼佢去都人在心不 ...

咁我一定唔會迫佢,好細個已經問佢意願先報,佢自己都好想成績進步又想玩下!
我就係想問下各位有咩課程係真正幫到升中過渡,過去幾年,暑假有報課程,但都覺得嘥錢嘥時間,但小學我就當人地幫我看住佢,只要佢唔抗拒就算,但升中想個暑假用得好啲,始終兩個月話長唔長話短唔短!

happy105 發表於 18-5-12 17:14
咁我一定唔會迫佢,好細個已經問佢意願先報,佢自己都好想成績進步又想玩下!
我就係想問下各位有咩課程係 ...

針對佢弱項進補。以我為例,我打算幫小朋友報補視藝,因為佢視藝的確差,徘徊在65-75分,最叻都只係80,希望補完會有所進步。

happy105 發表於 18-5-12 15:16
請問:
1. 應該善用暑假幫佢參加多啲暑假班,無論學術定興趣或者體能活動。因為唔想佢暑假又係沉迷電子世界 ...
如果目標是英中,可以報下為升中預備的英文數學班。

Anniemun 發表於 18-5-12 23:27

已經報中英數升中預備班,見仔吾抗佢。一於去馬。

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

twcheung 發表於 18-5-12 23:37

我果個都唔抗拒呀!其實佢地都知道要讀書既,不過你咁快報唔怕撞正中學既bridging course 咩

Anniemun 發表於 18-5-12 23:27

係喎!真係好介紹,thanks

twcheung 發表於 18-5-12 23:37

有冇介紹?

happy105 發表於 18-5-13 21:21
我果個都唔抗拒呀!其實佢地都知道要讀書既,不過你咁快報唔怕撞正中學既bridging course 咩

...

我報下午好晏,應該吾會

阿女最後一年小學暑假,諗住報返補開既中文暑期班,繼續恆常樂器同net teacher。應該唔加野了,最好日日訓到10點,之後食個早餐,就睇下書hea下。

同去個旅行(已經睇左3間中學,計左安全日子)

kirstyau 發表於 18-5-14 06:50
阿女最後一年小學暑假,諗住報返補開既中文暑期班,繼續恆常樂器同net teacher。應該唔加野了,最好日日訓 ...

請問你搵既net teacher 係私人定補習社既。
我女好肯講,但無人教佢正確點講,所以有時佢同外國人講野就會比同學仔笑,我想幫佢報course

happy105 發表於 18-5-12 15:16
請問:
1. 應該善用暑假幫佢參加多啲暑假班,無論學術定興趣或者體能活動。因為唔想佢暑假又係沉迷電子世界 ...

我覺得暑假既補皆班冇乜用,除非搵到個好老師,否則係心理作用多的。我會針對佢喜歡既運動、興趣推佢一把,年青人有健康既興趣可以減壓,日後冇噤易沈迷打機、上網。

happy105 發表於 18-5-14 07:49
請問你搵既net teacher 係私人定補習社既。
我女好肯講,但無人教佢正確點講,所以有時佢同外國人講野就會 ...

私補。由P2補到依家了,細女由K3頭聽唔明講唔到只識對住老師傻笑,到依家P3已經識同老師流利溝通。

kirstyau 發表於 18-5-14 09:45
私補。由P2補到依家了,細女由K3頭聽唔明講唔到只識對住老師傻笑,到依家P3已經識同老師流利溝通。 ...
細個既小朋友學得快!

回覆 happy105 的帖子

反而我打算趁升中前的暑假, 訓練佢多D熟識佢升讀中學附近, 邊頭多餐廳, 有咩方法/交通工具番學之類.

醒目開學勳章 王國長老

ada_fung 發表於 18-5-14 18:06
回覆 happy105 的帖子

反而我打算趁升中前的暑假, 訓練佢多D熟識佢升讀中學附近, 邊頭多餐廳, 有咩方法/交 ...
當年同我囡註冊後, 我真係帶佢係學校附近行左幾圈, 就係搵茶餐廳, 麥記, 仲有邊度係小巴總站, 總之搵到地方醫肚同搭車返屋企就係重大任務.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

未識游水,學游水
未識騎單車,學騎單車
未識打字,學打字 (尤其中文)

cstchan 發表於 18-5-14 19:46
未識游水,學游水
未識騎單車,學騎單車
未識打字,學打字 (尤其中文)

打字?係咪做project 需要,呢樣我估我女都有興趣學既,佢最愛電子世界!
真係多謝大家既意見,呢個暑假唔去旅行都應該會好忙