用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長英文好差,求自救方法!
go

家長英文好差,求自救方法! [複製鏈接]

小朋友就讀幼稚園,自己英文好差,
怕應付吾好功課,
咩方法能改善?

5    0    0    0

同小朋友一齊上英文堂,一齊睇英文節目,多聽英文歌。

我識個媽媽,佢同幼稚園女女一齊學小提琴。

王家爸爸    發表於 18-5-14 15:54

回覆樓主:

圖書舘有audio book, 可以找埋本書, CD 連書一同借, 在家同小朋友一起多看, 聽, 誦讀, 從簡單開始。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591892

英文兒歌, 都是一個容易入手的好學習方法。

1998Ruby1998 發表於 18-5-12 05:28
同小朋友一齊上英文堂,一齊睇英文節目,多聽英文歌。

我識個媽媽,佢同幼稚園女女一齊學小提琴。 ...

我唔教英文功課,唔識自己試做,錯了便改正。

mimi222shi 發表於 18-5-12 12:41
我唔教英文功課,唔識自己試做,錯了便改正。

語文聽同講都重要, 初小父母有時都要幫手。

煲英文劇,唔睇字幕

豆太太 發表於 18-5-12 04:38
怕應付吾好功課,
咩方法能改善?

我諗差唔過我吧?我當年係內地中一先學ABC, 來到香港讀了5年夜校,我家小子依家讀九龍塘私小,我們夫妻在學業上亦很少參與,但他英文無論Oral 還是reading都keeps 住中上水平。所以樓主不用太擔心的,小朋友肯聽書用心學習,自然可以掌握的,最重要還是教好小朋友的學習態度,自然事半功倍。加油!

mylittleson 發表於 18-5-12 23:13
我諗差唔過我吧?我當年係內地中一先學ABC, 來到香港讀了5年夜校,我家小子依家讀九龍塘私小,我們夫妻在 ...

對啊,學習態度很重要,我預科時有女生轉到我校升讀,其中一個是大坑真光豬,她當年是國內來港升中的,但她中五會考應該起碼有6條A,其中英文都A埋,所以只要學習認真和有毅力,成績不會差到那裡。

怕應付吾好功課,
咩方法能改善?
一齊學囉。

小朋友學乜我就跟住學乜架, 小朋友見你咁俾心機學, 佢哋都不敢怠慢。

識得阿媽做清潔,阿女係名女校長期考NO.1,所以不是樣樣都要家長教!!

ChocoMilk33 發表於 18-5-14 12:04
識得阿媽做清潔,阿女係名女校長期考NO.1,所以不是樣樣都要家長教!!
呢D係可遇不可求。唔好話長期考no. 1, 我阿大只係自動自覺做功課同溫習, 成績只係中上, 好多家長已經心心眼了。

b3410 發表於 18-5-12 13:29
煲英文劇,唔睇字幕
呢招有效!

ChocoMilk33 發表於 18-5-14 12:04
我也識得阿媽, 沒$送個兒子去名校, 每天4:30am 起床教兒子讀書, 個兒子最後做了總統

怕應付吾好功課,
咩方法能改善?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3632688&extra=page%3D1

MrBeast 發表於 18-5-14 16:14
我也識得阿媽, 沒$送個兒子去名校, 每天4:30am 起床教兒子讀書, 個兒子最後做了總統  ...

誰?

retriever 發表於 18-5-16 08:49
誰?
https://www.youtube.com/watch?v=3iqsxCWjCvI&t=151s

怕應付吾好功課,
咩方法能改善?
因為你小朋友仲係讀緊幼稚園, 我諗起一樣嘢係你仲可以做, 小朋友大咗做唔到既, 就係你可以買D有聲書同佢一齊讀。因為有聲, 你英文唔好無問題, 可以同小朋友一邊睇, 叫小朋友讀, 你又讀。最方便既係Oxford reading trees系列, 因為有唔同階梯, 可以一步步按步就班咁學。雖然可以去圖書館借, 但如果經濟許可, 買一套响屋企會更方便。佢哋分9個階段, 可以讀到小學, 可以唔駛一次買晒, 分次買。每個階段有好多本, 每本書你可以重覆睇, 每晚睇一次, 等小朋友明白晒書入面內容再讀第二本。一本可能讀二三日, 按情況而定, 不要一本只看一次。如此, 可以培養小朋友閱讀既基礎同習慣, 到高小就算你發現自己跟唔到, 佢自己都可以自學了。

如果正版太貴, 可以去萬能既淘寶, 佢哋係變成點讀筆, 便宜好多。正版係CD, 都幾貴, 一套6本賣3XX, 一個階段有4套, 所以都覺貴。(雖然我唔應該鼓吹人買翻版, sorry)
‹ 上一主題|下一主題