用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國學生簽證
樓主: TKSMOM
go

英國學生簽證   [複製鏈接]

TingTing 發表於 18-5-13 08:55
請問各位,未收到cas ;可以先去照肺和體驗嗎?child 和 general cas ; 要做的 body check items 是否相同? ...

報告有效期是6個月,未收到都可做
DouglasMaMa :lol

回覆 kls12 的帖子

原來銀行月結單唔得!咁要銀行出咩信同埋需要啲咩資料先至合乎簽證要求?Thanks!

回覆 meemeefung 的帖子

我本身是收取電子月結單(中銀),申请簽證前,我於網上要求銀行寄月結單正本給我(1份是不用收費),但需時1至2個星期,收到便用銀行發出的那份月結單作為簽證申請用途。 其實銀行寄给我的也是列印版,不過包含一頁 covering letter,內有 this is a computer generated copy does not require signature 的字眼。
另外,就我所知,香港是low risk national, 所以可以在英国簽证部要求時才提交財務證明。不過去年我孩子申請大學簽证時, 為免延誤簽證,我們都有提交財務證明,孩子並在申请表內特別填上以下資料

"I am an applicant under the Differentiation Agreement as a low risk national."

有關 Differentiation Agreement as a low risk national.
的相關資料,詳情可以參看以下英国政府網址

https://www.ukcisa.org.uk/Information--Advice/Visas-and-Immigration/Tier-4-eligibility-and-requirements#layer-5347

回覆 meemeefung 的帖子

還有,若財務證明並非由孩子的銀行戶口持有,家長需要另外寫一封信證明同意願意support孩子在英國讀書的相關費用,若該財務證明是夫婦聯名戶口的,那麼信件便要夫婦同時簽名。
我孩子是自己上網申请的,我就幫手核对。就算經agent辦理,為免有所延誤,大家最好有唔明問清楚agent和核對清楚agent 所提交的資料, 省卻日後跟進的麻煩。去年我朋友經Agent 提交visa 申请,簽证一直都未有進展,追問下才知道因那封sponsorship letter 需要加上丈夫名字和簽名,因朋友提供的財務證明是夫婦联名户口,但那信agent 預備的sponsorship letter 卻只有朋友的資料和簽名。

meemeefung 發表於 18-5-14 14:31

原來銀行月結單唔得!咁要銀行出咩信同埋需要啲咩資料先至合乎簽證要求?Thanks!

上年有人話用月結是ok的,又有人話唔得,要有銀行chop. 由於是抽檢,有些人沒有岀示都ok.所以沒有結論。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3433264&extra=&page=2

etoile 發表於 18-5-14 01:03
係,10次外遊紀錄只填寫䕶照上有chop嘅就得。
咁即是不用寫去澳門同大陸

加拿大是英聯邦國家,要寫嗎?還有,女有加拿大eTA,須要申報嗎?

TingTing 發表於 18-5-14 08:25
同另外去中國的(北京\上海)果D洗唔洗填?算不箅出入境?
謝謝,
我哋用回鄉証,䕶照冇紀錄,冇報。

TKSMOM    發表於 18-5-14 19:30
TKSMOM    發表於 18-5-14 19:30

回覆 MsSleepy 的帖子

thanks

thanks

kls12 發表於 18-5-14 08:48
有多麻煩?

或者讓我說回上年的情況,其實每年都可能不同,上年是即場影相,聽講以往是自己帶去的。
係,AA份instruction基本上係逐個位教你填,跟住做就OK。
我有諗過好唔好copy n paste上嚟,但係太太太長。

TKSMOM 發表於 18-5-14 16:58
咁即是不用寫去澳門同大陸

國內,澳門 如用身份證/回鄉卡入境,那不用報 ,除非你是用你護照入境,見到有出入境印 , 有印便要填 。

總之是睇你證件有 出入境印 先填入去 。

謝謝各位!

kls12 發表於 18-5-14 15:51
上年有人話用月結是ok的,又有人話唔得,要有銀行chop. 由於是抽檢,有些人沒有岀示都ok.所以沒有結論。
h ...

statement 啲錢要show 連續28日,visa比錢前31日內.
- estatement 無certified應該唔得
- 正適statement應該得
- 比"estatement 無certified"同無比無乜分別, 因"抽檢到先要比"

請問大學生Visa申請手續是否和中學生一樣? CAS是否由大學提供?

回覆 DKmum 的帖子

CAS 是由大学發出的,需要几个工作天,每間大学需時可能不一樣,最好問大学或查看大学網頁。放榜後盡快把成績單交给大学,等大学盡快出CAS。
我未试過中学的Visa申请,所以不肯定,留待其它有经驗的家長答你。

DKmum 發表於 18-5-14 21:46
請問大學生Visa申請手續是否和中學生一樣? CAS是否由大學提供?
放榜後如果成績meet到CO,UCAS會直接通知學生confirm offer,之後等學校出CAS。

TKSMOM 發表於 18-5-11 22:19
呀女今年去英國讀Six Form,學校已出CAS,下一步就是攪student visa,好似好多嘢要做。
想問下各位,有必要 ...

我上年幫大仔因為第一次申請,搵Agent 搞$1000; 去到果然一次搞掂,有其他家長要飛的士返家拿文件。 今次細仔,我會自己搞,他的學校要我們先拿到驗身紙和銀行証明才發CAS,上個月一過16 歲先申請換Passport; 今天剛剛去完驗身;相比之下,今年少人好多,不過可能是時間尚早(emoji)

kykyma2000 發表於 18-5-15 18:22
我上年幫大仔因為第一次申請,搵Agent 搞$1000; 去到果然一次搞掂,有其他家長要飛的士返家拿文件。 今次 ...

可能好多人也沒有收到CAS
少人是指驗身吧?!

我已做了一部分工作,等女得閒D就去影相照肺,希望約到一考完IGCSE即去簽証中心搞手續

MsSleepy 發表於 18-5-14 23:47
回覆 DKmum 的帖子

CAS 是由大学發出的,需要几个工作天,每間大学需時可能不一樣,最好問大学或查看大学 ...
謝謝回覆!我仔依家喺香港讀緊大學,已收到正式Offer今年九月到英國交流一年,所以不用等放榜!有朋友話我知今年改咗措施要學生自己申請CAS, 而學校不會出CAS, 都唔知係咪真!我仔呢個月搏殺溫緊書唔得閑send email 問大學, 所以睇吓呢度有冇高人指點下姐!

請問可否pm 有關需要文件,因為要同仔renew visa, 如果暑假回來是否不用再做TB test
‹ 上一主題|下一主題