用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 究竟 so called "神校"有幾"神"?
go

究竟 so called "神校"有幾"神"?

我搵到部分出名嘅 IS 及 LS 考入大學嘅資料(有d搵唔到)。有d人或會叫依d學校做"神校"。我 post 依d資料出嚟嘅目的唔係叫大家比較吓佢地,睇吓邊間最勁,而係想大家知道只有少部分依d學校嘅學生係入Oxbridge or Harvard 等出名大學或係去讀有d人叫嘅所謂 “神科"(唔知邊個發明"神科"依個 term, 只係覺得同"神校"依個term一樣咁好笑)。在這些"神校"讀書唔代表一定好掂,一切都要睇個別學生嘅條件及努力。以後聽到"神校"依個形容詞,就知裡面只有小數係 “神",而大部分都係"人"。仲有,依個世界好大,如果認為依d學校嘅成績就係"神校",咁Westminster School 等英國名校,每年都有大約一半人入Oxbridge, 咁咪應該叫做”神神神校”?   我無意貶低或唱衰任何學校,但只係覺得有時唔需要吹得咁大。總之 as long as 每個學生都盡咗力,無論最終去到邊間大學,就已經係一個好嘅result. 另外,睇依d資料時,有兩點要留意。(1) 美國大學有 legacy 嘅因素,所以 results 未必純粹 reflect 學生嘅實力。(2) 有時個別學生攞到多過一個 offer,所以有可能幾個 offers 同屬一人。

CIS
https://www.cis.edu.hk/programme/university-counselling

DGS
http://www.dgs.edu.hk/achievements/university-programmes-scholarships-and-awards

GSIS
https://mygsis.gsis.edu.hk/learning/outside-the-classroom/university-counselling/matriculation-profile/

HKIS
https://www.hkis.edu.hk/uploaded/documents/Schools/HS/Final_HKIS_0817_HSP_4pages.pdf

SPCC
https://www.spcc.edu.hk/academic/culture-of-excellence/university-offers

bobbycheung 發表於 18-5-11 21:06
我搵到部分出名嘅 IS 及 LS 考入大學嘅資料(有d搵唔到)。有d人或會叫依d學校做"神校"。我 post 依d資料出 ...

我明你講乜野,我都最好怕「神校「「神科」呢D term,不過講到入oxbridge, 原來香港人唔係睇入oxbridge比例架,因為外國人好多會入oxbridge 的pure science, philosophy, language 個D,香港人係不屑入的所以唔計架,我都係最近先知呢様野。香港人真係神上腦非「神科」不入的。

964000 發表於 18-5-11 21:40
我明你講乜野,我都最好怕「神校「「神科」呢D term,不過講到入oxbridge, 原來香港人唔係睇入oxbridge比 ...
哈哈,I see。咁以香港人嘅標準,Cardiff Sixth Form College 先至係"神神神校"。

回覆樓主:

其實只是一個俗稱那幾間學校je

不過呢,ls 神校都是信神,呢樣真

回覆樓主:

神校個名故然唔好聽,如果理解神校為最受歡迎或追求的學校,這些學校亦確實係較多家長想孩子入到。
當然入到所為神校不能確保一定入到心儀的大學,但係這種環境,同學通常對自已的要求都較高,朋輩間有一定的正面影響。

回覆樓主:

如果以入英美名校為準則,ISF 同 Shatin College 亦表現很好。

interview 發表於 18-5-11 21:54

不過呢,ls 神校都是信神的

明白

但有時真係替ESF等學校有點不值。看看在這些出名嘅學校讀嘅學生,大部分人入嘅大學同 ESF 學生入嘅大學沒有多大分別,無奈 ESF 總是被睇低一線。

利申:我同 ESF 無關。

bobbycheung 發表於 18-5-11 22:04
明白
但有時真係替ESF等學校有點不值。看看在這些出名嘅學校讀嘅學生,大部分人入嘅大學同 ESF 學 ...

無所謂啦,總有人係咁,咁咪唔好入讀lor,大把排緊waiting既多謝都黎唔切

利申: 同esf都絕無關係

blc_mama 發表於 18-5-11 22:09
無所謂啦,總有人係咁,咁咪唔好入讀lor,大把排緊waiting既多謝都黎唔切  

利申: 同esf都絕無關 ...
咁又係

無可否認大家心目中會對學校有個”ranking”,心中有數,但現在叫的「神校」「寶校」太標籤化了,對在讀的孩子也不好,前者容易自以為是,後者就太自卑,何必呢,有D野,在心中已夠。

我唔熟英國學校,不敢講. 但我粗略睇過美國個list, 其實好多係美國都有名的, 係大家唔知, 只識havard, stanford姐.  Rice University係全國排名非常高, U Penn, Brown U, Harvey Mudd, Northwestern, U of Michigan呢D都唔係易入的.

以上列出的 IS, 我仔女都唔係讀緊, 所以冇conflict咁講。係香港人視野太窄,只是Oxbridge, Stanford, Havard, MIT. 世上好似冇其他好學校咁.

另外我想指出, 美國為左照顧minority,但不包括chinese, 其他種族好多時入學assessment是有分加的, 反而中國人讀書太勁, 某些學校會比其他族群更難入, 因如只以成績計算, 呢D熱門學校 (特別係公立), 分分鐘中國或asians佔了大半!

Please enlighten me- what are considered as “神校”?

真心問... no offense :)

我搵到部分出名嘅 IS 及 LS 考入大學嘅資料(有d搵唔到)。有d人或會叫依d學校做"神校"。我 post 依d資料出 ...

有趣但不能直接比較。學校大小(eg CIS 人數是GSIS 一倍),趕唔趕人走,英美名校 overseas quota, University counselling office 功力等等,不能真接比較。何況 HKIS and CIS are so heavily biased towards US and as you said has a lot more factors in admission including legacy.

在香港讀書,就找最適合最好的可以了。如果說香港不夠好,要去外地讀中學,相信只是少數。

其實討論區少D用「神校」呢D名,也有幫助,包括你我。

bobbycheung 發表於 18-5-11 21:47
哈哈,I see。咁以香港人嘅標準,Cardiff Sixth Form College 先至係"神神神校"。 ...

Cardiff 聽說實際係補習社,不是辨教育,只有一個讀字。

不是合每個細路。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

elmostoney 發表於 18-5-11 23:13
我唔熟英國學校,不敢講. 但我粗略睇過美國個list, 其實好多係美國都有名的, 係大家唔知, 只識havard, stanf ...

可能係呢幾間香港Alumni community 好大。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-5-12 07:38
Cardiff 聽說實際係補習社,不是辨教育,只有一個讀字。

不是合每個細路。

Totally, 乜野出A工廠.... 目標為本。但係而家好多除咗成績好,重要interview得!多A都未必入到。

回覆 tibbar2011 的帖子

希望不要將神校呢d字眼帶入呢個討論區

我同意Bobby兄的説法,港產"神校"真係吹得大了一點,對"神"絕對不專敬。想深一層,香港人既中文用詞就是這樣低俗的,港產"神童"又係吹得大,如果真係咁多"神校"及"神童",香港應該冇乜"多年來也未能解決的問題"囉!係咪?

適合自己兒女和個人家庭壯况和要求的,就是他/她的神校. 排名和其它分析是给個人參考,以便選擇。你的"神" 不一定是我的"神"