用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 全港青少年數學挑戰賽2018
go

全港青少年數學挑戰賽2018

今年有冇同學參加? 見呢個比賽run咗幾年(5年or6年?), 有感而發.

一般民辦奧數比賽(即華夏/港澳之類), 每級有成百上千人參加, 即使比賽質素偏低, 家長/學生仍趨之若鶩; 相反這比賽如果論題目質素, 可以說是本地民辦比賽中最高, 感覺題目可與培正數學比賽/IMO Prelim相提並論(希望讀者知道這兩個比賽是甚麼), 但每級的參賽人數只得100上下(我上年等仔比賽無聊時慢慢數的..), 看在眼裡有點替它不值. 加上比賽完結後少於1小時就有頒獎禮, 效率高得嚇人(這點是很重要的, 有d比賽可以等半年先有result...)

說到底, 有代表性的比賽始終是官方/辦學團體搞的比賽. 如培正, 保良局, IMO Prelim.. 民辦的比賽其實沒甚麼代表性或認受性可言, 所以如要參加就索性揀d高質嘅比賽參加.

唔知做乜short咗好似幫人賣廣告, 如有興趣請自行去了解下 http://www.hkymc.com/

setom 發表於 18-5-10 22:52
今年有冇同學參加? 見呢個比賽run咗幾年(5年or6年?), 有感而發.

一般民辦奧數比賽(即華夏/港澳之類), 每級 ...
絕對支持保良局,理工,教協,天主教教區所辦的比賽。對於民辦的可免則免。這個比賽就詳細研究。
仔可以自動自覺溫書就好了。

回覆樓主

借問吓有冇上年度的試題參考?

sillydad 發表於 18-5-10 23:56
絕對支持保良局,理工,教協,天主教教區所辦的比賽。對於民辦的可免則免。這個比賽就詳細研究。
...
反正免費,玩下無妨。

jumphigh 發表於 18-5-10 23:41
你仔今年仲玩?聽闻上年已玩埋高中喇喎
唔好踢爆我~

上年亂入高中組陪跑食塵, 看來你小朋友上年都有參加呢~

miaooo 發表於 18-5-11 07:36
借問吓有冇上年度的試題參考?
這間的試題也是要錢買的, 不過網頁內有sample questions參考, 民辦的數學比賽當中, 這比賽和多元智能盃是少有可以帶走考卷的, 上年的試題我也訂了, 不過唔知幾時先收貨

回覆 setom 的帖子

我也有同感為什麼民辦比賽很少人注意. 這個比賽很好, 但很少人參加. 反而商辦機構攪華X盃有很多人(小學每級至少幾千人)比幾百元參加晉級和總決賽. 我R爆頭也不明白.

Sherry_mom 發表於 18-5-11 11:32

我也有同感為什麼民辦比賽很少人注意. 這個比賽很好, 但很少人參加. 反而商辦機構攪華X ...
冇辦法, 奧協marketing太成功, 比好多人錯覺認為佢哋有認受性, 計下數, 一個華夏/港奧初賽要寄幾萬封宣傳信, 郵費/印刷費/人力成本好高, 唔係小型機構搞得掂

jumphigh 發表於 18-5-11 12:14
你仔超哂班啦  

如果好似華夏果啲咁多人参加,应唔可以即日出结果了
講呢d, 喇叭小學嗰位小朋友就真係超班喇..

如果華夏咁多人兼要即場頒獎, 恐怕要去紅館先掂, 所以自私d諗, 希望呢個比賽多人得黎又唔好超過主辦機構負荷上限, 否則冇得即時頒獎會搞到好冇癮.

setom 發表於 18-5-11 11:24
這間的試題也是要錢買的, 不過網頁內有sample questions參考, 民辦的數學比賽當中, 這比賽和多元智能盃是少 ...

我上年有買,今年冇買
我有上屆小四的題目,有冇人有小五的呢?

奧協自己做比賽前培訓, 自己出埋題目. 一年仲攪幾個比賽. 最難得D家長又buy wor. 我偑服到

setom 發表於 18-5-11 11:24
這間的試題也是要錢買的, 不過網頁內有sample questions參考, 民辦的數學比賽當中, 這比賽和多元智能盃是少 ...
我記得我仔二年級玩過孔聖杯, 都是可以帶走試題的。太多比賽了,玩都玩唔晒。
仔可以自動自覺溫書就好了。

setom 發表於 18-5-11 12:48
講呢d, 喇叭小學嗰位小朋友就真係超班喇..

如果華夏咁多人兼要即場頒獎, 恐怕要去紅館先掂, 所以自私d諗,  ...

喇叭个位的確超班,看看近幾年result,另一位地區名小的徐同学都一樣超超班。

聖公會青衣小學也位也超勁!

Pauline_CC 發表於 18-5-11 13:06

奧協自己做比賽前培訓, 自己出埋題目. 一年仲攪幾個比賽. 最難得D家長又buy wor. 我偑 ...
自己製造埋完整的生態圈, 係超有生意頭腦~

王家爸爸    發表於 18-5-11 20:56

sillydad 發表於 18-5-11 14:01
我記得我仔二年級玩過孔聖杯, 都是可以帶走試題的。太多比賽了,玩都玩唔晒。 ...
孔聖杯當年都係同hkmo合辦出來的比賽, 題目也是由hkmo供應, so... 質素一般般