用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港「母語教育 」到底用什麼語言教比較好? ...
樓主: Arabellahk
go

香港「母語教育 」到底用什麼語言教比較好? [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-10-8 15:28
哗……我女小学普教中喎……英文教快一年……屋企無人講煲冬瓜喎……边有你講到禁複雜。不过……有師資先算 ...

師資將會不缺,我仔小學中文老師就係來自廣州,不過,佢教得幾好,作文批改得好詳細。

朋友仔間直資中學,教佢中文亦都係國內來既老師,仲嫁俾同校阿 SIR.

little_yolky 發表於 18-10-10 09:12
唔該唔好亂講啦, 中文大學係要結合傳統與現代, 融會中國與西方, 係希望保存中國文化, 將中國文化結合各學科 ...

我無亂講!咪知少少扮代表!
中文大學的宗旨當然有你所講的東西,但系當初起名系另有故事。

很多人以爲,中文大學的名字是指可以用中文的大學。事實上,中大的官方語言是中文及英文,教授在課堂上可以講英文、國語或廣東話;試卷可以用中文或英文答。新亞甘多年來,官方文件都系用中文寫。

但系,有人考證過,原來錢穆當初提議用 Chinese University 呢個名,原意系指中國人的大學,他想在香港辦一家以中國人爲主導的大學,有別於當時的港大。但系唔知點解,後來 Chinese University 被政府D官僚譯佐做中文大學,同錢穆的原意有分別。如無記錯,呢件事系我好多年前系新亞生活睇到的,寫文章考證的人系老新亞,同錢穆好有淵源。

你的講法,系後來的人將件事美化。錢穆雖然系一代宗師,但系佢起名系好簡單直接;好似新亞甘,就系二戰后,新亞洲建立,所以叫新亞,新亞名字由來系無異議的。Chinese University 的名字亦應當作如是觀。

kwunpa 發表於 18-10-10 22:06
我無亂講!咪知少少扮代表!
中文大學的宗旨當然有你所講的東西,但系當初起名系另有故事。
中大校名當時有好多建議, 最終係由校董會決定, 唔係由錢公決定, 我唔知你所講既「有人」考證過是誰, 何解你會覺得學校係先有英文名, 再由政府譯中文名咁奇怪? 中英文名都係由學校校董會決定, 每個字都有意思。我睇既唔係某某人同某某人好有淵源而佢講咗就當係事實, 我睇既係創校校長李卓敏教授公開演講既講稿文件, 係大學官方資料。

前財政司司長曾俊華出席一個教育論壇時表示,現時的教育制度不合時宜

Arabellahk 發表於 18-6-23 14:39
香港『母語教育』主要分為家庭教育和學校教育。
家庭教育以父母及相關家庭成員為主,在香港大多數家庭用粵 ...

香港用雙語教育最好 - 英文中學+中文小學。小學用普通話教中文,用廣東話教非英文科。

nkd 發表於 19-6-6 18:14
香港用雙語教育最好 - 英文中學+中文小學。小學用普通話教中文,用廣東話教非英文科。
...
其實近年已經有研究發現,普通話教中文係失敗既,所以除非小朋友既母語係普通話,如果唔係既話,最好係普通話堂加廣東話教中文。

王家爸爸 發表於 19-6-6 18:51
其實近年已經有研究發現,普通話教中文係失敗既,所以除非小朋友既母語係普通話,如果唔係既話,最好係普通 ...
讚成。中文已經難, 仲要用一種小朋友唔熟悉嘅語言去教, 相信只會有害無益。
‹ 上一主題|下一主題