用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港「母語教育 」到底用什麼語言教比較好? ...
樓主: Arabellahk
go

香港「母語教育 」到底用什麼語言教比較好? [複製鏈接]

Arabellahk 發表於 18-6-26 15:20
用粵語教學的中文大學,除英語、西班牙語、法語等語言專業的課程,當然用中文書。就像現在中文小學用粵語 ...
我地中小用英文GS的

Arabellahk 發表於 18-10-8 14:26
教育局局長楊潤雄接受電台訪問時稱,普通話學中文將成主流
我哋學校剛剛改返用粵語主導教中文課喎, 都會教普通話, 但老師教課文、學生討論或默書時, 會改用粵語。另外, 中文大學既「中文」係中國文化咁解, 唔係「中國語文」呀朋友。

佢唔係咁講, 可能冇得繼續升官發財。
唔係嘛,你咁都唔知?仲要攞呢個題目嚟講?

sadsam    發表於 18-10-10 09:10
Yanamami    發表於 18-10-8 15:17

佢有心要做,-代唔得,两代唔掂,第三代都好有机……睇下广州同上海新-代都用PTH……

回覆 Arabellahk 的帖子

灣仔 St Jo 中文教常識,新油 英文教常識。

Yanamami 發表於 18-10-8 15:17
佢有心要做,-代唔得,两代唔掂,第三代都好有机……睇下广州同上海新-代都用PTH…… ...
首先, 一定要有免費既PTH電視台至得。另外, 英文要睇齊國內, 唔好教得咁深, 仲要初小前唔駛學。咁至有精力學好PTH嚟學中文。仲要加強專門PTH持續進修基金俾家長, 等家長練好普通話教小朋友。

little_yolky 發表於 18-10-8 15:24
首先, 一定要有免費既PTH電視台至得。另外, 英文要睇齊國內, 唔好教得咁深, 仲要初小前唔駛學。咁至有精力 ...
哗……我女小学普教中喎……英文教快一年……屋企無人講煲冬瓜喎……边有你講到禁複雜。不过……有師資先算啦……大家半桶水教半桶水~

追溯歷史之源頭...中國之母語, 不是廣東話 ???

開心笑一下咋, 唔好...

Yanamami 發表於 18-10-8 15:28
哗……我女小学普教中喎……英文教快一年……屋企無人講煲冬瓜喎……边有你講到禁複雜。不过……有師資先算 ...
咁好唔公平喎, 父母唔識PTH, 日日150個名額佢哋native係PTH, 咁我哋local父母無D資助學下, 點同人哋鬥呀。

little_yolky 發表於 18-10-8 16:05
咁好唔公平喎, 父母唔識PTH, 日日150個名額佢哋native係PTH, 咁我哋local父母無D資助學下, 點同人哋鬥呀。 ...
我女PTH可以㗎(禁當然唔似青青-半啦),溝通好流暢㗎……我都唔識講咪又係禁,有老師教咪得囉~

Yanamami 發表於 18-10-8 16:13
我女PTH可以㗎(禁當然唔似青青-半啦),溝通好流暢㗎……我都唔識講咪又係禁,有老師教咪得囉~ ...
執輸行頭慘過敗家, 有得津貼緊係去讀啦。

little_yolky 發表於 18-10-8 15:10
我哋學校剛剛改返用粵語主導教中文課喎, 都會教普通話, 但老師教課文、學生討論或默書時, 會改用粵語。另外 ...
升中面試有D學校會兩文三語喎!最好全部練齊

hkpapa852 發表於 18-6-11 09:10
咩叫母語? 好簡單, 當你每朝瞓醒, 第一事係心入面想既事情, 係用咩語言, 咪就係你既母語囉! ...

我覺得想鬧人時講咩話咪母語

b3410 發表於 18-10-8 16:20
升中面試有D學校會兩文三語喎!最好全部練齊
官津唔多的, 考英文就多。

little_yolky 發表於 18-10-8 16:24
官津唔多的, 考英文就多。
好像不少直資學校用兩文三語面試

little_yolky 發表於 18-10-8 15:10
我哋學校剛剛改返用粵語主導教中文課喎, 都會教普通話, 但老師教課文、學生討論或默書時, 會改用粵語。另外 ...

中文大學(Chinese University) 既「中文」(Chinese) 係中國人咁解, 唔係「中國文化」呀朋友。

Arabellahk 發表於 18-10-9 23:42
好像不少直資學校用兩文三語面試
好彩我target津校。

kwunpa 發表於 18-10-10 01:32
中文大學(Chinese University) 既「中文」(Chinese) 係中國人咁解, 唔係「中國文化」呀朋友。
唔該唔好亂講啦, 中文大學係要結合傳統與現代, 融會中國與西方, 係希望保存中國文化, 將中國文化結合各學科領域入面呀。

Yanamami    發表於 18-10-10 09:21

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題