用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港「母語教育 」到底用什麼語言教比較好? ...
go

香港「母語教育 」到底用什麼語言教比較好?

Arabellahk 發表於 18-5-10 14:46
用咩語言唔重要, 最重要應該係搵阿媽去教同由阿媽俾分

fionaytwong    發表於 18-10-13 13:55
pokinponi    發表於 18-5-10 15:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Arabellahk 發表於 18-5-10 14:46
香港大部分人既「母語 」係中文或者英文,其實無話邊樣重要啲。用英文教有用英文教既好處,用中文教有用中文教既好處,最緊要係小朋友吸收到,又應用到,無話邊樣比較好。

hkpapa852 發表於 18-5-10 14:54
阿媽一定話你滿分。

王家爸爸 發表於 18-5-10 15:03
阿媽一定話你滿分。
錯!阿媽通常恨鉄不成鋼,係永遠可以比而家做得再好d.

fionaytwong    發表於 18-10-13 13:57
洋蔥頭媽咪    發表於 18-6-11 09:41
MrBeast    發表於 18-6-11 09:03
YuenBaBa    發表於 18-6-11 08:43
little_yolky    發表於 18-5-14 15:09

Yanamami 發表於 18-5-10 18:05
錯!阿媽通常恨鉄不成鋼,係永遠可以比而家做得再好d.

大細 Y 舉腳贊成及認同
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-5-10 21:48
大細 Y 舉腳贊成及認同
佢地表示不受影响,你有你恨,佢地有佢地軌跡,完全失控

YuenBaBa    發表於 18-6-11 08:43

母語教育不僅僅是家庭教育還應包括學校教育

Arabellahk 發表於 18-5-19 13:30
「母語教育」不僅僅是家庭教育還應包括學校教育
毛姨姨話數1、2、3用嘜語言嗰種就係母語。

王家爸爸 發表於 18-5-20 14:35
毛姨姨話數1、2、3用嘜語言嗰種就係母語。
我話除叫爸媽外(乜語言都差不多),BB最快識叫係:奶奶、餅餅、水水、俾、要……

Yanamami 發表於 18-5-20 15:22
我話除叫爸媽外(乜語言都差不多),BB最快識叫係:奶奶、餅餅、水水、俾、要…… ...
如果係潮州、福建一帶,可能先識講「嫑」,比奶奶、爸爸、媽媽更容易發音。

王家爸爸 發表於 18-5-20 17:05
如果係潮州、福建一帶,可能先識講「嫑」,比奶奶、爸爸、媽媽更容易發音。 ...
惨……禁細个就“嫑”……有排服侍呢个小皇帝了

Yanamami 發表於 18-5-20 15:22
我話除叫爸媽外(乜語言都差不多),BB最快識叫係:奶奶、餅餅、水水、俾、要…… ...
其實媽媽既叫法唔係真係乜語言都差不多,我細個既時候聽過既有:
潮州人叫「阿ne」、「哎」(羅馬拼音大約係"ai");
客家人叫「阿me」(羅馬拼音大約係"a", "mi");
閩南人叫「阿ne」、「姨啊」(羅馬拼音大約係"i", "a");
廣州人、Loushang佬叫「啊姨」、「娘」、「媽」都有。

王家爸爸 發表於 18-5-20 17:48
其實媽媽既叫法唔係真係乜語言都差不多,我細個既時候聽過既有:
潮州人叫「阿ne」、「哎」(羅馬拼音大約 ...
我又唔識禁多方言……淨係听过广東話PTH英文同上海話咋.

Yanamami 發表於 18-5-20 17:55
我又唔識禁多方言……淨係听过广東話PTH英文同上海話咋.
上海話好難學,我試過同鄰居學,但係只記得一句:A Lai Shaan Hai Le。

王家爸爸 發表於 18-5-20 18:21
上海話好難學,我試過同鄰居學,但係只記得一句:A Lai Shaan Hai Le。

听得多都估到dd………估咋~

Arabellahk 發表於 18-5-19 13:30
「母語教育」不僅僅是家庭教育還應包括學校教育

你認真便輸了,他只是開玩笑!

Arabellahk    發表於 18-5-24 00:19
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 18-5-20 18:21
福建話也很難學

Arabellahk 發表於 18-6-11 00:09
福建話也很難學
福建話其實係一種統稱,如果係福州話、莆田話,真係一啲都聽唔明。如果係廈門話,識講潮州話應該聽得明啲啲,足夠一般溝通。