用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問何謂資優?IQ 分數幾多係資優?
樓主: lovely_meloci
go

請問何謂資優?IQ 分數幾多係資優?  

gorlie 發表於 19-6-5 13:59
請問如果韋氏test and overall 低過130,但某範疇140,其他有高有低,咁算唔算個叩範疇資優?

想佢盡量投入 ...
邊啲範疇有140?如果係表達能力、組織能力可能係好事。

小曳人 發表於 19-6-5 17:40
只有overall過130 ,先會得到呢個label
我會話,呢d最幸福,醒少少,學習能力中上,但無太多情緒問題
...
多謝你咁講,聽落真令人好舒服, 佢算好乖, 功課會做,但好多野都會因為要重複而反感, 甚至越做越差, 校內又冇朋友,我戥佢孤獨, 但佢自己又好似唔需要朋友咁喎。我想幫佢融合正常校園生活, 老師講真理唔到咁深入。唔知點可以幫到佢多D

王家爸爸 發表於 19-6-6 11:35
邊啲範疇有140?如果係表達能力、組織能力可能係好事。
perceptual reasoning 最高, 足足多processing speed 40幾分.....而佢又唔係真係超醒果D, 所以多數老師的眼中,佢係戇居居,冇乜反應,  班主任觀察到佢諗野較深層次, 都有愛心和耐心對佢, 不過著實日常教學都好難理佢咁多, 我自己要諗下點幫佢, 同其他人講早晨都係挑戰 你地應該比我更明白

gorlie 發表於 19-6-6 13:29
perceptual reasoning 最高, 足足多processing speed 40幾分.....而佢又唔係真係超醒果D, 所以多數老師的眼 ...
我會建議訓練下佢啲語言表達能力,等佢可以將自己啲諗法講得清楚啲。

gorlie 發表於 19-6-6 13:29
perceptual reasoning 最高, 足足多processing speed 40幾分.....而佢又唔係真係超醒果D, 所以多數老師的眼 ...
呢啲小朋友,可能諗野方法比較另類,睇問題同其他人未必一樣。如果家長訓練得好,將來會好成功,原因係另類既睇問題、解決問題方法,可以係創意既來源,將來既世界,創意比任何野都重要。但係,如果訓練得唔好,可以係問題。我建議花多啲時間同佢溝通,訓練佢講野技巧,你將來會覺得付出既時間無白費。

回覆 王家爸爸 的帖子

agree!  其實佢表達能力唔差,思路好非常清,
講任何野都係有根有據, 仲會連埋disclaimer, 包底話除非咩咩情況咁
問題係佢只願同相熟的人溝通
, 其他情況就係啞,
所以我都諗係咪應該要幫佢轉校, 轉活動教學D的,佢同人合作做project, 但調轉, 同學們都吱吱喳喳,又會唔會嚇親佢呢? 佢好鍾意靜, 請問有沒有經驗可分享呢?
虛心請問, 可以如何訓練佢表達能力呢? 要上治?

佢對住我,
100%表達到, 對爸爸,得返50%, 對外人,得返10%..........@@

gorlie 發表於 19-6-6 16:10
回覆 王家爸爸 的帖子

agree!  其實佢表達能力唔差,思路好非常清晰,
幫佢轉校,轉去啲活動教學既學校,其實有可能有兩個截然不同既效果,一係改善到,同人合作到,一齊做 project。一係就更加摺,唔願意溝通。

小曳人 發表於 19-6-5 17:40
只有overall過130 ,先會得到呢個label
我會話,呢d最幸福,醒少少,學習能力中上,但無太多情緒問題
...

同意呀,識幾個呢D都品學兼優,雖然冇特異功能,但學習態度好的巳經足夠在名校名列前茅,好野來架

gorlie 發表於 19-6-6 16:10
回覆 王家爸爸 的帖子

agree!  其實佢表達能力唔差,思路好非常清晰,

咁似社交焦慮的問題,通過日常訓練/社交班看好不好一點。

annie133 發表於 19-6-6 18:38
咁似社交焦慮的問題,通過日常訓練/社交班看好不好一點。
又未至於社交焦慮,其實只要花多啲時間,多啲唔同人同佢傾偈,問題就解決到。

noverzero 發表於 18-9-5 10:15
你問下機構好D, 有話2次IQ TEST最少隔幾耐, 好似1年定2年.
當然, 你唔出聲冇人知,
如果本來都已經近IQ130, ...
講得啱,其實 IQ 測試係有得操既,所以如果好似你咁講,有錢做100次,一定會越做越高。

王家爸爸 發表於 19-6-6 11:32
想知道最終心儀既小學有無收到你小朋友?

收左
非常感恩

王家爸爸    發表於 19-6-7 09:37

王家爸爸 發表於 19-6-6 14:40
我會建議訓練下佢啲語言表達能力,等佢可以將自己啲諗法講得清楚啲。

想請教,點解你覺得呢類小朋友要訓練語言能力?又建議佢讀活動教學的學校?

咁啱我小朋友又係perceptual reasoning 最高分,processing speed 最低分。佢講野一舊舊,好多時表達唔到佢的諗法。

其實佢以前幼稚園(超級活動教學型)老師讚佢講野叻,但入左傳統小學後唔知係教學模式唔啱佢定身邊同學叻d,小一老師評語又係“岸居居”,儍吓儍吓咁,反應慢,不過老師都有講估唔到佢某方面能力幾好。

sunnymama2 發表於 19-12-8 09:31
想請教,點解你覺得呢類小朋友要訓練語言能力?又建議佢讀活動教學的學校?
我建議呢類小朋友要訓練語言能力既原因係:
第一,木桶理論,一隻木桶裝到幾多水,唔係取決於最長嗰塊木,而係最短嗰塊,所以補底比拔尖重要,改善弱項比強化強項重要。
第二,IQ 測試,其實誤差率好大,數值低,可能只係個小朋友遲發展,正如世說新語所講「小時了了,大未必佳!」。
第三,即使真係叻,甚至想出一個 world-shaking 既理論,但係無能力講清楚個理論,其實無用。
第四,除咗小部分象牙塔裡面既專家外,決定大部分人前途既係語言能力,而唔係數理能力。

王家爸爸 發表於 19-12-8 10:15
第一,木桶理論,一隻木桶裝到幾多水,唔係取決於最長嗰塊木, ...

第四點非常贊成!

除非數理叻到可以成為少數專家外,否則都係語言能力重要好多!自己做左咁多年野感受亦好深。

請問小朋友如何訓練佢的表達能力呢?

sunnymama2 發表於 19-12-8 10:47
第四點非常贊成!

除非數理叻到可以成為少數專家外,否則都係語言能力重要好多!自己做左咁多年野感受亦好 ...
幾大?可以參加戲劇、辯論、演講比賽。如果係中學生,可以試下 mock trial、parliamentary debate。

王家爸爸 發表於 19-12-8 20:56
幾大?可以參加戲劇、辯論、演講比賽。如果係中學生,可以試下 mock trial、parliamentary debate。 ...

二年班

但學校d戲劇,辯論一定比最叻的學生,唔論到佢

最多得朗誦節朗誦咋

sunnymama2 發表於 19-12-9 08:47
二年班

但學校d戲劇,辯論一定比最叻的學生,唔論到佢
咁就由朗誦節開始,先做 Solo Prose Reading 同埋 Solo Verse Speaking,大啲再做 Shakespeare Monologue 同埋 Public Speaking。

回覆樓主:

請問樓主喺邊度同小朋友做評估?
可否 pm 資料。 thanks

王家爸爸 發表於 19-12-8 10:15
第一,木桶理論,一隻木桶裝到幾多水,唔係取決於最長嗰塊木, ...
多謝你的詳細分析!有所領悟!