用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問何謂資優?IQ 分數幾多係資優?
樓主: lovely_meloci
go

請問何謂資優?IQ 分數幾多係資優?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-8-1 15:20
問題係當初點解要做,係正常情況下,家長應該大概知道自己小朋友有無問題。我會建議,除非問題好嚴重,否則 ...

重做IQ test有以下考慮:
1. 半年後小朋友會見精神科醫生評估ADHD情況,見醫生前需要有問卷俾老師填。老實講,如非情非得已,真係唔想比老師知道小朋友有ADHD, 怕被label。因佢ADHD情況在情商缺陷方面更為突出,平時上堂學習冇問題,甚至可以話績優。小朋友第一次IQ test 12x,差少少資優(當中 work processing index極低,應跟佢ADHD有關)。所以覺得小朋友如有資優report,老師可能會更加包容佢既ADHD?

2. 學校去到高小有資優program,如有資優report,有機會參與,是否更有利於小朋友發展呢?

3. 當然,小朋友社交情緒問題,我地會另外跟進。

fixedstar99 發表於 18-8-1 16:33
1. 半年後小朋友會見精神科醫生評估ADHD情況,見醫生前需要有問卷俾老師填。老實 ...
1。因為老師同家長係最了解小朋友既,所以精神科醫生做評估時都會直接問或者俾問卷老師填。你講得啱,俾老師知道小朋友有ADHD,未必係好事,而香港既一般老師都唔太包容ADHD學生。至於情商缺陷既問題,因為都係醫生憑經驗估計,所以更好既做法可能係搵多個精神科醫生,如果second opinion都確定唔係亞氏保加症(AS),其實問題又未必好大,有可能自己可以通過俾多啲耐心去訓練小朋友就解決到。都係嗰句,如果兩個醫生既意見一樣(無論係問題或者解決方法),可信度會有啲。2。其實間間學校既做法唔同。我反而覺得無太大必要去強求,用平常心,順其自然。去到高小,個人覺得更好既做法係確保將來呈分試考得好,面試表現好,其他都唔太重要。
想呈分試考得好,其實熟讀課程內容,確定小朋友真係明,多啲帶小朋友去玩(可以係公園,可以係其他地方),喺玩既途中,唔覺意咁問佢啲數學、語言問題。例如點形容公園裡面啲人、風景之類。通過遊戲去學習,效果最好。
想面試表現好,可能語言訓練,例如去下啲演講、戲劇、表演項目既訓練,比任何資優訓練都更實用。
3。小朋友社交情緒問題,只要唔係AS,家長用啲耐心,其實唔難解決。

picture 發表於 18-8-1 04:58
非常高!

小朋友在學校交到好朋友嗎?

佢冇social problem, 佢最鍾意同學玩同傾計,只要有得玩就得。只係有時上堂悶,就坐唔定

gracelam 發表於 18-5-10 14:31
IQ Test 13O 或以上被稱為資優。

請問邊度有得測IQ多少?
初生bb有痰點算好啊?

回覆 chankenling 的帖子

CUHK 心理學系有, 要預約.

kc64 發表於 18-9-4 15:49
回覆 chankenling 的帖子

CUHK 心理學系有, 要預約.

那天問評估中心那,他們說學校都有的
初生bb有痰點算好啊?

1. 半年後小朋友會見精神科醫生評估ADHD情況,見醫生前需要有問卷俾老師填。老實 ...
你問下機構好D, 有話2次IQ TEST最少隔幾耐, 好似1年定2年.
當然, 你唔出聲冇人知,
如果本來都已經近IQ130, 有錢既, 做100次, 總有1次做到超高分,
之前新聞有個女仔就係咁.

王家爸爸    發表於 19-6-6 19:21

gracelam 發表於 18-5-10 14:31
IQ Test 13O 或以上被稱為資優。

請問幾歲可做iq test

朱古力小b 發表於 18-9-19 11:27
請問幾歲可做iq test

6歲後評估比較準確
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-9-19 11:30
6歲後評估比較準確

唔好意思,想了解下個測試係對方問問題,小朋友作答,定係做卷形式呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

朱古力小b 發表於 18-9-19 11:31
唔好意思,想了解下個測試係對方問問題,小朋友作答,定係做卷形式呢?
...
唔同部份有唔同需要喎!以我所知,部份關放理解能力嘅,會口講
但到短暫記得,同圖像相關嘅,就一定係睇"卷"

恐龍家

我相信大部分小學中學的校內資優課程或推薦外出的校外資優課程都不用學生提交資優報告的。
仔可以自動自覺溫書就好了。

sillydad 發表於 18-9-19 23:11
我相信大部分小學中學的校內資優課程或推薦外出的校外資優課程都不用學生提交資優報告的。 ...
是,我小朋友剛中一,學校有要求提交報告,我沒做過test,所以用另外方式通知學校,學校也接受了。

Appleqq 發表於 18-5-14 13:19
樓主你小朋友是做美版定台版?
美版呀。唔好意思,咁遲先覆。

mrsB 發表於 18-5-19 19:36
請問樓主小朋友幾多歲?喺邊度做評估? 謝謝!
嗰份報告都係同齡嘅小朋友去做比較嘅。

lovely_meloci 發表於 18-10-4 17:18
美版呀。唔好意思,咁遲先覆。

唔緊要

請問你報考直私小學時,有冇在portfolio提小朋友是資優呢?

我小朋友現在考小,佢over140, 我有在portfolio 提及,但唔知D小學鍾唔鍾意......

fixedstar99 發表於 18-8-1 12:00
原來仲有ADHD adjusted IQ test呢樣野? 小朋友一開始做IQ test時仍未確診ADHD,反而做test後個心理學家先 ...

無關係!
不過有其他問題嘅小朋友,iq test 一定唔太準。正如我仔都差啲啲啲先叫資優,係因為佢根本唔夠專注係個test度!
不過重做就真係無謂,因咁樣又多一個變數唔準,12x分同 130分個分別不大,只叫做達到資優水平!
但現今其實over130 嘅人多的是,去到學校人哋唔會因為你資優而有特別包容。學校若能包容特別學生,就算你差幾分都包,學校本身唔包容,相信唔會因個幾分變咗包容。除非佢明顯地叻!
正如樓上所講,同一個測試,測第二次正常係會高分咗,同埋真係唔好太介意個幾分!

回覆樓主:

請問如果韋氏test and overall 低過130,但某範疇140,其他有高有低,咁算唔算個叩範疇資優?

想佢盡量投入學校生活,但都有需要同班主任溝通左先,因為社交和速度真係要照顧多d

醒目開學勳章 貢獻勳章

gorlie 發表於 19-6-5 13:59
請問如果韋氏test and overall 低過130,但某範疇140,其他有高有低,咁算唔算個叩範疇資優?

想佢盡量投入 ...
只有overall過130 ,先會得到呢個label
我會話,呢d最幸福,醒少少,學習能力中上,但無太多情緒問題
恐龍家

Appleqq 發表於 18-10-4 17:32
唔緊要

請問你報考直私小學時,有冇在portfolio提小朋友是資優呢?
想知道最終心儀既小學有無收到你小朋友?
‹ 上一主題|下一主題