用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問何謂資優?IQ 分數幾多係資優?
樓主: lovely_meloci
go

請問何謂資優?IQ 分數幾多係資優?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 19-12-8 10:15
我建議呢類小朋友要訓練語言能力既原因係:
第一,木桶理論,一隻木桶裝到幾多水,唔係取決於最長嗰塊木, ...

第四非常認同。阿仔自小數理好强,記性超好,但講野199, 有時講到憫,冇人明白佢,跟住喊晒,又要人安撫佢。 [smley]

隨住時間,宜家叫做好左好多,家姐把口叻,叫做聽聽埋埋學到6,7成。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

不好意思,想請教,其實為什麼要check 小朋友係咪資優?會有特別的課程再安排嗎?
是否小四可以上CU 的資優學院課程?我只是想,如老師察覺到小朋友是資優,就會推薦去中大上資優課程嗎?因為家人當年是資優,都是學校老師推薦的,現在的都要家長自己去找私人機構測試嗎?謝謝指引(emoji)(emoji)

醒目開學勳章 貢獻勳章

Honeyme22 發表於 20-4-13 00:53
不好意思,想請教,其實為什麼要check 小朋友係咪資優?會有特別的課程再安排嗎?
是否小四可以上CU 的資優 ...
我當初去做test,係因為(1)學校發通告,係學校自己教育心理學家做,比出面平少少 (2) 仔除容易情緒波動問題之外,開始收到老師投訴 (3) 我一直覺得佢有dd似亞氏保加....嗰種唔變通、硬頸我地好想確認佢嘅能力,潛能,想俾佢適切嘅學習

結果,同時令我更明白佢,體諒佢同其他人大不同 (佢嘅score 比率係less than 1 in 1000),想法同學習能力嘅差異,令佢有時情緒波動較大 (好難頂!),好快,親子關係係好咗,我無再強迫佢"正常" (只要佢學習接受同忍耐)

當然,呢一切其實有d極端,佢嘅學習能力其實係無極限,亦唔係每個資優小朋友都有佢咁強嘅學習動機,如果家長能夠打開心窗,接受孩子學習係無限制的話,其實做唔個評估都無乜所謂,中大同HKAGE
嘅資優課程都唔駛交評估報告,科大收小學生時,亦無要求交,仔轉過校,註冊前亦無交上評估報告,交咗亦無任何支援,就連提名入HKAGE都無仔份,係我自己搞嘅

恐龍家

小曳人 發表於 20-4-14 11:03
我當初去做test,係因為(1)學校發通告,係學校自己教育心理學家做,比出面平少少 (2) 仔除容易情緒波動問題 ...
//無再強迫佢正常// 講出我心聲. 我仔的問題是過動活躍.小學時不斷收老師投訴信.

醒目開學勳章 貢獻勳章

planetearth 發表於 20-4-14 11:57
//無再強迫佢正常// 講出我心聲. 我仔的問題是過動活躍.小學時不斷收老師投訴信.
...
人仔慢慢大,佢知全世界最體諒佢嘅係阿媽,已經夠哂

恐龍家

Honeyme22 發表於 20-4-13 00:53
是否小四可以上CU 的資優 ...
除非小朋友有問題,否則其實睇家長心態多於其他因素。

‹ 上一主題|下一主題