用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問何謂資優?IQ 分數幾多係資優?
樓主: lovely_meloci
go

請問何謂資優?IQ 分數幾多係資優?   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 18-8-1 08:11
呢點我唔完全同意,行為問題或者要,但要明白兒童發展並非各方面都同步,會有時間先後嘅區分。 ...
你可以有自己既諗法。問題係你小朋友某方面發展得慢,你無可能知道係因為嗰方面有發展問題,定係只係遲啲發展;即係你唔知道佢係永遠唔會追上,定係會後來追上。所以正確既做法應該將注意力放係弱項上。現實就好似,一個木桶可以裝幾多水,唔係最長嗰塊板決定,而係最短嗰塊決定,將短嗰塊加長,先係裝多啲水既唯一辦法。;呢個就係Wooden Barrel Theory。

王家爸爸 發表於 18-8-1 08:54
你可以有自己既諗法。問題係你小朋友某方面發展得慢,你無可能知道係因為嗰方面有發展問題,定係只係遲啲發 ...
就係唔知先唔好粗之過急,隨非係診斷過非盡早處理就會惡化嘅情況。

發展係有秩序,補短係合理,不過某方面強,某方面未到時間未發展都正常。
有d嘢係己知嘅,例如語言發展,遲處理係唔好。
有d桶要其他桶夠水,自後自己會開始分流去其他桶。
參考下吖。

中大個REPORT, 你應該睇FSIQ個數值, 佢有寫埋RANGE

ABC-DAD 發表於 18-8-1 09:49
就係唔知先唔好粗之過急,隨非係診斷過非盡早處理就會惡化嘅情況。
點診斷?因為無真正既診斷方法可以真係確定(生意佬吹水話得既除外),所以基本上都係估,同買六合彩無差別。

ABC-DAD 發表於 18-8-1 09:51
發展係有秩序,補短係合理,不過某方面強,某方面未到時間未發展都正常。
有d嘢係己知嘅,例如語言發展,遲 ...
你可以有自己既做法,無人可以阻止你。不過我建議先補短,有多餘精力先好花時間去發展強項。

發展次序個個唔同,問題係你唔會知道弱項係遲發展定係慢發展、渣斗;同一道理,強項,你亦都唔知道係發展得早定係發展得快、真係叻。合理既諗法係:
1。如果你相信自己小朋友某方面既快慢係發展時序既問題,你根本唔需要intervene,時間自然會幫你解決問題。
2。如果你相信自己小朋友某方面既快慢唔係發展時序既問題,係可能真係有問題,你首要既工作係確保小朋友既弱項唔好惡化,然後再諗其他。

王家爸爸 發表於 18-8-1 10:24
點診斷?因為無真正既診斷方法可以真係確定(生意佬吹水話得既除外),所以基本上都係估,同買六合彩無差別 ...
你會否過於武㫁左少少咁呢,兒童專科嘅醫療服務都唔太差嘅。

好似係我唔建議intervention 喎。

資優教育唔係要個毎水桶都滿為之好,討論區分享下,其實父母EQ 好重要,不論係資優或者唔資優。
父母唔使太着緊,以前資優家長workshop 氣氛好好,宜家唔知點解排他性咁強。
好似我影響人揾食咁。

王家爸爸 發表於 18-8-1 08:42
資優測試所測試既其實就係所得到既年齡(如果係IQ測試就係智力年齡)同實際年齡既比例,所以同年齡係有關係 ...

原來仲有ADHD adjusted IQ test呢樣野? 小朋友一開始做IQ test時仍未確診ADHD,反而做test後個心理學家先建議可以再做下ADHD評估,所以第一份IQ test其實唔准?

LSKLTK 發表於 18-5-12 11:19
如果係CI 係95%, 152-163?我應怎樣理解?謝謝?

非常高!

小朋友在學校交到好朋友嗎?

ABC-DAD 發表於 18-8-1 10:53
好似係我唔建議intervention 喎。

都係嗰句,個個小朋友情況唔同,我唔知道你既具體情況,如果我建議或者唔建議做intervention都係錯既。我唔反對,亦都唔贊成,家長做或者唔做任何intervention,始終家長對自己小朋友既情況最了解,所以佢哋係最適合做決定既。

ABC-DAD 發表於 18-8-1 10:51
你會否過於武㫁左少少咁呢,兒童專科嘅醫療服務都唔太差嘅。
唔係武㫁,試問有邊個兒童專科醫生可以肯定嗰小朋友係遲發展定係根本係唔正常?佢哋只可以根據機率同經驗估,記住係估。

fixedstar99 發表於 18-8-1 12:00
原來仲有ADHD adjusted IQ test呢樣野? 小朋友一開始做IQ test時仍未確診ADHD,反而做test後個心理學家先 ...
第一份IQ test應該係相對唔太準確既(記住IQ test無可能百分百準確)。

王家爸爸 發表於 18-8-1 14:35
第一份IQ test應該係相對唔太準確既(記住IQ test無可能百分百準確)。

如果要做多次,通常相隔幾多年比較合適呢?

fixedstar99 發表於 18-8-1 14:50
如果要做多次,通常相隔幾多年比較合適呢?
問題係當初點解要做,係正常情況下,家長應該大概知道自己小朋友有無問題。我會建議,除非問題好嚴重,否則無必要花時間同金錢去做。

做既好處係,家長可以確應自己既懷疑(我既意思係如果家長懷疑小朋友某方面有問題,測試結果都係咁,即係可以話小朋友有問題既機會高),然後知道邊啲地方需要改進。

做既壞處都有唔少,例如小朋友可能會有self-fulfillment現象(尤其係大啲既小朋友),以為自己某方面不及人,呢個可能變咗佢係某方面唔努力既藉口,最終真係邊咗喺嗰方面不及人。

我既建議係,多啲留意小朋友係弱項有無隨住年齡既增加而縮減,如果除住年齡既增加而縮減差距,問題唔大,唔需要解決。相反,如果小朋友係弱項隨住年齡既增加而惡化,問題可能比較嚴重,需要搵專家幫手。

王家爸爸 發表於 18-8-1 14:32
唔係武㫁,試問有邊個兒童專科醫生可以肯定嗰小朋友係遲發展定係根本係唔正常?佢哋只可以根據機率同經驗估 ...
哈,有你講,唔畀人講咁奇?

受專業訓練嘅人員唔值得信,討論區嘅反而講到絕對可信,咁玄妙。
託賴,我無咩問題要處理。

王家爸爸 發表於 18-8-1 14:32
唔係武㫁,試問有邊個兒童專科醫生可以肯定嗰小朋友係遲發展定係根本係唔正常?佢哋只可以根據機率同經驗估 ...
咁你講嘅又根據啲咩呢?
‹ 上一主題|下一主題