用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問何謂資優?IQ 分數幾多係資優?
樓主: lovely_meloci
go

請問何謂資優?IQ 分數幾多係資優?  

luluhoiwai 發表於 18-5-14 11:39
以我所知,被斷為資優兒童係唔止IQ高,係有3個元素,要智能比同齡小朋友高,要有creativity同要對學習有高 ...

如果甘, IQ 正常, 有其餘二元素, 其實都會發揮得好。

回覆樓主

樓主你小朋友是做美版定台版?

小曳人 發表於 18-5-14 11:18
上網search,會搵到

我隨便search
首先,130-135同136-140唔可能係同一個percentiles。
第二,正確既IQ測試報告唔係只有一個IQ數字,同時需要知道誤差有幾大。

醒目開學勳章 貢獻勳章

王家爸爸 發表於 18-5-15 17:20
首先,130-135同136-140唔可能係同一個percentiles。
第二,正確既IQ測試報告唔係只有一個IQ數字,同時需要 ...
咁,上面話佢個報告得percentile,想問score大約幾多嘛
恐龍家

luluhoiwai 發表於 18-5-14 11:39
以我所知,被斷為資優兒童係唔止IQ高,係有3個元素,要智能比同齡小朋友高,要有creativity同要對學習有高 ...
實際上creativity係context dependent,所以根本無得測試。

王家爸爸 發表於 18-5-15 17:20
第二,正確既IQ測試報告唔係只有一個IQ數字,同時需要 ...
https://www.iqcomparisonsite.com/iqtable.aspx
IQ score 可以對應percentile。呢個表可以睇到SD15 (韋氏)和SD16 (Stanford)嘅分別。

小曳人 發表於 18-5-15 17:21
咁,上面話佢個報告得percentile,想問score大約幾多嘛

唔好意思。
我唔太識睇份報告。
佢寫 %ile.
下面個表就細項分, scale from 1 to 22.
* mean =10, SD =3...

所以問一問

醒目開學勳章 貢獻勳章

winy629 發表於 18-5-15 20:01

唔好意思。
大分係由細項分計出嚟,點計唔駛理
恐龍家

luluhoiwai 發表於 18-5-15 23:43
回覆 王家爸爸 的帖子

其實以我的認知,創造力係有得測......叫TTCT
呢啲係生意佬諗出來既,你真係信?

小曳人 發表於 18-5-16 06:42
大分係由細項分計出嚟,點計唔駛理
正式既報告都幾複雜下,對於一般家長,只需要睇IQ值同CI,其他細分項目除非學過心理學,否則唔駛理。

王家爸爸 發表於 18-5-16 08:34
正式既報告都幾複雜下,對於一般家長,只需要睇IQ值同CI,其他細分項目除非學過心理學,否則唔駛理。

...

有一細項分 below average.
令我終於理解到我小朋友由細至大的行為模式,頗為吻合份報告所寫。

luluhoiwai 發表於 18-5-16 11:20
回覆 王家爸爸 的帖子

如果係咁,一樣可以話IQ test係生意佬想出來,不可以信,道理一樣。只是大家對這些 ...
又唔係全部IQ測試都係假既,只係大部分係生意佬包裝咗,對大部分家長而言,真假難分。

winy629 發表於 18-5-16 12:59
有一細項分 below average.
令我終於理解到我小朋友由細至大的行為模式,頗為吻合份報告所寫。
...
態度正確,將心機、精力放係 below average 既地方,諗辦法改善。

回覆樓主

請問樓主小朋友幾多歲?喺邊度做評估? 謝謝!

回覆 王家爸爸 的帖子

我又想問下,唔同年齡去做資優測試,有冇可能得出唔同結果?如果小朋友同時有ADHD問題,又會否令IQ test分數打折扣(例如因專注力易分散而影響發揮)?

王家爸爸 發表於 18-5-16 14:00
態度正確,將心機、精力放係 below average 既地方,諗辦法改善。
呢點我唔完全同意,行為問題或者要,但要明白兒童發展並非各方面都同步,會有時間先後嘅區分。

fixedstar99 發表於 18-7-31 18:09
回覆 王家爸爸 的帖子

我又想問下,唔同年齡去做資優測試,有冇可能得出唔同結果?如果小朋友同時有ADHD問 ...
資優測試所測試既其實就係所得到既年齡(如果係IQ測試就係智力年齡)同實際年齡既比例,所以同年齡係有關係。ADHD會影響部分IQ test既結果,所以ADHD係用ADHD adjusted IQ test。