用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 184人非持港身分證報考DSE 整體考生人數跌至約5.9萬 ...
go

184人非持港身分證報考DSE 整體考生人數跌至約5.9萬   [複製鏈接]

一年一度的中學文憑試(DSE),是本地生入讀大學途徑之一。早前有報道指,內地高考大軍覬覦香港大學及文憑試,更有補習班助內地生考DSE報讀大學,引起憂慮。教育局稱,考評局沒有統計「非本地學生」報考DSE數字。但根據教育局資料,今年持「非香港身份證」報考人數,及他們報考的平均科目總數,均有上升。

教育局長楊潤雄書面回覆教育界議員葉建源時表示,考評局不會收集與處理考務安排無關的個人資料,包括學生來源地,故該局沒有「非本地學生」報考文憑試統計數字,但若以身分證明文件統計,2014至2017年平均每年有數十人報考,平均報考逾3科;到2018年報考人數,則較2017年上升,且亦平均報考5.5科。
持非香港身分證報考文憑試考生人數及報考科目如下:
考試年份/報考人數/平均報考科目
2018/184/5.5
2016/42/4.2
2015/41/3.7
2014/44/3.3
資料顯示,今年報考DSE的整體總人數是59039名,較去年跌4%,是2012年改制後,連續第6年下跌。
另外,過去5年(2013至2017)有68名非本地生以文憑試成績,透過聯招申請入讀資助學士學位課程,當中18人獲取錄,詳情如下:
申請年份/獲取錄總人數/按大學劃分人數/按來源地劃分人數
2017/10/中大(5),城大(3),港大(1),浸大(1)/中國內地(10)
2016/4/嶺大(2),城大(1),中大(1)/中國內地(4)
2015/2/城大(1),科大(1)/中國內地(2)
2014/0/0/0
2013/2/港大(1),理大(1)/澳門(1),越南(1)
楊潤雄稱「非本地生」聯招入學申請,只會與其他非本地生非聯招入學申請一併考慮,校方不會把有關申請人,計算在本地學生學額內。
當局目前規定,全港各院校合共要提供15000個大學學額予本地生,此外可用這為基數,另提供兩成即3000個非本地生學額,這些非本地生亦須支付他們所讀學位的所有成本,故不會跟本地生學額構成直接競爭。

2    0    0    0

多成3倍人?

回覆樓主

考DSE但又係要跟Non-JUPAS條隊,考嚟都冇乜著數~

Soundervolt 發表於 18-5-10 00:17
考DSE但又係要跟Non-JUPAS條隊,考嚟都冇乜著數~

有另一篇報導內地生考dse有36定38分 ,入了中大, 選dse因考生人數少, 課程較易, 如要用高考成績經非聯招入香港的大學, 競爭仲大, 因對手会是全國尖子。 雖然不佔聯招學位, 但有說法可能影响本地生取**, 因** 是拉curve, 多這類高分內地生考可能令本地生少了**(我唔熟dse, 這只是聽番来)。 當然未必全部內地生都咁叻, 朋友孩子今年dse 英文口試遇到內地生, 無人知他講乜

回覆 Soundervolt 的帖子

佢地中文、Science、數學會扯高個 curve,令有 d 原本有星星嘅考生變為一星,一星變冇星。少 1 分差好遠。

b3410    發表於 18-5-10 08:13

poonseelai 發表於 18-5-10 07:42
有另一篇報導內地生考dse有36定38分 ,入了中大, 選dse因考生人數少, 課程較易, 如要用高考成績經非聯招入 ...
DSE要取消LS為必修,倒不如先改改个囗試方式同評分標準好过……禁考法真係暈~

1998Ruby1998 發表於 18-5-10 08:08

佢地中文、Science、數學會扯高個 curve,令有 d 原本有星星嘅考生變為一星,一 ...
係,對準備摘星同學影響大。其他同學影響不大

Yanamami 發表於 18-5-10 08:13
DSE要取消LS為必修,倒不如先改改个囗試方式同評分標準好过……禁考法真係暈~ ...

取消或更改LS是政治考慮, 並不是為考生好

1998Ruby1998 發表於 18-5-10 08:08

佢地中文、Science、數學會扯高個 curve,令有 d 原本有星星嘅考生變為一星,一 ...

就算拉高咗條Curve,兩粒星都係去咗隔離條隊,可能對一心想做狀元嘅本地學生有輕微影響,只要彼此唔係同一條隊,JUPAS收本地生學額始終不會受影響。不過就算入到大學,將來出社會工作一樣要同唔少國內尖子競爭,香港學生可以做嘅係唯有自强。

BTW,阿仔學校都有身份証冇三粒星嘅法國裔學生考DSE。所以非本地生未必一定係祖國人。

呢3科, 中文、Science、數學, 跟香港學生係吾同級數!

王家爸爸    發表於 18-5-10 09:44

Soundervolt 發表於 18-5-10 08:46
就算拉高咗條Curve,兩粒星都係去咗隔離條隊,可能對一心想做狀元嘅本地學生有輕微影響,只要彼此唔係同一 ...
近日創科局建議吸引海外人才,master 畢業無須工作經驗,在港讀master 內地生咁多,計唔計?

poonseelai 發表於 18-5-10 09:03
近日創科局建議吸引海外人才,master 畢業無須工作經驗,在港讀master 內地生咁多,計唔計? ...

個要求set埋master畢業生不用經驗,你話計唔計?

講黎講去, 政府想點, 心裏有數啦!!

poonseelai 發表於 18-5-10 09:03
近日創科局建議吸引海外人才,master 畢業無須工作經驗,在港讀master 內地生咁多,計唔計? ...

當然計啦!所以我成日同阿仔講要放眼世界,佢將來嘅對手已經冇地域之分,我地去海外發展,其他人一樣會嚟搶飯碗,呢個係現實世界。

仲記得當年我有個外國客因本身公司全球化政策要搵我合作,開始時佢十分抗拒,事事為難,認為我哋搶佢飯碗。有一日我終於忍唔住同佢講:”喺香港或中國大陸仲有千千萬萬嘅我,你搞走我一個人冇乜意思.....”

HaYi    發表於 18-5-10 21:32
b3410    發表於 18-5-10 12:28

poonseelai 發表於 18-5-10 07:42
有另一篇報導內地生考dse有36定38分 ,入了中大, 選dse因考生人數少, 課程較易, 如要用高考成績經非聯招入 ...
唔熟DSE :
個英文口試會唔會因一個人問題拉低整個group 分數?

crazyhippo 發表於 18-5-10 08:53
呢3科, 中文、Science、數學, 跟香港學生係吾同級數!
香港學生讀中文科好難高分,我見大部分文章係普通話文章,要學懂兒化口語表達既意思,比起大陸生要放好多時間去浸(所以傳統英中失勢)。
另外,港政府近年重文不重理,理科生越來越少選擇。數理大陸重點培養,強就一定啦。好彩我地仲可以考英數,否則仲大劑。

artroboy 發表於 18-5-10 09:23
香港學生讀中文科好難高分,我見大部分文章係普通話文章,要學懂兒化口語表達既意思,比起大陸生要放好多時 ...

宜家唔少有上進心嘅傳統英文中學,特別係有直屬小學嘅傳統名校對待中文課已經今時唔同往日。

講得啱,呢啲都係佢哋既強項。

Soundervolt 發表於 18-5-10 08:46
就算拉高咗條Curve,兩粒星都係去咗隔離條隊,可能對一心想做狀元嘅本地學生有輕微影響,只要彼此唔係同一 ...
会唔会少左-粒星,可能就無得讀医……

poonseelai    發表於 18-5-10 09:49
‹ 上一主題|下一主題