用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 184人非持港身分證報考DSE 整體考生人數跌至約5.9萬 ...
樓主: crazyhippo
go

184人非持港身分證報考DSE 整體考生人數跌至約5.9萬   [複製鏈接]

artroboy 發表於 18-5-10 17:06
關唔關國紅企業近來在港上市集資,需要引入人手?騰信、小米⋯⋯支付寶⋯⋯Etc . ...

2.0 個仔響小米,是在國內。螞蟻金服(支付寶)在杭州。華為在東莞松山湖,在香港都是市場為主,有些科研人員在香港,芯片的專才,是挖自台積電!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Soundervolt 發表於 18-5-10 16:49
另一篇有關內地考生報考DSE既article,字面睇尼內地學生到香港讀書唔平喎。不過唔知呢編article又信唔信得 ...
2016-2017年以前, 非本地學生個extra 20%, 其實係再細分4%係有UGC資助(即係學費同香港學生一樣)同16%無UGC資助, 點解EDB又唔提?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

artroboy 發表於 18-5-10 17:06
關唔關國紅企業近來在港上市集資,需要引入人手?騰信、小米⋯⋯支付寶⋯⋯Etc . ...
國企來港上市只為吸水, 國內大把廉價高技術勞工
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 18-5-10 17:25
2.0 個仔響小米,是在國內。螞蟻金服(支付寶)在杭州。華為在東莞松山湖,在香港都是市場為主,有些科研人 ...
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2064843/【香港芯】本地研發製造%20DragonBall%20龍珠晶片%2010%20件事(下)
香港一早有晶片人材,可惜沒有機遇

hkpapa852 發表於 18-5-10 17:37
國企來港上市只為吸水, 國內大把廉價高技術勞工
你見成個港交所高層係咩人已經知洗緊牌,遲d吸完水,香港應該無乜價值。
我N年前97時已經留意咗所有國際性會議轉移哂去上海,當時香港人乜都無做過、無嘈過,人地都唔信你了。諗住只會變上海之下,原來太一廂情願。

artroboy 發表於 18-5-10 17:39
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2064843/【香港芯】本地研發製造%20DragonBall%20龍珠晶片%2010% ...

係國內/印度/台灣等地做科研成本遠比香港低, 甚至可能只係香港既十份之一, 你話點會有人咁蠢係香港投資做科研?

見到香港政府寧願補貼塊地俾班有錢佬去打Golf都唔做基建就知啦!

2jkidsfather    發表於 18-5-10 19:10

hkpapa852 發表於 18-5-10 17:36
2016-2017年以前, 非本地學生個extra 20%, 其實係再細分4%係有UGC資助(即係學費同香港學生一樣)同16%無UGC ...

點解要提

政府最開心一些傻儍哋的Ek家長,響度嘈 Hk本地學生NJ 位,反而不理會 who moved the cheese !

poonseelai    發表於 18-5-10 17:58
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 18-5-10 17:46
係國內/印度/台灣等地做科研成本遠比香港低, 甚至可能只係香港既十份之一, 你話點會有人咁蠢係香港投資做 ...

跟住又鬧港青不思進取,短視。不斷地loop ~~

ANChan59 發表於 18-5-10 17:47
點解要提

政府最開心一些傻儍哋的Ek家長,響度嘈 Hk本地學生NJ 位,反而不理會 who moved the che ...

陳Sir,
你睇高咗啦。大部分嘈升中Banding喳。

去到高中,多數話小朋友自己搞掂。

LingChiBaBa 發表於 18-5-10 19:09
陳Sir,
你睇高咗啦。大部分嘈升中Banding喳。

可能近年我睇高中,大學部份多些!

poonseelai 發表於 18-5-10 08:15
取消或更改LS是政治考慮, 並不是為考生好
呢個可能係政治考慮,但我覺得對考生也係好事,可以有多個選修科嘅選擇,我一開始已覺得將通識做必修科係十分古怪,冇一個國家咁做,而且對男仔冇乜著數。

hkpapa852 發表於 18-5-10 14:22
明報內容太空泛, 而且資料唔多準確.

最後都係要睇番立法會既會議記錄比較準確.

https://silentmajority.hk/articles/68840

你點睇?

artroboy 發表於 18-5-10 23:05
https://silentmajority.hk/articles/68840
你點睇?

無乜興趣去研究“幫黨出聲”既文章。
我只有興趣查找香港考制上可能出現既漏洞。

ANChan59 發表於 18-5-10 20:14
可能近年我睇高中,大學部份多些!

香港家長大部份都係見步行步,係升中版講咁多入大學既嘢,大部份家長都唔會有興趣。

hkpapa852 發表於 18-5-11 08:17
我只有興趣查找香港考制上可能出現既漏水。
...

Ok, 我過濾返,揀重點討論:

今年報考DSE的非香港人有184人,佔全部59039名考生0.31%。而過去五年(2013至2017),只有18名非香港身份證考生憑DSE成績考入本地大學。

呢part , 我唔明。果18名非香港身分證考生係用咩方式架?我仲係一頭霧水。

hkpapa852 發表於 18-5-11 08:21
香港家長大部份都係見步行步,係升中版講咁多入大學既嘢,大部份家長都唔會有興趣。
...
我有呀,未雨綢繆,學緊⋯

hkpapa852 發表於 18-5-11 08:17
我只有興趣查找香港考制上可能出現既漏水。
...
又或者,我們用另一個角度看看,過去六年,透過國家教育部的免試收生計劃,報考內地大學的香港學生超過18000人,其中7800人更獲錄取入讀內地大學。

睇唔睇到呢六年入到邊d內地大學資料?係唔係主要係中醫學?

artroboy 發表於 18-5-11 08:59
又或者,我們用另一個角度看看,過去六年,透過國家教育部的免試收生計劃,報考內地大學的香港學生超過1800 ...

唔好俾"免試招生"呢4個字誤導

所謂免試招生, 只係申請人唔需要考國內既統一試, 但一樣係要根據學生既DSE學績嚟決定

其實都係要睇公開試成績, 只係可以同樣以DSE成績去申請, 唔駛再額外考其它試

不過, 計劃都有講明, 部份大學, 可要求申請人再進行筆試

呢個情況, 其實同我地考咗GCE-AL/IBDP, 一樣可以直接用相關成績去申請海外大學一樣

artroboy    發表於 18-5-11 09:34

artroboy 發表於 18-5-11 08:59
又或者,我們用另一個角度看看,過去六年,透過國家教育部的免試收生計劃,報考內地大學的香港學生超過1800 ...

免試入學只是免除高考,部分要睇DSE,部分是睇校長推薦。

我識既有入全國一綿大學,亦有靠近南方的大學,例如中山,華工,上落方便,容易照應。有在清華大學法學院讀書,亦有其他學院,唔覺得是中醫為主!

artroboy    發表於 18-5-11 09:34

hkpapa852 發表於 18-5-11 09:11
唔好俾"免試招生"呢4個字誤導

所謂免試招生, 只係申請人唔需要考國內既統一試, 但一樣係要根據學生既DSE ...
咁有冇話DSE成績咩要求?
‹ 上一主題|下一主題