用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 綱琴考二級同五級分别
樓主: cwb43c
go

綱琴考二級同五級分别

jumphigh 發表於 18-6-19 15:10
我仔有考,係作為某个階段嘅肯定,小六考左8级Distinction,算係佢对自己一个交待。
升中後就繼續學但未打 ...
享受先係最重要。

jumphigh 發表於 18-6-20 10:37
係呀  其實我仔唔算非常鍾意音樂同彈琴, 但亦唔抗拒, 所以一直學但又唔會好勤力去練。
但係學琴 ...

系,仔考左樂理五級,四年級好多同學樂理唔合格,佢就唔需要預備已經輕鬆應付到,其他家長都愁緊音樂要呈分點預備

事實上,有中學講明中一音樂由四級教起,未能證明有此程度的中一生,暑假時要返學補樂理

cwb43c 發表於 18-5-15 10:21
明白!咁我乜都唔理,淨係比錢交學費

無論你識吾識音樂都好 篤住佢地每天規律練琴呢項厭惡性工作系非你莫屬淨係做到呢樣而又不影響親子關係已經好叻叻豬
利申:仔仔直接考5級 之後去年7級 現正preparing 8級

cwb43c 發表於 18-5-15 20:59
遲啲要加考試歌 ,需唔需要一星期兩堂?或者一個禮拜一堂加長時間咁呢?
...

需不需要加堂系睇小朋友進度 如果佢上一堂的內容未消化 老師要求改善的又未改到 咁快又到下一堂 其實系sai $囉 反而每天練琴先系重中之重 至於時間 好老實要睇小朋友當天狀態 一般30分鐘左右 我個仔好懶 肯坐低30分鐘 我當完成今天任務啦

jumphigh 發表於 18-6-20 10:37
係呀  其實我仔唔算非常鍾意音樂同彈琴, 但亦唔抗拒, 所以一直學但又唔會好勤力去練。
但係學琴 ...

你仔仔好叻!我仔就花心好多 一直都彈琴 小五時比佢無意中系學校拉低音大提琴 一試難忘 就分左心去拉啦 算啦 最緊要佢like 計劃明年中一先再考piano8級

jumphigh 發表於 18-7-1 09:35
我仔係好彩  好老實,考琴試最紧要撞到好考官,我经驗係男考官通常好啲,女考官通常好手紧。
拉低 ...

thanks jumphigh
吾知樓主解決問題未呢? 衷心希望每個學音樂的小朋友都享受和找到適合自己的方法學習! 畢竟音樂真系付出好多 不論金錢或時間…… 而我想換來的就是:大個仔得閒吾好淨係打機 可以選擇玩下音樂 讓他的人生可以豐富多元D

顏值高 發表於 18-6-30 19:19
無論你識吾識音樂都好 篤住佢地每天規律練琴呢項厭惡性工作系非你莫屬淨係做到呢樣而又不影響親子 ...

學咗三年幾,一開始已經規律性咁練,而家通常唔需要我叫,做完功課就會自己行去練琴, 每日做曬自己應該做既嘢後,佢就會自由活動

顏值高 發表於 18-7-1 09:59
thanks jumphigh
吾知樓主解決問題未呢? 衷心希望每個學音樂的小朋友都享受和找到適合自己的方法學習!  ...

謝謝你,其實都未正式面對呢個問題,因為未正式考慮係咪真係報名

cwb43c 發表於 18-7-3 19:14
學咗三年幾,一開始已經規律性咁練,而家通常唔需要我叫,做完功課就會自己行去練琴, 每日做曬自己應該做 ...

Very Good 肯自覺去做 好乖仔

王家爸爸 發表於 18-6-19 12:47
其實考中學,基本只睇呈分成績。除非係銅管類,否則八級一定對考中學無用,所以不如開心啲,當玩下、當增加 ...

請教銅管類大概考到幾級會對考中學有所幫助?

dolphin.wedding 發表於 18-7-27 15:51
請教銅管類大概考到幾級會對考中學有所幫助?
老實講,唔好相信啲老師話考到幾多級就對升中有幫助。現實係好睇當時既競爭對手,如果啱啱有個考到演奏級文憑既,你有八級都係弱。如果啱啱個個都係得五級既,你有八級都係勁。除非小朋友真係有興趣,如果唔係,純粹為升中都係唔好諗樂器類啦。

王家爸爸 發表於 18-7-27 18:56
老實講,唔好相信啲老師話考到幾多級就對升中有幫助。現實係好睇當時既競爭對手,如果啱啱有個考到演奏級文 ...

明白的,謝謝!

dolphin.wedding 發表於 18-7-27 18:57
明白的,謝謝!
如果小朋友唔係某方面既天才,需要花費相當多時間練習既話,純粹為升中既目的,語言類係最有成本效益既,其次係數學,跟住係演講、辯論、運動,最後先係樂器。當然如果小朋友係某方面既天才,上手上得快,又享受箇中樂趣既話,又另當別論。