用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 謝謝各位分享!
樓主: Finana
go

謝謝各位分享!

L+H 發表於 18-5-9 22:26
想一想點解要讀幼稚園?只係為考小學?想一想小朋友感受,6月份或更早已排練畢業禮,突然佢乜都無份,咁你 ...

多謝你的提點!我開post 只是 問下個時間同情況, 我以完全理解並同學校溝通好了。 放心吧! 我的小朋友好好開心愉快渡過幼稚園生活! 我只是問下而已!

馬霸 發表於 18-5-9 23:06
諗埋d縮數野,人地都出糧食飯

多謝你的提點!我開post 只是 問下個時間同情況, 我以完全理解並同學校溝通好了。 放心吧! 我的小朋友好好開心愉快渡過幼稚園生活! 我只是問下而已!

jumphigh 發表於 18-5-9 22:54
唔明,咁即係7月返幾多日学?

13日。14號就畢業禮

ar_mak 發表於 18-5-9 22:07
其實應該冇得唔比,交學費係以年計,分期支付。

你過唔到既只係心理關口,我有個想法可以比你參考下。做家 ...
見樓主返到14號都唔想交, 又等我諗起舊年阿女個同學。

因為某D原因, 舊年好早放暑假, 6月返得幾日學。咁, 其實學費同校車費都係一樣, 用全年既開支除10, 收10期支持12個月既開支。突然, 有位媽媽响谷度, 講佢同校車既對話。因為佢想6月唔坐, 校車EE同佢講, 如果唔坐到9月未必一定留位俾佢, 佢就話人哋恐嚇佢, 好不滿, 同學校投訴云云...........

其實, 有位勇敢既媽媽都有解釋俾佢聽, 不過, 佢堅持覺得返幾日學, 俾一個月車費係唔合理, 話以往返半個月俾足一個月已經唔計較。但係, 點解佢無諗過, 我哋早放暑假, 係因為其他學校假期縮短咗, 全年返學日係無變既..................估唔到位媽咪咁靚, 會咁long勵.....................

little_yolky 發表於 18-5-14 11:41
見樓主返到14號都唔想交, 又等我諗起舊年阿女個同學。

因為某D原因, 舊年好早放暑假, 6月返得幾日學。咁,  ...

一年学費分10期定11期交是分期付款,臨尾個同吾返得,但吾俾学費是變相欠款,我估間学校可以追討,校車就惨些,佢下年吾留位都好正常,依家校車少好難book. 個位太太精叻過人应該有晒後着,book ubxr呢D

HaYi 發表於 18-5-14 12:09
一年学費分10期定11期交是分期付款,臨尾個同吾返得,但吾俾学費是變相欠款,我估間学校可以追討,校車就 ...
緊無得追, 大家出嚟行, 講個信字。我哋果年都有家長咁講, 佢想早一個月寫信退學, 學校奈佢唔何的。不過, 經過我哋既勸勉, 無咁做了。其實小朋友除咗學術, 返學係有好多嘢學, 小朋友玩緊、打交、嘈交、俾人罰, 都係學緊嘢。如果齋為學術而返學, 咁我堅覺得home schooling 我會做得好過班老師。

You can cancel the autopay anytime if you like.

But the school staffs, and headmaster etc need to get paid in July.

Finana 發表於 18-5-9 16:54
我是讀國際幼稚園, 因為覺得佢是 收一整月 7月 頭先評估,10號派成績表 7月14日 食畢業大餐 就放暑假.... ...

小朋友失去了畢業禮,值得??

回覆樓主

其實安仔個case 同樓主唔同,安仔指出真是有問題,明明我買燒腩你加豬腳同我一齊稱,真係呃稱,只是大家習慣左。但樓主情況唔同,我理解訂是訂全學期的校車服務,車費分十期比,明碼實價,根本唔存在呃稱成份。因為你車費唔係段次收錢。

你又會否去旅行住房只比半費,原因你有一半時間在外?你搭巴士遲兩個站上車早兩個站落,你又會唔會比少d 錢?食半碟飯又會唔會比一半錢。