用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 碧濤(樂基)&火炭joyful 點選擇好?
go

碧濤(樂基)&火炭joyful 點選擇好?

小學想考直資同大抽獎

回覆樓主:

樂基

HKPS

回覆樓主

緊係JOYFUL啦,碧濤樂基都將會停辦囉

VERACHAN 發表於 18-5-9 14:53
小學想考直資同大抽獎

Joyful.口碑好,老師有愛心。

回覆樓主:

我都係類似情況,想問吓大家意見
現在joyful N,明年K1 am,另有offer K1 am駿景園樂基

swlswl 發表於 18-5-17 15:58
我都係類似情況,想問吓大家意見
現在joyful N,明年K1 am,另有offer K1 am駿景園樂基
...

其實我女現在已讀緊joyful返學好開心, 老實講joyful真係唔差,老師好好,但睇返派位又好似樂基好d, 真係好難選擇

VERACHAN 發表於 18-5-17 16:20
其實我女現在已讀緊joyful返學好開心, 老實講joyful真係唔差,老師好好,但睇返派位又好似樂基好d, 真係好 ...

係囉!我問阿囡返學開唔開心?佢又話開心,鍾唔鍾意返學?佢又話鍾意!!
樂基就係個名氣好,不過我聽聞轉咗校長,依家好谷,所以好糾結

VERACHAN 發表於 18-5-17 16:20
其實我女現在已讀緊joyful返學好開心, 老實講joyful真係唔差,老師好好,但睇返派位又好似樂基好d, 真係好 ...

點樣可以睇到樂基派位結果? 謝謝

Missmushroom 發表於 18-5-17 23:51
點樣可以睇到樂基派位結果? 謝謝

我都係朋友send比我,如果要睇就可去學校睇

VERACHAN 發表於 18-5-18 09:10

成續其實再好些,老師無再問音樂椅後嘅結果。我知應該有一位陳守仁call waiting, 但呢個表無update到

呢個1617年㗎,未轉校長。

回覆樓主

老實咁講, 官津小既大部分都係派位而黎,讀邊間幼稚園唔多關事,樂基小朋友本身有好多小朋友既哥哥姐姐讀緊兩呂一培,所以都唔少小朋友係呢幾間必收生,多人入係正常, 講真,我反而覺得呢兩年升小無以前咁好,可能真係多左好多幼稚園都越黎越有質素啦,而個人覺得,要考到好直私,even 讀樂基,淨靠學校課程都唔算太夠, 家長都要自己搞一搞(emoji) 但如輪名氣,樂基係沙田係ok 既
利申:我係樂基用家

PanMada 發表於 18-5-19 12:01
老實咁講, 官津小既大部分都係派位而黎,讀邊間幼稚園唔多關事,樂基小朋友本身有好多小朋友既哥哥姐姐讀 ...

扣門位學校幫得到嗎?

cyanbb 發表於 18-5-19 13:19
扣門位學校幫得到嗎?

上年兔年明顯無以前叩兩呂一培咁好,唔知因為兔年多人定轉校長啦(兔年未到叩門司徒校長已離任),學校而家都話唔好靠抽,要準備好考直私,所以課程比以前再深左

碧濤一年有140學生畢業?來緊2020年會停止辦學,咁k3要過駿景讀,唔知會唔會行政亂

PanMada 發表於 18-5-19 12:01
老實咁講, 官津小既大部分都係派位而黎,讀邊間幼稚園唔多關事,樂基小朋友本身有好多小朋友既哥哥姐姐讀 ...

完全認同,如目標係考直私,hkps同joyful級數差唔多,聽講樂基前校長叩門階段會幫到小朋友,而家就唔清楚

chrisg 發表於 18-5-19 10:11
呢個1617年㗎,未轉校長。

16-17就是先讀小一的畢業生,已轉校長

回覆樓主

都未開始報名,點解有offer? 插班?

如睇津校數據是跟邊間幼稚園完全無關係,主要好多已經有哥哥家姐讀緊已經是跟住直入。建議參考直私數據比例,除左幼稚園本身名氣,面試時表現是最大關鍵。太谷嘅學習環境都可能有反效果,個人認為以小朋友本身性格去選擇最合適嘅學校更為重要。