用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Oxford readingtree K3大家睇到Grade幾?
樓主: 代夫媽媽
go

Oxford readingtree K3大家睇到Grade幾?  

回覆樓主:

ORT其實用字淺白,上到Stage 7後不如睇多d其他書

little_yolky 發表於 19-2-1 08:30
問題係, 我講英文未試過有外國人話聽唔明, 但我個菲傭話我D英文好難明白, 咁我應該點理解?  ...
已經好比面,我個比面色我睇然後用印尼口暗重復我講嘅嘢,言下之意,佢個音先正中

little_yolky    發表於 19-2-1 15:35

Elenalan 發表於 19-2-1 12:48
ORT其實用字淺白,上到Stage 7後不如睇多d其他書
曾經有資深會員提出過,ort 每個level 書的數目其實唔夠,建議看多些similar level 才升lev

MrBeast 發表於 19-2-1 15:32
曾經有資深會員提出過,ort 每個level 書的數目其實唔夠,建議看多些similar level 才升lev ...

我女K3睇ORT lv 7~9係mix來睇,因為程度差唔多,只係9可能比7每版多2,3行字。我覺得ORT用字比較淺白,文筆平鋪直敘,K2左右阿女睇Usborne Young Reading Series, d故事classic文筆用字典雅d。同時可以睇下其他early readers/ bridging books, 例如horrid henry, Rainbow Magic, My Little Pony 呢d都有colored early readers, 字大行距闊K3~P1都啱睇。我覺得有一定閱讀能力後,睇書嘅種類可以闊d,到小學後佢地更易自主閱讀,自己識搵書睇。

Elenalan 發表於 19-2-1 16:02
我女K3睇ORT lv 7~9係mix來睇,因為程度差唔多,只係9可能比7每版多2,3行字。我覺得ORT用字比較淺白,文 ...
Similar level 也是指ort 以外的書,殊途同歸,我都覺得usborne 幾好

我仔k2,看ort level 5-6時,我用中文讀一句,他即時翻譯成英文,不用看住本書。我相信是由level1開始讀ort的成果。

幾十年前小弟中二時大概可以睇到ORT level 8-9。

呢種水平,就係拜當年「優質」嘅英文老師同埋文法為本嘅教育理念所賜。

有句陳腔濫調「而家D學生英文水平越嚟越退步」。

當年我讀中二、三時,估計英文水平係同齡少年嘅中游左右,一D都唔失禮。放喺而家,羞家都要同K3 BB 鬥叻。

回覆樓主

K2 ORT level 9

有睇過My little pony early reader

開始搵下完哂ORT 睇乜好

eviepa 發表於 19-2-2 18:31

當年我讀中二、三時,估計英文水平係同齡少年嘅中游左右 ...

好有勇氣,其實我現在連dog man都唔多睇得明

回覆樓主

K2, 睇緊Ort level 7.

淘寶版,所以一個level好多本,有排睇。

我自己覺得level 6同level 7深淺程度唔相距太遠,依家俾本新既level 7小朋友自己read aloud無問題,但佢未係好有信心話自己明白晒個故事。

唔心急,反而中文要追返上程度。

回覆樓主

有睇返Osborne the first reader, 字少,但故事反而意思深過ort。贊成同其他reader mix 住睇,唔駛心急追高level, 反正, 如無意外,小朋友有心機看書的話,明年今日會完成ort l9. 想佢睇雜啲好過只睇ort追求高level.

babycatrina 發表於 19-2-4 21:47
K2, 睇緊Ort level 7.

淘寶版,所以一個level好多本,有排睇。

中文真係要比英文出更多力去追,我女K2時已可自己睇英文書,但中文書要一路伴讀到升小一個暑假先慢慢可自己睇,不過一點著佢把火就完全自動mode, 而且越睇越多字! 最大得著係做閱讀理解做得好快!

babycatrina 發表於 19-2-4 21:51
有睇返Osborne the first reader, 字少,但故事反而意思深過ort。贊成同其他reader mix 住睇,唔駛心急追高 ...

我女小一都未睇哂ORT stage 9, 因為淘版實在太多本(7, 8, 9每個Stage 成廿幾本),而且d主角太乖,佢自從睇多左其他書就鍾意d主角playful d曳d鍾意故事多d口語對話。我就偏愛Usborne Young Reading Series,  文筆秀麗典雅故事又經典,同意Usborne First Reading Level 4字少,但用字有時仲深過ORT stage 8,9。 ORT比較舊式英文用字亦淺。

回覆樓主:

睇完ORT stage 9如果唔想睇Time Chronicles 住,除了可試treetops 仲有一套叫Wolf Hill series, 都係d adventure故事, 彩色嘅early chapter books, 公共圖書館有,不過唔知邊度仲有新書買,呢套書好似絕版冇出咁。

Elenalan 發表於 19-2-4 23:12
中文真係要比英文出更多力去追,我女K2時已可自己睇英文書,但中文書要一路伴讀到升小一個暑假先慢慢可自 ...

你小朋友小一時睇緊咩類型中文書?我果個睇過小兵快樂讀本、老鼠記者、三釆嘅尋寶記漫畫...但始終都係偏好英文書,感覺佢2種語文的能力距離越來越遠

Ocean419 發表於 19-2-5 14:10
你小朋友小一時睇緊咩類型中文書?我果個睇過小兵快樂讀本、老鼠記者、三釆嘅尋寶記漫畫...但始終都係偏好 ...

我女今年小一,睇緊嘅中文書系列有小兵快樂讀本、台灣嘅優讀本(e.g.魔女、露露菈菈)、文房嘅快樂讀本中年級、用點心學校、中文版神奇樹屋、鬥咀一班、怪傑佐羅力、喜羊羊&屁屁偵探讀本...仲有d繪本和漫畫,去圖書館睇啱其他書都會借。我覺得佢睇英文速度一定快過中文,而且係投入好多,我覺得因為啱佢地年紀和閱讀能力嘅英文書實在太多選擇,中文真係少好多選擇,唯有俾時間佢增加字量,過多幾年佢可能搵到更多啱睇嘅中文書。

好彩嘅係我女特別鍾意韻文,所以中文書佢可以睇非故事類嘅文學作品,英文好鍾意睇Dr. Seuss。

eviepa 發表於 19-2-2 18:31

當年我讀中二、三時,估計英文水平係同齡少年嘅中游左右 ...

其實現在小朋友接觸英文書機會比幾十年前的小學生多

我睇下我小朋友小三四睇的英文書(ort stage 12左右),我相信我當年要中一才睇得明,但當升上中學後,接觸英文機會大增,2年時間可以進步得好快,中三已經可以看名著

回覆樓主

其實都唔駛太執著佢睇到咩程度,總之佢肯睇、鍾意睇就比佢睇大量不同類型、不同畫風、不同作者嘅書,甚至更高程度嘅書比佢睇。
我囡k2 Ort 已睇stage 10, 跟住會睇chapter book, storey treehouse 系列、roald Dahl 幼稚園時已看完。現在小一佢magic rainbow 、horrid Henry, Geronimo Stilton 、junie b, dog man, captain underpants, my weird school ... 咩都睇過,有時亦會翻睇pepp pig, magic school, Charlie n Lola, dr Seuss, 最近佢開始睇緊Harry Potter, 我奉行興趣為先,佢肯就由佢。

Pinguyan 發表於 19-2-1 21:56
我仔k2,看ort level 5-6時,我用中文讀一句,他即時翻譯成英文,不用看住本書。我相信是由level1開始讀ort ...

即係k2已認到大部份stage 5-6 既字?