用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五就黎第一次呈分.....需要正能量!
樓主: smartcash
go

小五就黎第一次呈分.....需要正能量!  

IloveJJ 發表於 18-5-10 10:56
我仔做風紀都係好忙,有時抄手冊都無時間。所以我明白到,啲中學搵得有職務又讀到書既同學,一定係做野有 ...

不過自行時無人問呢⋯⋯仲以為做個隊長有d嘢講下

IloveJJ 發表於 18-5-10 11:06
但寫咗响度嘛!人哋識睇架啦!

呈二個成績表無寫吖!拎成績表果陣我問點解只風紀唔係風紀隊長?佢話係咁㗎喎⋯⋯我問我見自行!佢話咪自我介紹果時講頂佢隊長做多好多嘢

回覆 IloveJJ 的帖子

上學期名次冇乜變化。只是band 1內。
其實係呢個月先開始“識諗”

Yanamami 發表於 18-5-10 08:14
唔洗每天都温書吧~
依家咩時間了? 阿大朝早等校車都攞住疊筆記溫書。 叫佢唔好响街攞住疊紙, 仲俾佢話返轉頭:溫書呀!禮拜日, 工人姐姐放假, 叫佢去洗碗, 佢又話:就嚟測驗, 要溫書喎。真係把鬼火:溫書係咪大晒乜都唔駛做呀?! 呢隻嘢大前題係如何減壓同埋保持身體健康。

IloveJJ 發表於 18-5-10 11:20
咁都有既?  咁真係唔抵喎!

仲要同我講果個係副校嬲到我吖,我女仲要總隊長由朝做到晩,我即時幾想講頂做咁多嘢㗰時間

月頭開始,爭取每日溫書半個鐘

我話 ---個月頭開始,我同仔對於考試都屬於臨急抱佛腳,一年就辛苦兩個月(為考試)人生苦短,總是為考試日日戰鬥,就太辛苦了

little_yolky 發表於 18-5-10 11:32
依家咩時間了? 阿大朝早等校車都攞住疊筆記溫書。 叫佢唔好响街攞住疊紙, 仲俾佢話返轉頭:溫書呀 ...

我果個平日真係無乜時間溫習星期六、日又想玩。我又想佢睇下課外書

bb鼠 發表於 18-5-10 11:08
呈二個成績表無寫吖!拎成績表果陣我問點解只風紀唔係風紀隊長?佢話係咁㗎喎⋯⋯我問我見 ...
即刻遞辭職信唔撈!

babywoman 發表於 18-5-10 11:34

月頭開始,爭取每日溫書半個鐘

我地通常考之前一個月開始溫,話就話一個月,其實平日都無乜時間,星期六、日咪逼下佢做完練習先可以出去踩板車

little_yolky 發表於 18-5-10 11:38
即刻遞辭職信唔撈!

又唔可以咁樣教女嘛⋯⋯女都一齊去見家長
最火係呈三成績表寫風紀隊長品學兼優⋯⋯嬲到呢⋯⋯

回覆 bb鼠 的帖子

我地都係, 4月底派考試範圍,5月底開始考。
有時都未必有時間溫,放學有課外活動,做完功課就冇乜時間了。但一個星期都可以至少溫三四晚(半個鐘)。當晚溫唔到,佢會讓我叫佢早起溫少少。我仔如果真係肯溫,都易入腦。所以我唔會要佢溫咁耐,但一定要專心。

bb鼠 發表於 18-5-10 11:35
我果個平日真係無乜時間溫習星期六、日又想玩。我又想佢睇下課外書
...

我果個因為咁所以無响學校做服務。佢哋學校舉手就有得做, 但佢話, 做風紀好忙, 會無時間做功課, 但我話唔多唔少都搵D嘢做下, 唔係升中無嘢寫, 咁佢諗住做室長, 佢話反正自己都要食飯, 唔會浪費時間。不過又揀佢唔到, 於是就做科長。但做科長佢都要揀科目, 佢話中文、英文好多功課, 好多嘢做, 所以揀常識。佢近日同我講, 發現咗一個新既時段做功課, 就係轉堂! 所以佢基本上响學校已經做晒D功課, 就算就唔晒都剩好少。返到屋企沖完涼, 佢就溫書、預習、遊蘯。佢會自己吱D時間睇閑書的。

bb鼠 發表於 18-5-10 11:40
又唔可以咁樣教女嘛⋯⋯女都一齊去見家長
最火係呈三成績表寫風紀隊長品學兼優⋯⋯嬲到呢⋯ ...
可能你呈二反映咗...........

bb鼠 發表於 18-5-10 11:38
我地通常考之前一個月開始溫,話就話一個月,其實平日都無乜時間,星期六、日咪逼下佢做完練習先可以出去 ...
我女依家完全唔想去樓下公園度玩,話好無聊,朋友都唔落去玩一有時間就係:阿爸,可唔可以開WiFi?打游戲 下月6號開始考,考前兩星期又要收緊上網時間了。今日學校畢業營,去佐馬鞍山果邊住一晚