用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五就黎第一次呈分.....需要正能量!
go

小五就黎第一次呈分.....需要正能量!   [複製鏈接]

我睇左EK好耐, 好多謝大家無私的分享, 真係學左好多野。
不經不覺亞仔已經小五啦, 心情真係有緊張和壓力。我想出好多力幫佢, 但佢都係唔著緊, 好心散, 真係令人好down....亞仔成績應該1C 與 2A 邊緣人, 常常都唔小心錯尤其科數...
所以需要正能量加油!!!  大家都可以係度 share 下。我平時好少出帖, 不過係屋企又無得講,...可以係呢度傾下幾好。

10    0    0    0

回覆樓主:

越諗得多,压力越大,越考得差。當同平时考試-样就好了。小学係考小心,少五六个careless mistakes已等於升-个grade.数比語文容易提升成績,明左concepts,做多d練习,见多左題型,做到快而準(有时间check卷……指答多次,唔係望多次份卷)。

smartcash 發表於 18-5-9 09:27
不經不覺亞仔已經小五啦, 心情真係有緊張和壓力。 ...

無嘢嘅,都係平時考試咁,只要盡左力就算。喺呢個階段,有啲小朋友突然發圍(或被迫發圍),所以小朋友嘅名次有機會再跌少少。如果太擔心,就可以下半年報定直資,試試水溫。佢哋呢班5年級好清楚知道呢三次嘅呈分試對佢哋有咩影響。

中,英,數一樣比重,但數得一份卷,所以一定要力保。音樂,視藝都唔好睇少,有時靠佢拉返。簡單講要科科都平均地好(係有d廢話)。

wongkaka    發表於 18-5-14 13:09
little_yolky    發表於 18-5-9 12:30

可以帶小朋友去中學嘅簡介會/open day, 吸引下佢, 比D target佢!!!

加油!!!

wongkaka    發表於 18-5-14 13:09
王家爸爸    發表於 18-5-9 11:35
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 e2m 的帖子

直資會考, 不過Band 2A 都唔知考得邊間, 宜家好似好多都係收Band 1。佢英文需然幾好, 不過中文和數學真係差。

smartcash 發表於 18-5-9 09:54
回覆 e2m 的帖子

直資會考, 不過Band 2A 都唔知考得邊間, 宜家好似好多都係收Band 1。佢英文需然幾好, 不 ...
會唔會試下去補習,數學補下會有進步

回覆 smartcash 的帖子

其實都有好多直資係幾好, 而且唔一定收b1生, 可以試下祟真, 培基, 匯基, 依3間我覺得都唔差

smartcash 發表於 18-5-9 09:54
回覆 e2m 的帖子

直資會考, 不過Band 2A 都唔知考得邊間, 宜家好似好多都係收Band 1。佢英文需然幾好, 不 ...

李国寶、培橋、沙田培基、福建、啟思……

小四已開始去中學open day, 不過佢都係無咩感覺, 係有一兩間佢話鐘意, 不過激唔起佢團火。

數學佢有出去補過, 不過作用不大, 佢唔係唔明, 佢係錯唔小心。即列式係對的, 但可以直式抄錯...答案計出黎對的, 但無留意單位所以答錯...錯呢o的野我都唔知點幫。

回覆樓主:

數學佔分比重同中英一樣,但有些學校只有一份卷,吾會好似中英有作文聆聽,所以分數相距可以好大,尤其到呈分,計埋標準分,數學成績强會比較有利。
還有時間準備,加油呀!

細囡小五, 平常心

係呀, 我都同自己講要平常心。不過見佢一副不著緊的樣子, 我心裡難免會著急。佢同我講有些同學補習補到10pm....聽完更有點不安。

因佢英文好, 中文差, 我怕佢入左中中, 到時仲慘。佢比較抗拒中文。

回覆 妹妹頭 的帖子

謝謝您呀, 匯基好似都只收band 1對嗎?

回覆 Yanamami 的帖子

謝謝您, 培橋是沙田的嗎?

妹妹頭 發表於 18-5-9 10:11
回覆 smartcash 的帖子

其實都有好多直資係幾好, 而且唔一定收b1生, 可以試下祟真, 培基, 匯基, 依3間我覺 ...
又唔可以咁講唔一定收b1生, 培基, 匯基主力都BAND 1 出OFFER 先 及 近年升中人口上升估計多邊緣人 BAND 1 生會去直資先之後先再叩津校

回覆 Kalongmama 的帖子

無錯, 數學只有一份卷, 我會加油!

smartcash 發表於 18-5-9 10:38
係呀, 我都同自己講要平常心。不過見佢一副不著緊的樣子, 我心裡難免會著急。佢同我講有些同學補習補到10pm ...
英文好中文差少少, 考BAND 2 直資都唔難呀, 面試好就得.  好好保持英文成績唔好跌, 中文至少唔好唔合格.

我們都是小五, 最擔心科中文, 上上落落不穩定, 只有盡力!
‹ 上一主題|下一主題