用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新手小五家長(emoji)(emoji)‍♀️求指教! ...
go

新手小五家長(emoji)(emoji)‍♀️求指教! [複製鏈接]

請問只參加大抽獎,六年級雖要去心儀學校面試嗎?是甚麼月份開始進行面試?
   17    0    0    0

回覆 小雞組 的帖子

你有2次自行面試機會(官津校)在3月期間舉行!

無人禁儍只參加乙部大抽獎好似買六合彩禁……當然係要充份準備自行两间心儀中学,希望命运在我手,-擊即中啦。

小雞組 發表於 18-5-9 07:43
請問只參加大抽獎,六年級雖要去心儀學校面試嗎?是甚麼月份開始進行面試?
...
點解只參加大抽奬? 小朋友操行唔好嗎?

自行2019.1月報兩間, 全港任何官津學校都可以報, 唔計校網, 大概3月面試, 有D全in, 有D揀人in,  有D會有2nd in。到3月考完呈分, 4月就填大抽奬, 分甲乙部, 乙部只可以填學校網。如果學校網同住址網唔同, 又想中學時用返住址網, 就要六年級上學期一早申請, 應該係自行前咁上下時間。大抽奬係不需要面試的。

2jkidsfather    發表於 18-5-9 08:59

回覆樓主:

升中有2個階段。 第一次自行面試(可選2間中學, 同區誇區都可以)! 未被取錄同學進入第二個階段, 大抽獎, 只可同區抽, 不用面試!!

另外, 直資中學報名就可以, 進行面試後等通知取錄與否!!

可以問下自己小學幾時有升中講座, 聽完有唔明可問個清楚. 唔好錯過任何面試機會呀!

...
我建議你先去教育局網站了解清楚嗰遊戲點玩。

vckchoy    發表於 18-5-10 04:31
2jkidsfather    發表於 18-5-9 12:27

...
首要任務, 服侍好個大帝考好下個月既呈分先。考完就上教育局個網站, 咪下個遊戲規則。
如果學校好心, 呈一家長日講俾你知小朋友個「呈分名次」或暫時banding, 咁你依個band去睇下自己心儀學校個網頁, 留意一下簡介會或開放日時間, 「要記得同埋小朋友去」參觀, 感受一下環境同軟實力。再在各呈分階段督促小朋友努力同埋「保重身體」。可以在暑假報下D暑期面試班練習一下面試, 或自己暑假同佢練一練。

最緊要了解一下自己學校過去一般派去邊類學校, 其實年年差唔多。

回覆 little_yolky 的帖子

同意, 首要一定要考好下個月既呈一, 呈一好緊要, 你要睇下自己個小朋友屬B1, B2定係B3, 再去安排同佢去觀校, 到呈二就一定要發力, 因為好多小朋友呈一未係水準, 呈二就開始自我發癲, 追上來

妹妹頭 發表於 18-5-9 12:00

同意, 首要一定要考好下個月既呈一, 呈一好緊要, 你要睇下自己個小朋友屬B1, B2 ...
我哋個時間表安排到好發顛, 6月中考呈一, 但依家測緊測二, 測到下個禮拜, 即測驗同考試中間只隔大約三個禮拜, 而呢三個禮拜仲有散科開始考試。唔知其他同學開始溫未, 我哋仲搞緊測驗。

Yanamami    發表於 18-5-9 12:37

都好丫, 將測驗當溫書

妹妹頭 發表於 18-5-9 12:18

都好丫, 將測驗當溫書
範圍係唔同既。

回覆 小雞組 的帖子

大約次序:

1)先諗諗會唔會報直資中學
2)然後先選兩間心儀嘅官立津貼中學 (自行, 報名面試約六年級時上學期一至三月)
3)最後諗一大咋自己心儀嘅中學排次序 (大抽獎, 六年級時下學期三至四月)

所有考慮需要配合自己仔女banding。
你現在只諗(3),不全面

gracelam 發表於 18-5-9 09:54
升中有2個階段。 第一次自行面試(可選2間中學, 同區誇區都可以)! 未被取錄同學進入第二個階段, 大抽獎, 只 ...

對不起,再多問一句,第一階段收了就不需進入第二階段了,對嗎?會收到通知被取錄!
第一階段官津都可申請面試?我們經濟環境不許可,要交學費的學校應該不會入讀(emoji)(emoji)‍♀️

little_yolky 發表於 18-5-9 12:21
範圍係唔同既。
唔好再溫測驗喇,範圍唔同的話,咁係溫呈分先!

小雞組 發表於 18-5-9 12:39
對不起,再多問一句,第一階段收了就不需進入第二階段了,對嗎?會收到通知被取錄!
第一階段官津都可申請 ...

第一階段自行收左, 就唔會落大抽獎階段, 但唔會好似小學咁提早知結果, 要到最後7月頭放榜先知!!

第一階段自行絶大多數官津中學要求面試, 當然係成績行先!!

gracelam 發表於 18-5-9 12:46

第一階段自行收左, 就唔會落大抽獎階段, 但唔會好似小學咁 ...

多謝賜教(emoji)(emoji)‍♀️

b3410 發表於 18-5-9 12:41
唔好再溫測驗喇,範圍唔同的話,咁係溫呈分先!
緊唔係啦, 成績表都要見人, 整個C你嘆下, 就邊度都唔駛去。最多測完驗, 我親自出動, 先放棄阿妹, 棄車保帥。老師放水, 話中文一定考文言。我專攻中、英, C6攻常識、聖經, 補習就專門對付科數。

同亞仔差唔多, 我地4月尾先測完驗, 5月尾就考呈分啦。範圍又係唔同。
‹ 上一主題|下一主題