用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問6年後的BAND 1中學學位數目如何界定? ...
樓主: janice_hahahehe
go

請問6年後的BAND 1中學學位數目如何界定?   [複製鏈接]

....

Yanamami 發表於 18-5-9 20:39
Yes! 我係史前家長,愛死KTS, 但都係对学費太貴有意见,仲有就係而家太重視音樂,無左以前果种是是但但点都 ...
我都係由32000讀到未埋到單計數呀,音樂就係唔想同學抱著是是旦旦心態,咪俾D「標準」大家,但真係有要求,我都在消化中!!

Yanamami 發表於 18-5-9 20:43
我係幾大用錢買少測考默、少功課既家長。
咁就需要睇Goldilocks and the three bears既故事,多同少都係唔好,適中最好。

mcl203 發表於 18-5-9 21:04
我哋無能力俾水,都有免費花派到手,引引腳左6年~~~
我哋當年競爭少好多,所以我都係揀就近入學。

bettyay 發表於 18-5-9 22:04
以我理解校長在某年的小四升中家長會提及,同學在九龍區約7成Band 1 , 全港係7成半!我理解係band 1生比例 ...
以過去幾年區內B1比例,比升B1學校既學生比例,高出20%~40%計,如果真係全港係7成半係band 1生比例,咁升謮band 1學校既學生的比例咪有可能係九成半到十一成半。

王家爸爸 發表於 18-5-10 08:35
咁就需要睇Goldilocks and the three bears既故事,多同少都係唔好,適中最好。  ...
No way! -定喜歡少測考少功課,仲要測考範圍都係小係KTS只要跟到程度,简直係happy school.

bettyay    發表於 18-5-10 09:52

BB成長期 發表於 18-5-10 08:49
阿仔今年就畢業, 有人說是谷, 有人說是不谷.  經過六年的小學, 其實沒有人可以告知小朋友之後發展, 阿仔曾 ...

如我上边所言,小学打穩基礎好重要,上中学就好順。
其实只有band1生讚学校都無用,有唔同既学生同家長都認為好,先真正反影到学校係点。

王家爸爸 發表於 18-5-10 08:48
以過去幾年區內B1比例,比升B1學校既學生比例,高出20%~40%計,如果真係全港係7成半係band 1生比例,咁升謮 ...
我都係講某年,不是現在!推算返當屆派位成績,確係九成以上b1,個位數b2,0 B3

BB成長期 發表於 18-5-10 08:49
阿仔今年就畢業, 有人說是谷, 有人說是不谷.  經過六年的小學, 其實沒有人可以告知小朋友之後發展, 阿仔曾 ...

同意!見好多畢業生,在小學時成績不是最前列,甚至如你說被評為b2, b3! 但上中學後則光芒漸現,成績普遍不俗,或多或少源自良好的小學根基

bettyay 發表於 18-5-10 09:52
同意!見好多畢業生,在小學時成績不是最前列,甚至如你說被評為b2, b3! 但上中學後則光芒漸現,成績普遍 ...

認同,小學根基打好,尤其語文根基好重要。
其實好學校都多的是,我都又不太相信如入「錯」某一間就會影響前途,最重要小朋友在學習過程有學習動機,懂自律用心,如果小朋友料子夠,其實即使升到band 2 學校 遇到良師,都會令他們爬返上來,兒時受少少挫折,可能令孩子更加resilient 呢!
謝謝大家回覆, 本人獲益良多
‹ 上一主題|下一主題