用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一入學申請住址證明既問題
樓主: dodd
go

小一入學申請住址證明既問題 [複製鏈接]

回覆樓主

家家有本難念的經,老人家既諗法有時好難理解。轉監護人可能都有手續攪吧,否則咁容易便可用長老地址報學校,咪好多唔同住既虛報?唔想攪到老人家,申請寬頻或者宣誓似乎較好,去宣誓好似唔係好煩咖咋。提提你,9月要報自行,要攪便早d攪

有啲老人家可能有幾個仔女同住,部分仔女結婚後又有另一半和小朋友同住的話,轉水電煤等名對老人家來講是比較覺得為難吧!

Anniemun 發表於 18-5-11 23:58
有啲老人家可能有幾個仔女同住,部分仔女結婚後又有另一半和小朋友同住的話,轉水電煤等名對老人家來講是比 ...
就算你呢個case, 我都睇唔到有咩為難。層樓轉你名就話驚其他仔女反對/唔同意,引起紛爭啫!水電煤轉個名,有幾唔閒!

ok3 發表於 18-5-12 10:53
就算你呢個case, 我都睇唔到有咩為難。層樓轉你名就話驚其他仔女反對/唔同意,引起紛爭啫!水電煤轉個名, ...
如果層樓係你就好辦啦!😄

回覆樓主:

家人, 應是互相幫忙。

dodd 發表於 18-5-8 17:59
第一次出post,希望冇出錯版。

我小朋友19年9月會升小一,朋友知我同老爺奶奶住,同我講入學申請需要住址 ...

我仔仔今年9月升小一
而家住緊呢到所有賬單係我媽媽名
咁我交表既時候交埋我張出世紙去証明我同賬單名既人關係就可以

我個陣叫我老公轉佐電個名,其它咩都無轉,手續簡單快捷

回覆樓主:

我女上年9月交form前我打過去教育處問,佢話用我媽個地址加我張出世紙證明就可以……

點知間小學收齊晒文件到就交上局前幾日打俾我話我知唔可以,叫我一定要去民政事務處宣誓攞住址證明,如果唔係交唔到,我唯有即日走去宣誓。

所以最好打去間小學問清楚,咁就可以一次過交齊所有文件

samantha417 發表於 18-5-19 22:59
我女上年9月交form前我打過去教育處問,佢話用我媽個地址加我張出世紙證明就可以……

點知間小學收齊晒文 ...

小學話唔得? 你有無同佢講教局都話得?

samantha417 發表於 18-5-19 22:59

點知間小學收齊晒文 ...

我有同學校講話教育局教我話得,但學校話唔可以!!

咁都無計,我咪只好去宣誓…
‹ 上一主題|下一主題