用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校會唔會操小朋友 pre-s1?
樓主: patpat234
go

學校會唔會操小朋友 pre-s1?

emibaby 發表於 18-5-8 20:29
阿囡學校完全冇操過TSA / pre-S1, 唔怪得派位咁差啦

小學唔操pre s1,  簡直害咗學生,無論本介學生及將来派位的學弟和學妹!

妹妹頭 發表於 18-5-9 11:57
回覆 王家爸爸 的帖子

我同意, 我地只會操2班精英班

這間學校做法好聰明。

回覆樓主

何謂之操?如果所做功課包括一些pre-s1 題目,是否就是操?我覺得不算是。
如果做大量pre-s1 exercises, 令功課量大增,我覺得學校好傻,部分p6學生已踏入青春期,反叛細胞開始發作,越逼越反抗,到時做卷搞對抗,學校自己吃苦果。

回覆 1773 的帖子

我地學校小五開始功課已包中英數PRE-S1 習作, 另每個月都會測一次, 小五係錯好多, 上左小六, 除功課有包PRE-S1之外, 每星期留校3日, 每日2小時補課, 踏入5月, 出左通告了, 由5月尾開始, 至16/7, 一星期5日留校, 每日2小時, 操PRE-S1卷, 另會教中一既中英數, 可能因為小朋友已習慣了, 佢地冇特別反抗喎

haihaimom    發表於 18-5-15 09:23
junejunewong    發表於 18-5-14 15:54

妹妹頭 發表於 18-5-14 08:25
回覆 1773 的帖子

我地學校小五開始功課已包中英數PRE-S1 習作, 另每個月都會測一次, 小五係錯好多, 上左 ...

受就好囉!多做pre-s1題式,讓學生了解做法可以理解,格外多做練習,又要補課又要留校,真的不明為何了。
另,青春期不是我們成人可以充分理解的,肯做exercises,肯補課,肯出席pre-s1考試,也不代表會乖乖答卷,防不勝防的,其實他們也明白成績不關自己事的。

1773 發表於 18-5-14 08:46
受就好囉!多做pre-s1題式,讓學生了解做法可以理解,格外多做練習,又要補課又要留校,真的不明為何了。
...
學校盡人事去希望學生考好Pre-S1, 總好過乜都唔做任由學生去free fight

怪只怪, 香港教育制度係唔容許小朋友用自己努力去爭取自己既成績.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

其實, 我地作為家長, 都有覺得心痛, 但我地又可以如何? 惟有一星期既其他時間 (星期六/日), 幫佢地減下壓, 唔好再額外又再比更多既練習佢地做

hkpapa852 發表於 18-5-14 08:51
學校盡人事去希望學生考好Pre-S1, 總好過乜都唔做任由學生去free fight

怪只怪, 香港教育制度係唔容許小朋 ...

不要以為我這樣說就是反對考pre s-1,相反我極力支持考TSA和pre s-1。小兒當年讀的小學,在考TSA的一年,會把原有的練習減去,只做TSA,所以學生都喜歡考TSA,因為題式比功課還要容易,而且功課量反而少了。
備戰pre s-1,除了一般取代功課的練習外,也在六年班最後一次考試後還要上課的日子,在課堂上做,沒有增添壓力的。
現在問起班細路(現在個個高中快畢業了)都話tsa和pre s-1好輕鬆,唔知d人反乜。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-5-14 08:51

怪只怪, 香港教育制度係唔容許小朋 ...
就算恢復所謂升中試,為咗『爭取學生自己嘅成績』,學校咪一樣會幫學生操,到其時結果一樣,都係要每日補課狂操,無乜分別

bobbob 發表於 18-5-14 10:39
就算恢復所謂升中試,為咗『爭取學生自己嘅成績』,學校咪一樣會幫學生操,到其時結果一樣,都係要每日補課 ...
如果恢復升中試, 學校操唔操, 作為家長可做既事有限. 但至少學生同家長如果盡了力, 結果係點都無咩好怨

現在問題係, 就算學生願意努力, 升中派位既Banding分佈, 都唔係由佢自己話事, 係由一班唔知有幾盡心既前人所影響

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

妹妹頭 發表於 18-5-9 11:57
回覆 王家爸爸 的帖子

我同意, 我地只會操2班精英班
入唔到精英班咪隨時B2都冇?

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-5-14 10:47
如果恢復升中試, 學校操唔操, 作為家長可做既事有限. 但至少學生同家長如果盡了力, 結果係點都無咩好怨

要怨總有嘢怨,到時家長可能又會話一試定生死,學生太大壓力云云。
講真入得間學校就(應該)明白學校派位派成點,唔滿意可以轉校,或俾心機考到名列前茅,總有機會入間好成績嘅中學

回覆 akys 的帖子

唔會, 我地2班精英班包含B1學生, 同B2A學生

掂解当年唔覺啊囡學校要操PRE~S1,
反而佢叫我去买PAPER 比佢做下 唔想到時失手
小學校長就叫學生到時幫下小師妹, 認真做好份卷就得

hkpapa852 發表於 18-5-14 10:47

如果將ps1 改做小五升小六暑假考,將該校當屆爭到的b1位由同屆學生去分,會否較公平?

keep-calm 發表於 18-5-15 07:55

如果將ps1 改做小五升小六暑假考,將該校當屆爭到的b1位由同屆學生去分,會否較公平?
...
是否公平, 唔係我去決定

如果我係有本事可以去決定, Pre-S1呢種咁不知所為既升中分Banding安排, 早已不存在

supermamaivy    發表於 18-5-17 07:46

回覆 emibaby 的帖子

我仔以前學校都係.. 依家我終於明白點解得噉少BAND 1位

回覆樓主

假如大部分(e.g80%)會升上聯繫中學,呢類型小學會不會都操pre S1 呢?

回覆 BLUEYELLOW 的帖子

非常同意。

其实大部份同校都喜欢操B1 及同学,精英班因为這些人耐操,容易幫學校擠入B1,  家長也配合